l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Diabetes en substitutie van lantus naar abasaglar

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Uw langwerkende insuline is omgezet van Lantus ® naar Abasaglar ® . Wat kan dit voor u betekenen?

    

   Wat is Abasaglar?

   Abasaglar is een zogenaamde biosimilar insuline. Dat wil zeggen dat de samenstelling gelijk is aan Lantus, maar niet identiek. Beide insulines bevatten de stof insuline glargine. Omdat het patent van Lantus is verlopen, heeft een ander bedrijf de insuline nagemaakt, voor een lagere prijs. Abasaglar bleek in verschillende onderzoeken even veilig en effectief als Lantus.

    

   Waarom wordt Lantus omgezet in Abasaglar?

   Dit is een keuze van uw zorgverzekeraar en heeft voornamelijk als reden om de zorgkosten te beperken. Zorgverzekeraars VGZ en CZ hebben de biosimilar insuline glargine Abasaglar aangewezen als voorkeursgeneesmiddel voor nieuwe en bestaande patiënten. Kinderen onder 18 jaar, zwangeren en vrouwen met een kinderwens zijn hiervan uitgesloten.

    

   Wat betekent dit voor u?

   Het gebruik van biosimilars kan leiden tot kostenbesparing met behoud van kwaliteit. De omzetting is een keuze van uw zorgverzekeraar, wij kunnen hier niets aan veranderen. Wij vinden het onwenselijk als u vaker zou moeten veranderen van insuline. Daarvan lijkt nu geen sprake te zijn.

   Wij onderschrijven de stelling dat Abasaglar niet beter of slechter is dan Lantus. Wel kan het zo zijn dat de hoeveelheid insuline die u dagelijks moet injecteren verandert. In de praktijk zien wij dat patiënten na het overstappen van Lantus op Abasaglar soms iets meer insuline nodig hebben. Overstappen betekent dus vooral een extra inspanning voor u en voor ons als zorgverleners.

    

   Adviezen voor de praktijk

   • U kunt na overstappen in eerste instantie precies hetzelfde aantal eenheden insuline blijven spuiten, op hetzelfde tijdstip.

   • U kunt dezelfde naalden gebruiken.
   • De pen van de Abasaglar heeft een ander uiterlijk, het gebruik ervan wijst zich in principe vanzelf. U krijgt een instructie van de apothekersassistente, mocht het toch niet duidelijk zijn dan kunt u altijd contact opnemen met uw diabetesverpleegkundige.
   • Controleer na de omzetting in de eerste week tenminste dagelijks uw glucosewaarden en maak bij voorkeur 3 keer in de week een dagcurve. Indien uw glucosewaarden hoger of lager uitvallen dan u gewend bent, bel dan ’s ochtends tussen 8.30 en 9.00 uur tijdens het telefonisch spreekuur met uw diabetesverpleegkundige (nummer 0341-463747).
   • Als u bijwerkingen ervaart na de omzetting geef dit dan graag aan ons door. Alleen als Abasaglar is uitgeprobeerd en het aantoonbaar leidt tot problemen (overgevoeligheid, minder goed aanslaan van de therapie) dan wordt Lantus door uw verzekeraar vergoed.
   • Uw individuele streefwaarden blijven gelijk.

    

   Meer informatie kunt u vinden op

    

    

    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 3-12-2021