l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Dagverpleging

Versienr: 5
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Dagverpleging is bedoeld voor patiënten die een behandeling of onderzoek moeten ondergaan waarbij verpleegkundige zorg en observatie voor enkele uren nodig zijn. Met uw behandelend specialist heeft u afgesproken, dat u naar het ziekenhuis komt voor een dagbehandeling. Het is de bedoeling dat, als alles goed gaat, u in de loop van de dag weer naar huis gaat.

    

   In een enkel geval kan de arts besluiten dat het beter is dat u in het ziekenhuis blijft. Dit hoeft niet te betekenen dat er iets mis is: de ene persoon reageert nu eenmaal anders op de ingreep dan de andere. U wordt dan opgenomen op een van de verpleegafdelingen van het ziekenhuis.

    

   Een aantal zaken is voor de dagverpleging anders geregeld dan voor andere verpleegafdelingen:

   • Uw verblijf is van korte duur.
   • Komt u voor een operatie? Dan wordt u twee uur voor de operatietijd opgenomen op de afdeling Dagopname.
   • Met het oog op de rust van patiënten is het niet de bedoeling dat bezoekers gedurende de gehele dagopname bij patiënten aanwezig zijn.
   • Het ziekenhuis zorgt afhankelijk van uw behandeling voor koffie, soep of lunch.
   • Roken is niet toegestaan.
   • Gemengd verplegen van vrouwen en mannen kan voorkomen.

    

   Voorbereidingen thuis

   ‘Nuchter’ zijn
   We hanteren duidelijke richtlijnen voor de voeding van mensen die geopereerd worden. Dit betreft met name de dag van de operatie. Doel van de aangepaste voeding is dat de patiënt in zo optimaal mogelijke conditie is.
   De richtlijnen houden in dat u op de dag vóór de operatie nog alles mag eten en drinken, tenzij de anesthesist andere afspraken met u heeft gemaakt.
   Wordt u ’s ochtends vóór 12.00 uur opgenomen, dan mag u vanaf middernacht (00.00 uur) niet meer eten. Wordt u na 12.00 uur opgenomen, dan mag u vóór 07.00 uur normaal ontbijten en daarna niets meer eten.
   U mag tot één uur voor de geplande opnametijd heldere vloeistoffen gebruiken: water, thee zonder melk, appelsap en limonadesiroop.
   U mag uw medicijnen gebruiken, tenzij anders is verteld tijdens uw bezoek aan het pre-operatief bureau.
   Deze richtlijnen gelden niet voor mensen met diabetes mellitus of een maagontledigingsstoornis. Zij krijgen aangepaste adviezen van de anesthesist op het pre-operatief bureau. Ook voor een ingreep bij kinderen jonger dan één jaar zal deze arts het beleid met de ouders op de polikliniek bespreken.


   Vervoer
   Wilt u tevoren het vervoer naar huis regelen. De behandeling kan uw rijvaardigheid zodanig beïnvloeden dat zelfstandig naar huis reizen per auto, fiets of openbaar vervoer absoluut onverantwoord is.
    

   Ontharen
   U hoort van de behandelend specialist of u zich tevoren op de plaats van de ingreep moet ontharen. Voor patiënten van de afdeling gynaecologie is dit in ieder geval niet van toepassing.
    

   Voorkom infecties
   Om infecties te voorkomen moet uw huid zo schoon mogelijk zijn. Daarom kunt u zich het beste op de dag van de opname douchen. Verwijder nagellak en gebruik geen make-up. De kleur van de huid geeft de anesthesist tijdens de ingreep belangrijke informatie over uw lichamelijke toestand.
    

   Als u ziek of verhinderd bent

   Als u de dagen voor de behandeling verkouden bent, hoest of koorts heeft of om andere redenen niet op de opnamedag kunt komen, verzoeken we u dit zo spoedig mogelijk door te geven aan het Opnamebureau: telefoonnummer (0341) 463880. In uw plaats kan dan iemand anders geholpen worden.

    

   Indien u niet tijdig afbelt, moet u er rekening mee houden dat het ziekenhuis u een boete berekent.

    

   Wat neemt u mee?

