l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

CT-onderzoek poliklinisch (standaard onderzoek)

Versienr: 10
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U bent door de specialist naar de afdeling radiologie verwezen om een CT-scan te laten maken. Het onderzoek wordt door de radiodiagnostisch laborant(e) uitgevoerd.

    

   Allergie jodium/ contrastmiddel

   Wanneer u bekend bent met allergie voor jodium of contrastmiddel, wilt u dit dan voor aanvang van het onderzoek aan de laborant melden?

    

   Zwanger / borstvoeding

   Bij het uitvoeren van de CT-scan wordt gebruik gemaakt van röntgenstralingen. Wanneer u zwanger bent of denkt te zijn, is het belangrijk dit ons vóór aanvang van het onderzoek te melden. Wij streven ernaar uw ongeboren baby zo min mogelijk aan röntgenstraling bloot te stellen.

   Geeft u borstvoeding? Dan kunt u dit gewoon blijven doen. Het onderzoek en het contrastmiddel hebben geen nadelige invloed op borstvoeding of voor uw kind. Na toediening van contrastvloeistof hoeft borstvoeding niet gestaakt of gekolfd te worden.

    

   Wat is een CT-scan?

   CT-scan staat voor computertomografie: met behulp van dit apparaat worden fotografisch dunne dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam gemaakt (= tomografie). U wordt met het te onderzoeken lichaamsdeel in een ring geplaatst. In die ring zijn een röntgenbuis en een soort röntgenontvanger tegenover elkaar ingesteld. Deze ring draait om u heen. U ligt zelf stil op een tafelblad, dat gelijkmatig door de ring schuift. Een speciale computer meet constant de hoeveelheid röntgenstraling die de röntgenontvanger opvangt. Deze meetgegevens worden door de computer gereconstrueerd tot gedetailleerde röntgenbeelden. Omdat de beelden zo gedetailleerd kunnen worden gemaakt, is de stralingsdosis meestal wel hoger dan van veel andere röntgenonderzoeken. Echter, de röntgenlaborant zal de stralingsdosis zo beperkt mogelijk proberen te houden.

    

   CT-onderzoek borstorganen/thorax, bovenbuik, bloedvaten en/of hoofd

   Vanaf twee uur vóór het onderzoek mag u niets meer eten of drinken.
   Bij aanvang van het onderzoek kunt u van de radiodiagnostisch laborant(e) een injectie in een ader in uw arm krijgen, waarbij contrastvloeistof wordt ingespoten. Hierdoor onderscheiden de verschillende organen zich op de röntgenbeelden. Of u wel of niet contrastmiddel ingespoten krijgt, hangt af van de indicatie waarvoor u komt.

    

   CT-onderzoek buikorganen

   De dag VÓÓR het onderzoek:
   Eet geen sterk gasvormende producten, zoals bonen, koolsoorten en uien.
    

   Bij onderzoek in de ochtend:

   • U mag een licht ontbijt nuttigen tot twee uur voor het onderzoek. Vermijd hierbij vethoudende producten en melkproducten.

   • Twee uur vóór het onderzoek dient u 0,5 liter water te drinken, dit is voor de vulling van de darmen. U mag gewoon gebruik maken van het toillet. Gebruikt u vochtafdrijvers, of heeft u een ‘beperkt vochtbeleid’ opgekregen, overlegt u dan met uw aanvragend arts of u onze voorbereiding mag doen.

   • Twee uur voor het onderzoek mag u niets meer eten.

    

   Bij onderzoek in de middag:

   • U mag normaal ontbijten. Tot twee uur voor het onderzoek mag u een lichte lunch nuttigen (geen warme maaltijd). Vermijd hierbij vethoudende producten en melkproducten.

   • Twee uur vóór het onderzoek dient u 0,5 liter water te drinken. Gebruikt u vochtafdrijvers, of heeft u een ‘beperkt vochtbeleid’ opgekregen, overlegt u dan met uw aanvragend arts of u onze voorbereiding mag doen.

   • Twee uur voor het onderzoek mag u niets meer eten.

    

   Bij aanvang van het onderzoek kunt u van de radiodiagnostisch laborant(e) een injectie in een ader in uw arm krijgen, waarbij contrastvloeistof wordt ingespoten. Hierdoor onderscheiden de verschillende buikorganen zich van elkaar op de röntgenbeelden. Of u wel of niet contrastmiddel ingespoten krijgt, hangt af van de indicatie waarvoor u komt.
   Ook kan op indicatie van uw arts, of door de radioloog, worden besloten om ook contrast via de anus in de dikke darm in te brengen. Dit gebeurt door het inbrengen van een dun slangetje in de anus waardoor het contrast wordt toegediend.

    

   Duur van het onderzoek

   Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
    

   Uitslag

   Met de aanvragend specialist dient u een afspraak te maken voor de uitslag.
    

   Contact

   Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van te voren te berichten omdat wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.
   Mocht er iets zijn dat u wilt weten of mocht u iets niet begrijpen, neem dan contact met ons op. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is: (0341) 46 3650.

    

   Afspraak afname-laboratorium (bloedprikken)

   De contrastvloeistof die in een ader in uw arm wordt gespoten tijdens het CT-onderzoek kan belastend voor uw nieren zijn. Om te kunnen bepalen of uw nieren bescherming nodig hebben, is het van belang uw nierfunctie te bepalen. U heeft hiervoor een laboratoriumformulier meegekregen (met aanvraag voor de MDRD waarden).
   We verzoeken u uw bloed te laten prikken in de periode van tien tot uiterlijk zeven dagen voor het CT-onderzoek.

   U kunt zich in Harderwijk met afspraak melden bij het afnamelaboratorium, locatie 0.21. Gaat u naar Lelystad voor bloedafname, dan kunt u zich op de eerste etage melden bij de balie van het afnamelaboratorium.
    

   Datum …………………….

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024