l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Capsaïcine behandeling (peperextract)

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Uw KNO-arts heeft u een behandeling met capsaïcine (peperextract) voorgesteld in verband met chronische neusklachten. In deze folder vindt u informatie om u op deze behandeling voor te bereiden. Heeft u na het lezen nog vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO van ziekenhuis St Jansdal. 

    

   Het slijmvlies van de neus zorgt dat de lucht, die via de neus wordt ingeademd, voldoende wordt gereinigd, verwarmd en bevochtigd. Bij een verkoudheid, of een reactie op een allergeen (zoals huisstofmijten of graspollen) kan het slijmvlies zwellen waardoor de neus verstopt raakt. Ook kan het slijmvlies te veel vocht produceren waardoor u klachten krijgt van een natte neus of zelfs een ‘druipneus’ of hinderlijke niesbuien. Indien sprake is van hyperreactiviteit van het neusslijmvlies zal het slijmvlies overmatig reageren op aspecifieke prikkels met zwelling en vochtproductie. 

    

   Doel van de behandeling 

   Vermindering van de slijmvliesreactie op aspecifieke prikkels (zoals warmte- en koude overgang, droge lucht, mist, rook, verflucht of parfum). 

    

   Capsaïcine behandeling 

   Capsaïcine is het rode bestanddeel van Spaanse peper. Dit kan de gevoeligheid van het slijmvlies op aspecifieke prikkels verminderen. U kunt pas hiervoor in aanmerking komen als eerdere behandeling met medicijnen geen succes gehad hebben en u niet allergisch blijkt te zijn. Het effect is pas in de loop van een aantal weken te merken. Voor deze behandeling moet u een hele morgen en begin van de middag uittrekken.

    

   Dagopname 

   U meldt zich eerst op de dagbehandeling. Vervolgens gaat u naar de polikliniek KNO. 

   Daar krijgt u van de KNO-arts eerst een verdovende neusspray die ook de bloedvaatjes in de slijmvliezen vernauwt. Dan krijgt u de eerste toediening van de Capsaïcine neusspray in elk neusgat. 

   Na deze behandeling gaat u terug naar de dagbehandeling waarna u elk uur weer wordt verwacht op poli KNO voor dezelfde behandeling. Totaal vijf keer Capsaïcine spray, na de laatste Capsaïcine spray gaat u na 30 minuten op de dagverpleging weer naar huis. 

    

   Na de behandeling 

   Het neusslijmvlies kan enkele dagen gevoelig zijn voor warmte (douche/bad of bij inspanning). 

   Eventuele pijn ten gevolge van de behandeling is in het begin het hevigst en neemt doorgaans af na enkele dagen. Eventueel kunt u pijnstilling (Paracetamol) gebruiken. 

    

   Nazorg 

   Enkele weken na de Capsaïcine behandeling kunt u regelmatig last houden van een loopneus en niezen of niesbuien. Dit wordt veroorzaakt door prikkeling van het neusslijmvlies. 

    

   Zes weken na de behandeling krijgt u een vervolgafspraak met uw behandelend KNO-arts om het resultaat te bespreken

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-5-2024