l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal Harderwijk

0341 - 463911

St Jansdal Lelystad

0341 - 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Voorbereiden_Op-Opname

Sedatie tijdens onderzoek

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Wat is sedatie?

   Sedatie zorgt ervoor dat u minder gespannen bent tijdens het onderzoek en u het onderzoek makkelijker kunt ondergaan. U bent tijdens het onderzoek niet geheel in slaap.
    

   Wanneer krijgt u sedatie?

   U krijgt sedatie wanneer uw arts dit heeft aangevraagd. Sedatie kan alleen gegeven worden als u nuchter naar het onderzoek komt en als iemand u naar huis kan begeleiden.
    

   Voorbereiding thuis

   Als voorbereiding op sedatie, moet u er goed voor zorgen dat u nuchter bent. Hiermee kunnen ernstige complicaties worden voorkomen, zoals een longontsteking. Hoe en vanaf wanneer u niet meer mag eten en drinken staat beschreven in de folder over het onderzoek die u krijgt.
    

   Voor het onderzoek

   Op de afgesproken tijd meldt u zich bij het opnamebureau. Hier wordt u doorverwezen naar de desbetreffende verpleegafdeling. Op de afdeling heeft u een kort opnamegesprek met de verpleegkundige en wordt u wanneer de endoscopieafdeling gereed is naar de scopiekamer gebracht.

    

   Op de scopiekamer wordt u door de endoscopielaborant  verder voorbereid voor het onderzoek. De endoscopielaborant zal u een korte voorlichting geven over het onderzoek.

    

   In uw arm of hand krijgt u een infuus, zodat de arts u de sedatiemiddelen toe kan dienen. Ook wordt uw bloeddruk gemeten en krijgt u een klemmetje op de vinger om het zuurstofgehalte in het bloed en de hartslag te controleren.

    

   Nadat de voorbereiding klaar is neemt de arts nog een controle vragenlijst (de time-out) met u door. Het is van belang dat u deze vragen goed en zelfstandig kunt beantwoorden. Wanneer u dit niet kunt, dient er een begeleidend persoon bij te zijn.
    

   Tijdens het onderzoek 

   Voor dat de scopie start zal de endoscopielaborant u vertellen in welke houding u komt te liggen (meestal linkerzijligging). Wanneer u deze houding hebt aangenomen dient de arts de sedatiemiddelen toe via het infuus. De sedatie bestaat uit een rustgevend middel Midazolam (Dormicum) en een eventuele pijnstilling (sufentanil). Hierdoor voelt u zich snel ontspannen en kan het onderzoek beginnen. Uw bloeddruk wordt iedere 5 minuten gemeten, de hartslag en het zuurstofgehalte continue. Deze metingen zijn van belang om u goed te kunnen “bewaken” tijdens het onderzoek.
    

   Na het onderzoek 

   Wanneer het onderzoek klaar is, wordt u weer opgehaald door de verpleegkundige van de afdeling en gaat u terug naar de dagopname. Hier blijft u nog minimaal een uur. 

    

   Door de medicatie die u krijgt tijdens het onderzoek, kan het zijn dat u zich er nog weinig van herinnert.

    

   Nadat de medicatie is uitgewerkt, krijgt u iets te eten en te drinken en wordt het infuus verwijderd. Als het infuus is verwijderd en als u heeft gegeten en gedronken, dan mag u onder begeleiding het ziekenhuis verlaten. Voor u met ontslag gaat krijgt u van de verpleegkundige een bezoekerssamenvatting met daarop de leefregels na het onderzoek en een voorlopige uitslag.
    

   Let op!

   Tot 12 uur na de sedatie mag u niet deelnemen aan het verkeer, niet werken en geen alcohol drinken. Het is verstandig deze dag geen belangrijke beslissingen te nemen. U kunt deze dag ook wat vergeetachtig zijn.

    

   Medicatie en CPAP gebruik

   Uw eigen thuismedicatie mag u gewoon gebruiken, tenzij anders is aangegeven. Dit kan zijn bij:

   • bloedverdunnende medicatie
   • medicatie voor diabetes
   • andere door de arts aangegeven medicatie

    

   Hoe u de hierboven genoemde medicatie wel mag en kan gebruiken, staat beschreven in de desbetreffende folder over het onderzoek.
   Maakt u gebruik van een CPAP apparaat, dan vragen wij u deze altijd mee te nemen wanneer u sedatie krijgt.

    

   Risico’s 

   De sedatie werkt enkele uren kalmerend, verslapt de aandacht en kan de spierfunctie

   verminderen. Heel soms kunnen problemen met de ademhaling of de hartfunctie ontstaan. Deze problemen zijn goed te behandelen met medicijnen. Wanneer u na thuiskomst last krijgt van bovenstaande of andere (ernstige) klachten krijgt, zoals ernstige sufheid of flauwvallen kunt altijd contact opnemen met de functieafdeling (0341) 463538 en buiten kantooruren met de spoedeisende hulp via het algemene nummer van het ziekenhuis (0341) 463911.

    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer