l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Duplex buik of benen

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Binnenkort wordt bij u een duplex onderzoek van de bloedvaten in de buik of benen gedaan. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door één van de laboranten op de functieafdeling.
    

   Wat is een duplex onderzoek? 

   Duplex betekent ‘tweevoudig’. Bij een duplex onderzoek wordt dan ook gebruik gemaakt van 2 technieken, namelijk echografie en Doppler.

    

   Bij echografie wordt een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt (een zogenaamde transducer) over het huidoppervlak bewogen. Deze geluidsgolven worden door het weefsel in het lichaam teruggekaatst. Zo kunnen de organen – in dit geval de bloedvaten – in beeld worden gebracht.

    

   Tegelijkertijd kan eventueel de stroomsnelheid van het bloed worden bepaald. Dit gebeurt op basis van het Doppler-effect.
    

   Arterieel duplex onderzoek (slagaders)

   Arterieel duplex onderzoek is een onderzoek naar het functioneren van de slagaders in uw buik of benen. U ligt op uw rug op de onderzoeksbank.  De laborant zet een transducer met contactgel op uw buik of been en de slagaders worden in beeld gebracht. Vervolgens wordt de bloedstroomsnelheid gemeten met behulp van Doppler. U hoort uw hartslag. De onderzoekstijd is 20-30 minuten.
    

   Veneus duplex onderzoek (aders)

   Uitsluiten trombose
   Wanneer het duplex onderzoek wordt gedaan om trombose uit te sluiten, neemt u op uw rug plaats voor het onderzoek. Een transducer met contactgel wordt op uw been gezet. Zo worden de bloedvaten in beeld gebracht en wordt gekeken of de aders vrij zijn van trombus (stolsels).
   De onderzoekstijd is 20-30 minuten.

    

   Spataderonderzoek
   Wanneer het duplex onderzoek wordt gedaan om te onderzoeken of u spataders heeft, neemt u plaats op de onderzoeksbank met uw benen afhangend over de rand. Er wordt een transducer met contactgel op uw been gezet en de aders worden in beeld gebracht. De laborant knijpt af en toe in uw been. Zo wordt gekeken of de klepjes in de aders goed functioneren.
   De onderzoekstijd is 20-30 minuten.

    

   De uitslag van het onderzoek 

   De behandelend arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u, meestal tijdens het eerstvolgende polikliniek bezoek. Is het onderzoek tijdens uw opnameperiode verricht, dan krijgt u de uitslag tijdens de visiteronde van de arts.
    

   Verhinderd 

   Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van te voren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.
    

   Vragen 

   Wanneer u nog vragen heeft, dan kunt u bellen met de functieafdeling, telefoon (0341) 463538.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024