l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Borstvergroting

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Borstvergroting

   Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft echter bij velen: jaarlijks worden in Nederland meer dan 3000 borstvergrotende operaties uitgevoerd. De borsten kunnen al sinds de puberteit klein of onderontwikkeld zijn. Soms neemt het volume van de borsten af na een zwangerschap of de borsten zijn slapper en kleiner geworden na een vermageringsdieet.  Er zijn geen duidelijke leeftijdsgrenzen voor een borstvergrotende operatie, maar de ingreep zal niet snel worden uitgevoerd vóór het achttiende levensjaar. Het is belangrijk dat u de borstvergrotende operatie zelf wilt. Het moet geen wens zijn van mensen in uw omgeving, bijvoorbeeld uw partner. Een borstvergrotende operatie biedt over het algemeen geen oplossing voor sociale of seksuele problemen.

    

   Soorten prothesen

   De meest eenvoudige, effectieve en duurzame mogelijkheid om borsten te vergroten is met behulp van kunststofprothesen. De prothesen bestaan uit een zakje van siliconenrubber, gevuld met siliconengel of een ander vulmiddel (bijvoorbeeld water). Er bestaan ook prothesen met een dubbele wand. Het binnenste volume is dan gevuld met siliconengel, het buitenste volume met een fysiologische zoutoplossing. Over het gebruik van siliconen bestaan veel misverstanden. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter nooit aangetoond dat siliconen een schadelijk effect hebben op de gezondheid. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, waarvan vrijwel alle plastisch chirurgen in Nederland lid zijn, is van mening dat een borstvergroting met siliconen een verantwoorde medische ingreep is.
   Zoals bij iedere andere operatie moet u de voordelen van een borstvergroting goed afwegen tegen de nadelen en de risico’s. De plastisch chirurg zal dit uitvoerig met u bespreken.

   De levensduur van prothesen kan beperkt zijn. Daarom wordt geadviseerd om in ieder geval tien jaar na de operatie weer een afspraak te maken met een plastisch chirurg.

    

   Voorbereidend gesprek

   De plastisch chirurg overlegt met u de grootte van de prothese. Soms stelt hij u voor om thuis te experimenteren met zakjes gevuld met verschillende hoeveelheden water die u in de bh doet om een indruk te krijgen van de gewenste vergroting. Over het algemeen wordt gestreefd naar borsten die passen bij uw postuur.  Verder bespreekt de chirurg de plaats van de prothesen en de plaats van de littekens. De prothesen worden onder het klierweefsel (zie figuur 1) of onder de borstspier geplaatst (zie figuur 2).

    

   Onderzoeksmogelijkheden zoals zelfonderzoek en röntgenonderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen, blijven goed uitvoerbaar. Zoals bij iedere operatie worden bij een borstvergroting blijvende littekens gemaakt. Ze vallen door hun plaats en kleur meestal nauwelijks op. Ook gaat de chirurg in op mogelijke complicaties. Zo kunnen de tepels na de operatie zowel gevoeliger als minder gevoelig zijn. Meestal herstelt het gevoel zich binnen enkele maanden. Dit is echter niet altijd het geval. De functie wordt in principe niet belemmerd. Borstvoeding blijft dus gewoon mogelijk. Een borstvergrotende operatie wordt vaak in dagbehandeling verricht. Soms wordt een opname van enkele dagen geadviseerd. De plastisch chirurg zal dit met u bespreken. Van de anesthesioloog krijgt u meer informatie over de algehele verdoving (narcose) tijdens de operatie.

    

   Voorbereiding op de operatie

   Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine, marcoumar, sinaspril, sintrom, ascal, APC, asprobruis, kinderaspirine) moet u dit melden tijdens uw eerste gesprek met de plastisch chirurg. Hij zal u vragen om drie tot tien dagen voor de borstvergrotende operatie met deze medicijnen te stoppen. U krijgt hierover instructies van de plastisch chirurg. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. De plastisch chirurg raadt u daarom aan om enkele weken voor de operatie volledig te stoppen met roken.

   Op de dag van opname tekent de plastisch chirurg het operatiepatroon op de borsten dat als leidraad dient tijdens de operatie. De ingreep gebeurt in de regel onder algehele verdoving.

    

   De operatie

   De borstvergrotende operatie duurt gemiddeld één tot twee uur. De plastisch chirurg brengt de prothesen meestal via een snede in de huidplooi onder de borst in. Het is ook mogelijk dat hij ze via een snede in de oksel of naast de tepel inbrengt. De prothesen worden tussen de borstklier en de borstspier geplaatst (zie Afbeelding 1), of onder de borstspier direct op de ribben (zie Afbeelding 2). De plastisch chirurg bespreekt met u wat de meest geschikt methode voor u is.

   Aan het eind van de operatie verbindt de chirurg de borst met een steungevend verband. In het wondgebied brengt hij meestal twee drains (dunne slangetjes) aan, die zijn verbonden met twee vacuümflesjes. Via de slangetjes wordt het wondvocht uit het operatiegebied afgevoerd.

    

   Na de operatie

   Na een borstvergrotende operatie voelen de borsten soms pijnlijk en gespannen aan. Dit wordt binnen een paar dagen minder. De verpleegkundige verwijdert meestal na één tot twee dagen de drains als er bijna geen vocht meer wordt geproduceerd. Hierna wordt er een sportbeha aangemeten die u zelf moet betalen. ,Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor controle op het spreekuur. Tijdens dit bezoek verwijdert de chirurg zonodig de hechtingen.
   Het is verstandig om voor de eerste week na thuiskomst hulp te regelen. Ook wordt u aangeraden om de eerste vier tot zes weken na de operatie dag en nacht de sportbeha te dragen. Daarnaast wordt soms een elastische band geadviseerd of een door de chirurg aangelegd tapeverband boven de borst. Alle bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren, zijn toegestaan. U kunt de eerste vier tot zes weken na de operatie beter niet sporten, geen zwaar – huishoudelijk – werk doen en niet uw armen hoog boven het hoofd brengen. Ook moet u het tillen van kinderen of zware voorwerpen vermijden. Voorzichtige massage van de borst met een crème of lotion kan het litteken soepeler maken. Vraag aan uw plastisch chirurg wanneer u hiermee mag beginnen.

    

   Mogelijke klachten

   Na de operatie kunnen de tepels minder gevoelig zijn, of juist extra gevoelig. Dit herstelt meestal binnen enkele maanden, maar het kan ook blijvend zijn. Een litteken kan enkele maanden na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Dit verdwijnt meestal vanzelf weer binnen een paar maanden. Vrijwel elke borstprothese zal in de loop van de tijd wat slijten. Het is dus mogelijk dat de prothesen op een gegeven moment vervangen moeten worden, wat een nieuwe operatie betekent. Een dergelijke operatie is alleen nodig als er klachten optreden.
    

   Resultaten

   Een borstvergroting is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep. Veel vrouwen zijn tevreden over de resultaten, maar toch kan er soms wat te wensen over blijven. Er blijven altijd littekens, die overigens meestal weinig of niet opvallen. U wordt naar beste kunnen behandeld, maar u kunt geen garanties krijgen voor een goed resultaat of voor volledige symmetrie van de borsten. Soms is een tweede operatie nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Dit brengt extra kosten met zich mee, die meestal niet door de verzekering worden vergoed.

    

   Risico’s en complicaties

   Net als bij elke andere operatie kunnen zich bij een borstvergroting complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. In zeldzame gevallen wordt een prothese uitgestoten. De kans op complicaties is dus wel aanwezig, maar is klein. De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een gestoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken.

   Het lichaam vormt om elke ingebrachte prothese een bindweefsellaagje. Dit laagje wordt ook wel kapsel genoemd. Soms trekt het kapsel zich samen waardoor de borsten hard en onnatuurlijk rond worden met soms pijnklachten. Het is onmogelijk te voorspellen bij wie dit gebeurt. Het komt wel voor dat er een verschil in kapselvorming is tussen twee borsten van dezelfde patiënt. Deze complicatie wordt veel onderzocht, maar er is nog geen oorzaak of behandeling voor gevonden. Wel wordt steeds meer gebruik gemaakt van prothesen met een ruwe buitenkant, waarbij overmatige kapselvorming minder lijkt voor te komen. Hoewel kapselvorming geen ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid, kan een operatie noodzakelijk zijn. Daarbij wordt het kapsel verwijderd of ruimer gemaakt.

   In zeldzame gevallen gaat een prothese kapot. Soms is dit te merken omdat er iets ‘knapt’ en omdat de borst anders aanvoelt of van vorm is veranderd.
   Een kapotte prothese moet altijd vervangen worden. De siliconenprothesen die tegenwoordig meestal worden gebruikt, bestaan uit een zogenaamde ‘cohesieve gel’ waardoor de siliconen niet zullen lekken als de prothese kapot zou gaan.

   Soms kan er een plooi in de prothese ontstaan die voelbaar en/of zichtbaar is onder de huid van de borst. Deze plooivorming komt echter minder voor bij de prothesen die zijn gevuld met ‘cohesieve gel’. Wel kunnen bij dit soort prothesen de randen ervan beter voelbaar of zichtbaar zijn.

   Tot slot zijn er de normale risico’s van een narcose. Deze risico’s zijn niet groter of kleiner dan bij een andere ingreep. De anesthesioloog bespreekt deze met u.
    

   Vergoeding

   Sinds 1991 hanteren de overheid en de ziektekostenverzekeraars een nieuwe regeling ten aanzien van plastisch chirurgische ingrepen. Over het algemeen wordt een borstvergrotende operatie niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Alleen in uitzonderlijke gevallen wil de ziektekostenverzekeraar de kosten dragen. De medisch adviseur van uw verzekeringsmaatschappij zal u dan oproepen om te beoordelen of de operatie voor vergoeding in aanmerking komt.
   U moet er dus van uitgaan dat u de operatie zelf moet betalen. Houdt u er rekening mee dat een eventuele complicatie extra kosten met zich meebrengt. De plastisch chirurg informeert u over de totale kosten van de operatie.

    

   Meer informatie?

   Hebt u na het lezen van deze brochure nog vragen of wilt u meer informatie, dan zal de plastisch chirurg u tijdens zijn spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Ook kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoon (0341) 463777, of een bezoek brengen aan onze website: www.plastisch-chirurgie.nl.

    

   Verantwoording tekst

   Deze brochure is samengesteld door de maatschap Plastische Chirurgie in samenwerking met de afdeling Communicatie van de Isala klinieken. De tekst is gebaseerd op voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 25-4-2024