l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Botoxbehandeling bij overmatig zweten

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U komt binnenkort naar het ziekenhuis voor een botoxbehandeling. Deze behandeling krijgt u, omdat u last hebt van overmatig zweten van uw oksels of handen. In deze folder geven wij u informatie over deze behandeling.

    

   Wat is botox?

   Botox bevat de stof botulinetoxine. Deze stof vermindert de aanmaak van zweet. De behandeling is zeer effectief maar het effect houdt (gemiddeld) drie tot zes maanden aan. De behandeling moet dan weer worden herhaald. Het effect bij behandeling in de oksels houdt langer aan dan aan de handen. Vaak is het wel zo dat hoe vaker de botoxbehandeling heeft plaatsgevonden, het effect van minder zweten langer aanhoudt.

    

   Belangrijk

   De behandeling kan niet doorgaan: 

   • als u zwanger bent, overweegt om zwanger te worden, of als u borstvoeding geeft;
   • als u een spierziekte heeft; 
   • als u geneesmiddelen gebruikt die bij gelijktijdig gebruik de werking van botulinetoxine A versterken, zoals bepaalde antibiotica (aminoglycosiden), benzodiazepines, lithiumzouten en prednisolon, of die een spierontspannende werking hebben zoals spierverslappers; 
   • als u in het verleden al problemen gehad heeft met botulinetoxine; 
   • als u pasgeleden een tetanusinjectie heeft gehad.    

    

   Voorbereiding behandeling oksels
   • Meld het ons als u overgevoelig (allergisch) bent voor jodium of medicijnen. 
   • Gebruik geen deodorant op de dag van de afspraak. 
   • Vertel het ons als u bloedverdunnende medicijnen, pijnstillers of antibiotica slikt. 
   • Tot de dag voor de afspraak mag u de oksels scheren, niet op de dag van de afspraak. 
   • Neem een oud donkergekleurd T-shirt mee naar het ziekenhuis. Dat kunt u na de behandeling aantrekken, zodat u geen vlekken in uw kleding krijgt. 

    

   De behandeling

   De botoxbehandeling vindt plaats op de polikliniek dermatologie. Bij sommige patiënten doen we een test met jodium en zetmeel. Hiermee kunnen we zien welke plaatsen behandeld moeten worden. Daarna brengt de dermatoloog of assistente met een naaldje de botox in de huid. Meestal krijgt u vijftien tot twintig injecties per oksel. Dit kan even gevoelig zijn. De behandeling duurt in totaal ongeveer 20 minuten.

    

   Na de behandeling

   U mag de eerste vier uur na de behandeling niet douchen. Gebruik 24 uur geen deodorant en ga niet intensief sporten. Als u pijnklachten ervaart na de behandeling mag u paracetamol nemen.

    

   Bijwerkingen

   De kans op bijwerkingen van een botoxbehandeling is heel klein. Bijwerkingen kunnen zijn: bloeduitstortinkjes op de plaats van de prikken of een slap gevoel op de behandelde plekken. Deze bijwerkingen zijn slechts tijdelijk en zijn niet gevaarlijk voor uw gezondheid.

    

   Bij deze ingreep kunnen zich de volgende complicaties voordoen: 

   • Sommige mensen die behandeld zijn met botulinetoxine ervaren dat de zweetproductie elders op de huid iets toeneemt. Dit wordt 'compensatoir zweten' genoemd. Dit effect is zeldzaam, meestal licht en gaat vanzelf voorbij.
   • Als u allergisch blijkt te zijn voor een van de bestanddelen van botulinetoxine kan een ernstige allergische reactie optreden. Dit komt maar zeer zelden voor. 
   • Als botulinetoxine in contact komt met zenuwen die spieren bedienen, wordt de werking hiervan tijdelijk geremd. Ook deze bijwerking komt maar zeer zelden voor. 

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024