l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Besnijdenis bij kinderen

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Door de huisarts ben je doorgestuurd naar ons ziekenhuis, vanwege een vernauwing van je voorhuid. Door deze vernauwing kun je ontstekingen van je voorhuid of eikel krijgen of heb je soms moeite met plassen. In deze folder willen we je meer vertellen over de operatie en advies geven voor na de operatie.

    

   Voor ouders(s):

   • Een ingreep of behandeling in het ziekenhuis kan voor een kind heel spannend zijn, waarbij de angst het soms overneemt van de normale nieuwsgierigheid. Deze folder is bedoeld om ouder en kind uit te leggen wat de operatie inhoudt, wat u kunt verwachten op de dag dat u en uw kind hier komen en waardoor de angst bij uw kind kan afnemen. Probeer vragen van uw kind eerlijk en eenvoudig te beantwoorden.
   • Wanneer uw kind in de week voorafgaand aan de afspraak op de polikliniek of operatie een besmettelijke ziekte (zoals waterpokken, rode hond etc.) heeft gehad, verzoeken wij u vriendelijk maar dringend om contact op te nemen met de betreffende polikliniek. Neem ook contact op als uw kind in aanraking is geweest met iemand met een besmettelijke ziekte.

    

   De operatie

   De specialist heeft je al verteld wat er gaat gebeuren. Tijdens de operatie zal je voorhuid verwijderd worden. Rondom de eikel wordt de huid gehecht. Deze hechtingen lossen vanzelf op.

    

   Deze operatie gebeurd tijdens een dagopname. Dat houdt in dat je in principe niet hoeft te blijven slapen. Voor meer informatie over een dagopname zie ook de folder: ‘dagopname’ op de kinder- en tienerafdeling.
    

   Na de operatie

   Na de operatie is de eikel onbedekt, je voorhuid is daar verwijderd. Dit kan een paar weken na de operatie voor wat irritatie zorgen. De eerste dagen na de operatie ziet de eikel er rood en gezwollen uit. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, dit wordt vanzelf minder. Na ruim een week komt er geleidelijk een nieuwe huidlaag.

    

   Wondverzorging

   Om de wond zit een drukverbandje met een opening zodat je gewoon kunt plassen. Dit verband moet 24 uur na de operatie blijven zitten. Mocht je het nat plassen of als het niet meer goed zit, dan mag je het er voorzichtig afwikkelen.
   In je onderbroek kun je daarna een steriel gaasje leggen. Dit moet je 2-3 dagen blijven doen als je hebt geplast.
   Op je piemel kan een korstje komen, dit geneest vanzelf.

    

   Voor ouder(s):

   • U krijgt een recept mee voor verbandmaterialen.
   • De wond moet  3 x daags verzorgd worden met de zalf die u meekrijgt. Deze zalf werkt pijnstillend en is desinfecterend. Dit geldt voor de eerste 2 à 3 dagen.
   • Zolang de wond pijn doet, dient u deze te verzorgen (met een gaasje) met vaseline.
   • Het wondgebied zal nog wat opzwellen en blauw worden. Er kan korstvorming ontstaan, dit geneest vanzelf.
   • De hechtingen zijn oplosbaar, deze hoeven niet apart verwijderd te worden.

    

   Lichamelijke verzorging

   Een dag na de operatie mag je weer douchen. Gebruik geen zeep bij de wond. 
   In bad gaan, mag pas na een week na de operatie.

    

   Voor ouder(s):

   Pijn bij het plassen kan verlicht worden door uw kind onder de douche of in bad te laten plassen. Bij kinderen die nog een luier dragen, kunt u de luier wat vaker verschonen.

    

   Voeding

   Na de operatie mag je alles weer eten en drinken.
    

   Bewegen / School / Sport

   • Je kunt het beste een paar dagen thuis blijven en rustig aan doen.
   • De eerste week na de operatie mag je niet sporten of fietsen.
   • De eerste twee weken na de operatie mag je niet zwemmen. Zwemwater bevat veel bacteriën en geeft daardoor extra kans op een infectie.

    

   Voor ouder(s):

   Pijnstilling

   De eerste dagen na de operatie mag uw kind standaard paracetamol (tabletten, zetpillen of drank) hebben volgens de bijsluiter. Daarna indien nodig.

    

   Complicaties

   Geen enkele ingreep is vrij van kans op complicaties. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico's op complicaties van een operatie. Soms ontstaat er een bloeduitstorting of een wondinfectie. Dit merkt u aan het feit dat de pijn heviger wordt, er pus of bloed uit de wond komt, de penis steeds dikker wordt en uw kind meer dan 38,5 graden koorts heeft gedurende meerdere dagen. Wilt u in dat geval contact opnemen met de kinderafdeling of met uw huisarts.

    

   Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar

   Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informatie geven over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.
    

   Wie beslist: jij, je ouders of samen?

   Wat is het beste voor je als je ziek bent? Wie beslist dat eigenlijk? Moet er rekening gehouden worden met jouw mening? Dat staat in een speciale wet: de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO).

    

   Ben je ouder dan 12 jaar?

   Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat hij/zij gaat doen. Jij en je ouder(s) moeten allebei toestemming geven voor een behandeling of onderzoek. Als jij en je ouder(s) het niet met elkaar eens zijn, dan zal de arts met jullie in gesprek gaan om te kijken of jullie tot overeenstemming kunnen komen. Als dit niet lukt zal gekeken worden door de arts of de onderzoeken en behandelingen uitgesteld kunnen worden tot na je 16e levensjaar. Wanneer de behandeling of onderzoek niet kan worden uitgesteld, beoordeelt de arts of jij voldoende in staat bent de beslissing zelf te nemen. Dat neemt de arts mee in zijn uiteindelijke besluit. Lees er meer over op: www.jadokterneedokter.nl
    

   Ben je 16 jaar of ouder?

   Dan beslis je zelf. Alleen jouw toestemming is nodig. De arts mag informatie alleen met jouw toestemming geven aan je ouder(s). Het advies is wel om je ouder(s) te betrekken bij de besluiten die je neemt, omdat een keuze soms moeilijk is en grote gevolgen kan hebben. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl

    

   Kijk ook eens op de kinderwebsite van het St Jansdal www.stjansdalkids.nl

    

   Vragen?

   Afdeling kindergeneeskunde

   Bij vragen of onduidelijkheden kunt u de eerste 24 uur na de ingreep contact opnemen met de kinder- en tienerafdeling, telefoon (0341) 463623.
    

   Poli urologie

   Een controleafspraak is in principe niet nodig. In de eerste week na de ingreep kunt u tijdens kantooruren terecht bij de poli urologie: telefoon (0341) 463558
    

   Huisarts

   Ontstaan er klachten een week na de ingreep, dan verwijzen we u tijdens kantooruren naar uw huisarts.
    

   Huisartsenpost (HAP)

   Een week na de ingreep kunt u buiten kantooruren contact opnemen met de huisartsenpost (HAP). Zie voor contactgegevens de website van Ziekenhuis St Jansdal.

    

    


    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 2-6-2023