l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Arthrografie / marcaïnisatie

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U bent door de huisarts of specialist naar de afdeling radiologie verwezen voor een procedure waarbij röntgenstraling of echografie wordt toegepast. Het onderzoek wordt door een radioloog en een ondersteunende MBB-er uitgevoerd.

    

   Wanneer u zwanger bent, of denkt zwanger te zijn, moet u ons dat altijd vertellen voordat wij met de procedure beginnen. Het is namelijk beter de ongeboren baby niet aan röntgenstralen bloot te stellen. Omdat de tijdsduur per onderzoek verschillend is en in vele onderzoekkamers tegelijk wordt gewerkt, wordt een andere patiënt soms eerder geholpen dan u.

    

   Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van tevoren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.

   Mocht er iets zijn dat u wilt weten of mocht u iets niet begrijpen vraag of bel ons gerust. Wij  helpen u graag. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is: (0341) 463650.

    

   Arthrografie / marcaïnisatie

   Contrastfoto’s of inspuiten van medicijnen in het gewricht

   Een arthrografie is het maken van een röntgenfoto van een gewricht, met contrastvloeistof in het gewricht. De contrastvloeistof wordt in het gewricht gespoten, waarna in verschillende richtingen foto’s worden gemaakt. Contrastfoto’s kunnen gemaakt worden van de volgende gewrichten: enkel, pols, schouder, knie en heup.

   In het geval van een marcaïnisatie worden er medicijnen in het gewricht gespoten. De procedure kan ook worden uitgevoerd door middel van echografie. De procedure duurt ongeveer een half uur.
   Wanneer aansluitend tevens een MRI- of CT-onderzoek moet worden verricht, moet u 30 à 45 minuten extra rekenen. Het is beter na het onderzoek het gewricht niet te zwaar te belasten.

    

   Na het onderzoek

   Wanneer u met de auto komt voor arthrografie en/of marcaïnisatie van het knie-, enkel-, heup- of schoudergewricht, is het raadzaam niet zelf terug te rijden. U dient dus een ‘chauffeur’ mee te nemen.

    

   Uitslag

   De huisarts of behandelend specialist heeft na enkele werkdagen de uitslag.

    

   Melden

   U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling radiologie. Deze afdeling bereikt u door vanaf de hoofdingang bewegwijzeringsnummer 0.78 te volgen.
    

   Afspraak

   Wilt u zich bij de balie van de afdeling radiologie melden op:

    

   Dag:  

   Datum: 

   Tijd:

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 18-5-2022