   • Uw patiëntenpas en identificatie.
   • Medicijnen die u dagelijks inneemt, in de oorspronkelijke verpakking. Het is voor de artsen en verpleegkundigen belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt.
   • Bij insulinegebruik deze ook meenemen naar ziekenhuis.
   • Een wijde rok of broek bij een knie- of beenbehandeling, een wijde trui bij een behandeling aan de arm. U krijgt na de behandeling misschien een dik verband.
   • Ondergoed, eventueel kamerjas.
   • Pantoffels of slippers.
   • Eventueel toiletartikelen.
   • Een lenzendoosje als u contactlenzen draagt.
   • Eventueel een tijdschrift, boek of MP3-speler.
   • Naam en telefoonnummer van een contactpersoon. Deze persoon dient bereikbaar te zijn gedurende de tijd dat u in het ziekenhuis bent.
   • Op de nachtkastjes zijn slotjes gezet, zodat u deze bij afwezigheid af kunt sluiten. Wel moet er dan een twee euro munt in, zorg dus dat u een twee euro munt bij u heeft.

    

   U doet er verstandig aan geen waardevolle artikelen of sieraden mee te nemen of om te houden.

    

   Wat neemt u niet mee?

   Als u geopereerd wordt, moet u uw sieraden af doen. Om die reden is het beter ze thuis te

   laten. De kans op zoek raken is erg groot! Bij verlies of beschadiging kan de directie niet aansprakelijk worden gesteld.

    

   De dag van opname

   Roken vertraagt de maagontlediging en maakt de longen prikkelbaarder. Wij verzoeken u op de dag van opname en behandeling niet te roken.


   Op de afdeling gekomen, meldt u zich aan de balie. Een verpleegkundige ontvangt u en legt u de gang van zaken uit. Er wordt een aantal voorbereidingen getroffen zoals:

   • Het eventueel verstrekken van aanvullende informatie over onderzoek of ingreep.
   • Het controleren van uw bloeddruk, pols en temperatuur
   • Het zo nodig ontharen van de plaats van behandeling.
   • Het eventueel geven van medicijnen als voorbereiding op de narcose.

    

   Dagverpleging van een kind

   Dagverpleging van een kind vindt in principe plaats op de kinderafdeling. Alleen kinderen bij wie de amandelen worden verwijderd, worden direct geholpen via de poliklinische operatiekamers. Bij dagverpleging van kinderen is het gewenst dat één van de ouders of verzorgers de hele dag aanwezig is. Begeleiders van kinderen kunnen zelf hun etenswaar meebrengen. Het is echter ook mogelijk om tegen betaling een maaltijd van het ziekenhuis te gebruiken, als dit op de dag van opname op de afdeling wordt opgegeven.

    

   Anesthesie

   Bij de operaties in dagverpleging worden zowel algehele als gedeeltelijke verdovingen toegepast. De anesthesist ziet u doorgaans poliklinisch, voor de opname. Deze bespreekt de mogelijkheden van verdoving met u.

    

   Uitslaapkamer

   Na een operatie gaat u naar de uitslaapkamer (recovery): een ruimte waar alle operatiepatiënten onder toezicht van verpleegkundigen verblijven. Als de anesthesist toestemming geeft, gaat u terug naar de afdeling.

    

   Maaltijden

   Aan dagopname patiënten kunnen wij een boterham en iets te drinken aanbieden. Helaas kunnen er geen warme maaltijden verstrekt worden. Eventuele begeleiders van patiënten kunnen wij alleen van koffie of thee voorzien.

    

   Ontslag

   Regelmatig krijgen we de vraag of de chirurg nog langs komt voor ontslag. Omdat uw ingreep relatief kort heeft geduurd, mag u al snel weer naar huis. De chirurg is dan nog aan het opereren. U zou dan tot het einde van de dag moeten wachten.  Als gevolg hiervan ziet u voor ontslag uw chirurg niet meer. U ziet uw chirurg pas weer bij de eerste policontrole (indien van toepassing).

    

   Vóór ontslag spreekt de verpleegkundige een aantal zaken met u door:

   • Instructies en adviezen voor een spoedig herstel.
   • Een afspraak voor een controlebezoek aan de polikliniek, indien nodig.
   • Eventueel een recept voor medicijnen.
   • Eventueel een brief voor uw huisarts.

   Wilt u zich bij vertrek even afmelden bij de verpleging? Zij kunnen dan nagaan of u alle benodigde informatie ontvangen heeft.
   Bij ontslag bestaat de kans, dat u lichamelijk nog niet helemaal fit bent. Daarom adviseren we u niet op eigen gelegenheid naar huis te gaan. U kunt zich het beste laten ophalen door een familielid of kennis.

    

   Contact

   Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?

   • De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.

   • Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

     

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 25-7-2024