l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Behandelwegen bij borstkanker (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

    

   Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo). 

    

   Behandelwegen bij borstkanker

   Tekst video:

   Als blijkt dat u borstkanker heeft, ook wel een kwaadaardige tumor genoemd, wordt er onderzoek gedaan naar de plek, de grootte van de tumor en of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de oksel. Eventueel kan het nodig zijn om onderzoek te doen naar uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam. Als er meer duidelijkheid is over de tumor en of er uitzaaiingen zijn, wordt het stadium van uw borstkanker bepaald. Na de onderzoeken bespreekt u met uw zorgverlener de behandelmogelijkheden waarin ook uw eigen voorkeur belangrijk is. De mogelijkheden bestaan uit opereren, bestralen en uit een behandeling door middel van medicijnen.

   Opereren en bestralen zijn plaatselijke behandelingen, deze vinden plaats in één gebied. Er zijn twee operatie mogelijkheden bij borstkanker: een borstsparende operatie of een borstverwijderende operatie. Deze operaties worden vaak gecombineerd met een operatie aan de oksel om de lymfeklieren te verwijderen. Dit kan met een zogenoemde schildwachtklierprocedure, waarbij alleen de schildwachtklier wordt weggehaald of met een okselklierdissectie, waarbij alle ymfeklieren in de oksel worden weggehaald. Bij de operaties kan een plastisch chirurg mee-opereren voor een mooier resultaat. Na een borstsparende operatie volgt meestal bestraling van de borst. Ook na een borst verwijderende operatie kan bestraling worden geadviseerd. Naast een operatie en een eventuele bestraling, kan de behandeling ook bestaan uit medicijnen. Deze kunnen het hele lichaam behandelen, omdat deze worden opgenomen in het bloed. Er kunnen verschillende medicijnbehandelingen worden geadviseerd zoals chemotherapie, doelgerichte therapie, endocriene therapie en immunotherapie. Soms kunt u ook kiezen voor een behandeling waar specialisten onderzoek naar doen, dit worden trials genoemd. De behandeling van borstkanker kan bestaan uit een combinatie van de genoemde mogelijkheden. De volgorde van de behandelingen verschilt per persoon. Er kan bijvoorbeeld begonnen worden met de operatie, maar er kan ook geadviseerd worden om te beginnen met chemotherapie. Samen met uw zorgverlener maakt u een behandelplan. Dit is altijd maatwerk en afhankelijk van uw situatie. U kunt er ook voor kiezen om geen behandeling te starten.

    

   Verschillende stadia van borstkanker

   Borstkanker kan in 4 stadia worden ingedeeld. Met elk stadium wordt aangegeven hoever de kanker zich in het lichaam heeft uitgebreid.

    

   Om het stadium te kunnen bepalen moet de arts het volgende weten:

   • Waar zit de tumor in het lichaam?
   • Hoe groot is de tumor?
   • Zijn er uitzaaiingen en waar zitten deze?

    

   Bij stadium 1, 2 en 3 wordt meestal behandeld met genezing als doel. Bij stadium 4 is genezing meestal niet meer mogelijk en zal de behandeling gericht zijn op het remmen van de kanker en het verminderen van de klachten.

    

   Stadium 1

   In stadium 1 is de tumor kleiner dan 2 centimeter en er zijn geen uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel.

    

   Stadium 2

   In stadium 2 kan de tumor groter zijn. Eventueel zijn er uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel.

    

   Stadium 3

   In stadium 3 is de tumor groter dan 5 centimeter, met of zonder uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel.

   De tumor valt ook onder stadium 3 als hij kleiner is dan 5 centimeter, maar door de huid naar buiten groeit, of als de tumor vastzit aan de borstwand.

    

   Stadium 4

   In stadium 4 zijn er uitzaaiingen naar andere plekken in het lichaam.

    

   Verdiepende informatie

   Behandeldoelen

   Er zijn verschillende behandelmethoden voor borstkanker. Bijvoorbeeld chemotherapie, radiotherapie, endocriene therapie, immunotherapie, doelgerichte therapie en een operatie. Er wordt vaak een combinatie van deze behandelmethoden geadviseerd. Het doel van de behandeling is niet altijd hetzelfde. Artsen gebruiken hiervoor de termen curatief en palliatief.

   Daarnaast gebruiken artsen de termen neo-adjuvante behandeling en adjuvante behandeling. Deze termen worden ook toegelicht.

    

   Curatieve behandeling

   Curatief betekent genezen. Een curatieve behandeling is bedoeld om een patiënt te genezen.

    

   Palliatieve behandeling

   Een palliatieve behandeling betekent dat er geen genezing meer mogelijk is. Een palliatieve behandeling kan gericht zijn op levensverlenging of op het verminderen van de klachten. De kwaliteit van leven verbetert hierdoor.

    

   Adjuvante behandeling

   Adjuvant betekent aanvullend. Een adjuvante behandeling wordt gegeven als aanvulling op de curatieve behandeling. Deze behandeling wordt naast de operatie gegeven om de kans op terugkeer van borstkanker verder te verkleinen.

    

   Neoadjuvante behandeling

   Een neoadjuvante behandeling wordt gegeven vóór de operatie. De behandeling kan bestaan uit anti-hormonale therapie, chemotherapie of chemo-immunotherapie.Het doel van de neoadjuvante behandeling is om een minder ingrijpende operatie mogelijk te maken. Want als de tumor goed reageert op de behandeling dan is een borstsparende operatie mogelijk wel haalbaar of hoeft er, bij patiënten met uitzaaiingen in de lymfeklieren, een minder uitgebreide okseloperatie plaats te vinden. Daarnaast als we weten hoe een tumor op de medicatie reageert kan zonodig therapie aangepast worden of na de operatie nog andere medicatie gegeven worden.

    

   Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

    

    

    

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 20-6-2024