l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Coloscopie, kijkonderzoek van de dikke darm, het onderzoek

Versienr: 9
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Op de website van het ziekenhuis St Jansdal is een voorlichtingsfilm over een coloscopie te zien. Klik hier voor de film.

    

   Algemene aandachtspunten 

   • Laat geen maag- of darmfoto’s met contrastvloeistof maken in de week voorafgaand aan het onderzoek. 
   • Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat de gehele darm goed gereinigd is. 
   • Enkele dagen voor het onderzoek begint u thuis al met het drinken van laxeerdrank, zie de folder Coloscopie, kijkonderzoek van de dikke darm, de voorbereiding.    

   • Wij adviseren u tijdens het drinken van de laxeerdrank thuis te blijven. Door de laxeerdrank krijgt u diarree en daardoor kan de huid rondom uw anus rood en pijnlijk worden. Het helpt om uw anus te beschermen met Sudocrème. 
   • Tijdens het onderzoek kunt u uw 'gewone' kleding aanhouden. Vermijd strak zittende of knellende kleding. 
   • Gebruikt u medicatie of de anticonceptiepil? Leest u dan verderop in de folder. 
   • Als u gebruikt wilt maken van een ‘roesje’, kan dit alléén als u opgehaald wordt na het onderzoek. Het roesje beïnvloedt het reactievermogen.

   • Sieraden en andere kostbaarheden kunt u beter thuislaten.

           

   Gebruikt u medicatie of de anticonceptiepil? Dan moet u dit weten: 

   • Neem geen ijzertabletten in de week voorafgaand aan het onderzoek. 
   • Uw medicatie kunt u op de dag van het onderzoek gewoon blijven gebruiken (tabletten mogen met een slokje water tot uiterlijk twee uur vóór het onderzoek ingenomen worden of anders na het onderzoek) tenzij uw arts andere instructies heeft gegeven. 
   • Indien u pufjes gebruikt voor de luchtwegen kunt u deze doorgebruiken. 
   • Gebruikt u bloedverdunners? Lees dan verderop in deze folder. 
   • Heeft u diabetes? Lees dan de folder Coloscopie, kijkonderzoek van de dikke darm, instructie diabetes mellitus.

   • De anticonceptiepil is vanwege de laxeerkuur niet meer betrouwbaar. 

    

   Wat is een coloscopie?

   Een coloscopie is een inwendig onderzoek waarbij de gehele dikke darm en vaak het laatste stukje van de dunne darm bekeken worden. Het onderzoek wordt verricht met behulp van een endoscoop; een flexibele, bestuurbare slang waarin een camera bevestigd is. Deze wordt via de anus ingebracht. De endoscoop en camera zijn verbonden met een beeldscherm, zodat de arts uw darmen nauwkeurig kan bekijken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een maag-darm-leverarts (MDL-arts).

    

   Wanneer krijgt u een coloscopie?

   Een coloscopie kan worden verricht bij klachten over een veranderd ontlastingspatroon, chronische diarree, bloedverlies en buikpijn. Maar ook als controle na een eerdere scopie of als een screeningsonderzoek via het bevolkingsonderzoek. Met dit onderzoek kunnen afwijkingen als (chronische) ontsteking, poliepen, uitstulpinkjes (divertikels) en kanker worden vastgesteld. In principe worden poliepen tijdens het onderzoek direct verwijderd. In sommige gevallen kan een poliep niet (ineens) verwijderd worden en is een vervolgonderzoek noodzakelijk.  

    

   Hoe verloopt het onderzoek?

   Op de scopieafdeling maakt u kennis met de zorgverleners die het onderzoek bij u zullen uitvoeren. Vervolgens wordt er een infuusnaald in uw hand of arm ingebracht. Hierna wordt u verzocht om op uw linkerzij te gaan liggen en uw knieën op te trekken. Via het infuus wordt de medicatie voor het 'roesje' toegediend. Daarna wordt de scoop via de anus ingebracht en vervolgens opgevoerd naar het beginpunt van de dikke darm. Hierbij wordt koolzuurgas (CO2) ingeblazen om de darmen te ontplooien. Dit geeft een vol, soms pijnlijk gevoel. 

   Nadat de arts het hele gebied nauwkeurig onderzocht heeft en er eventueel weefsel en/of poliepen weggenomen zijn, wordt de endoscoop verwijderd en is het onderzoek klaar. U wordt teruggebracht naar de uitslaapkamer en als u voldoende wakker bent, kunt u weer naar huis. 

     

   Wat zijn de risico’s?

   Een coloscopie is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden. Dit kunnen een nabloeding en een perforatie zijn. Dit risico is zeer laag, maar in zeldzame gevallen kan er hierdoor een operatie nodig zijn. De risico’s worden met u besproken. 

    

   Hoe lang duurt het onderzoek?

   U bent in totaal ongeveer 60 minuten in de behandelkamer. Het onderzoek zelf duurt ongeveer 30-45 minuten. Na afloop verblijft u nog enige tijd op de uitslaapkamer. Van u wordt verwacht dat uw begeleider na uitslaaptijd direct aanwezig is om u naar huis te begeleiden.

    

   Na het onderzoek

   Na het onderzoek meten verpleegkundigen regelmatig uw bloeddruk en controleren zij het zuurstofgehalte in uw bloed. Wanneer u goed wakker bent en alle controles stabiel zijn, wordt het infuus verwijderd. U kunt uw normale eetpatroon hervatten. Eventuele medicatie kunt u weer volgens voorschrift innemen. 

   Door het 'roesje' kunt u de rest van de dag last hebben van een verminderd reactievermogen, concentratiestoornissen en een verminderd geheugen. Wij raden u dan ook aan om de rest van de dag geen afspraken te maken. Tevens dient u er rekening mee te houden dat u 24 uur na het onderzoek niet aan het verkeer mag deelnemen. Het is noodzakelijk dat u begeleiding meeneemt. U mag niet alleen naar huis, ook niet met het openbaar vervoer of taxi. Wanneer u niet begeleid of opgehaald kunt worden, is het niet mogelijk dat u een roesje krijgt. Lees voor verdere informatie de folder Sedatie tijdens onderzoek.

    

   Neem na de coloscopie contact op als u 

   • Koorts heeft boven de 38.5° C. 
   • Aanhoudende buikpijn heeft, die uiterlijk drie dagen na de scopie begonnen is. 
   • Bloedverlies en/of zwarte ontlasting heeft die in de eerste tien dagen na de scopie is begonnen. 

    

   Contact 

   U kunt ons bereiken op de volgende telefoonnummers:

   • Planning Endoscopie 0341-463538 (vragen over de planning en voorbereiding, maandag t/m vrijdag 08.30-16.30 uur)

   • Poli MDL 0341-463899 -keuze 2 (medisch inhoudelijke vragen, maandag t/m vrijdag 08.30-16.30 uur) 

    

   Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?
   De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen. Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

    

   Wanneer is de uitslag bekend? 

   Direct na het onderzoek worden de bevindingen van het onderzoek doorgegeven aan de verpleegkundige van de uitslaapkamer. Tevens wordt er direct een verslag gestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Wanneer er biopten genomen zijn, duurt het ongeveer tien werkdagen voor de uitslag hiervan bekend is. Mede daardoor duurt het vaak minimaal twee weken voordat de definitieve uitslag aan u kan worden gegeven.  

    

   Waar vindt het onderzoek plaats, in Harderwijk of Lelystad? 

   Het kan zijn dat uw onderzoek plaatsvindt op onze locatie in Lelystad terwijl u dichterbij de locatie in Harderwijk woont, of andersom. Bij de planning van uw onderzoek wordt gekeken naar uw gezondheid, de zogenaamde ASA-score en eventuele risicofactoren. Op de afdeling Scopiecentrum Lelystad worden patiënten geholpen met een laag risico op complicaties tijdens het onderzoek. Op de locatie in Harderwijk blijft er zo voldoende ruimte voor patiënten met een hogere ASA-score en spoedpatiënten. 

    

   Wat neemt u mee naar het ziekenhuis? 

   • De zorgpas van uw verzekering.
   • Geldig legitimatiebewijs, bij voorkeur paspoort of rijbewijs. De legitimatieplicht geldt voor iedereen ongeacht leeftijd. 
   • Een recente lijst van de door u gebruikte medicijnen, verkrijgbaar bij de apotheek. Denk ook aan medicatie die niet op recept verstrekt wordt. 
   • Uw eigen medicatie. 
   • Extra ondergoed. 

    

   Aanwijzingen voor gebruik BLOEDVERDUNNERS 

   (N.B. onderstaande informatie is alleen van toepassing als u bloedverdunners gebruikt) 

    

   Soms dienen bloedverdunners een aantal dagen voor het onderzoek gestaakt worden. Dit moet echter altijd gebeuren in overleg met een arts. Neem daarom contact op met de arts die het onderzoek aanvraagt. Hieronder volgt een globale richtlijn


   Niet stoppen:
   Trombocytenaggregatieremmer zoals:
   Acetylsalicylzuur, Carbasalaatcalcium (Ascal), Dipyrida- mol (Persantin), Clopidogrel (Plavix), Prasugrel (Efient) en Ticargrelor (Brilique)
     

   Overleg Trombosedienst:
   Acenocoumarol (Sintrom) of Fenprocoumon (Marcoumar)
     

   Overleg arts:
   DOAC (Direct werkende Orale Anti Coagulantia) zoals:
   Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Edoxaban (Lixiana)
     

   Indien nodig geeft de arts die het onderzoek verricht u na het onderzoek aanvullend advies over het herstarten van de medicatie, mede afhankelijk van de uitkomsten van de scopie. 

    

   Aanwijzingen voor patiënten met een STOMA 

   Dikke darmstoma (Colostoma)
   U volgt de 'normale' voorbereiding (waaronder het drinken van een liter laxeerdrank). In verband met de dunne ontlasting die u door de laxeerkuur krijgt, is een grotere stomazak noodzakelijk. Een stomazak die aan de onderkant d.m.v. een 'aftapkraantje' geopend kan worden, waardoor u deze in het toilet kunt legen. Vraag gerust uw stomaconsulente om advies. 


   Dunne darmstoma (Ileostoma) of tijdelijk stoma
   U ontvangt een persoonlijk advies van de arts die het onderzoek aanvraagt. Veelal is dit één van de chirurgen. Deze arts is goed op de hoogte van uw situatie en kan in overleg met de maag-darm-leverarts een speciaal laxeerbeleid opstellen. 

    

   Voor vragen over uw stoma en het gebruik van uw stomamateriaal, kunt u terecht bij uw stomaconsulente. Zij is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur aanwezig op de stomapoli van ziekenhuis St Jansdal Harderwijk. U volgt hiervoor looproute 0.69. Het telefoonnummer van de stomapoli is (0341) 463594. 

    

   Neem op de dag van het onderzoek voldoende van uw eigen stomamateriaal mee naar het ziekenhuis.  

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 16-7-2024