l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Sedatie tijdens onderzoek

Versienr: 10
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Wat is sedatie?

   Sedatie zorgt ervoor dat u minder gespannen bent tijdens het onderzoek en u het onderzoek makkelijker kunt ondergaan. U bent tijdens het onderzoek niet geheel in slaap.
    

   Wanneer krijgt u sedatie?

   U krijgt sedatie wanneer uw arts dit heeft aangevraagd. Sedatie kan alleen gegeven worden als u nuchter naar het onderzoek komt en als iemand u naar huis begeleidt.
    

   Voorbereiding thuis

   Als voorbereiding op sedatie moet u er goed voor zorgen dat u nuchter bent. Hiermee kunnen ernstige complicaties, zoals een longontsteking, worden voorkomen. Hoe en vanaf wanneer u niet meer mag eten en drinken, staat beschreven in de folder over het onderzoek dat u krijgt.
    

   Voor het onderzoek

   Op de afgesproken tijd meldt u zich in Harderwijk bij de dagopname en in Lelystad bij het endoscopiecentrum. Op de desbetreffende afdeling heeft u een kort opnamegesprek met de verpleegkundige en wordt u naar de scopiekamer gebracht. Op de scopieafdeling wordt u verder voorbereid voor het onderzoek. In uw arm of hand krijgt u een infuus. Ook wordt uw bloeddruk gemeten en krijgt u een klemmetje op de vinger om het zuurstofgehalte in het bloed en de hartslag te controleren. Nadat de voorbereiding klaar is, neemt de arts een controle vragenlijst (de time-out) met u door. Het is van belang dat u deze vragen goed en zelfstandig kunt beantwoorden. Wanneer u dit niet kunt, dient er een begeleidend persoon bij te zijn.
    

   Tijdens het onderzoek 

   Voordat de scopie start, zal de endoscopielaborant u vertellen in welke houding u komt te liggen (meestal linkerzijligging). Wanneer u deze houding hebt aangenomen, dient de arts de sedatiemiddelen toe via het infuus. De sedatie bestaat uit een rustgevend middel Midazolam (Dormicum) en een eventuele pijnstiller (Sufentanyl). Hierdoor voelt u zich snel ontspannen en slaperig en kan het onderzoek beginnen. Uw bloeddruk wordt iedere vijf minuten gemeten, de hartslag en het zuurstofgehalte continu. Deze metingen zijn van belang om u goed te kunnen 'bewaken' tijdens het onderzoek.
    

   Na het onderzoek 

   Wanneer het onderzoek klaar is, wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Door de medicatie die u krijgt tijdens het onderzoek, kan het zijn dat u zich er nog weinig van herinnert. Nadat de medicatie is uitgewerkt, krijgt u iets te eten en te drinken.

   Voor u met ontslag gaat, krijgt u van de verpleegkundige een bezoekerssamenvatting met daarop de leefregels na het onderzoek en een voorlopige uitslag.
    

   Let op!

   Door de medicatie die u krijgt toegediend, kunt u de rest van de dag last hebben van een verminderd reactievermogen, concentratiestoornissen en een verminderd geheugen. We raden u dan ook aan om deze dag geen afspraken te maken. Tevens dient u er rekening mee te houden dat u gedurende 24 uur na het onderzoek niet aan het verkeer mag deelnemen.

   U mag na de behandeling niet alleen naar huis, ook niet alleen met het openbaar vervoer of de taxi. Er moet altijd begeleiding aanwezig zijn. Wanneer u niet onder begeleiding opgehaald kunt worden en thuis gebracht wordt, is het niet mogelijk dat u een roesje krijgt.

    

   Medicatie

   Uw eigen thuismedicatie mag u gewoon gebruiken, tenzij anders is aangegeven. Dit kan zijn bij:

   • bloedverdunnende medicatie
   • medicatie voor diabetes
   • andere door de arts aangegeven medicatie

   Hoe u de hierboven genoemde medicatie wel mag en kan gebruiken, staat beschreven in de desbetreffende folder over het onderzoek.

    

   Risico’s 

   De sedatie werkt enkele uren kalmerend, verslapt de aandacht en kan de spierfunctie verminderen. Heel soms kunnen problemen met de ademhaling of de hartfunctie ontstaan. Deze problemen zijn goed te behandelen met medicijnen. Wanneer u na thuiskomst last krijgt van bovenstaande of andere (ernstige) klachten, zoals ernstige sufheid of flauwvallen, kunt u altijd contact opnemen met de scopieafdeling (0341) 463538 en buiten kantooruren met de spoedeisende hulp via het algemene nummer van het ziekenhuis (0341) 463911.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 25-4-2024