l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Pathologie


Pathologie (1)

Wij onderzoeken cel- en weefselmateriaal en stellen zo diagnoses

Jaap Lagendijk, patholoog

Het specialisme Pathologie doet onderzoek naar cel- of weefselmateriaal, dat bij patiënten is afgenomen voor onderzoek. De klinisch patholoog is een medisch specialist, die met behulp van de microscoop het afgenomen materiaal bekijkt. Zo bekijken zij of er sprake is van een bepaalde ziekte; bijvoorbeeld een infectieziekte, een ontsteking, een goedaardige of een kwaadaardige tumor. Een patholoog is dus een centraal persoon in het medisch proces; op basis van de diagnose bepaalt de behandelend specialist de behandeling van de patiënt. 

Folders en Info

Pathologie

Onze pathologen zijn in dienst van de Isalaklinieken in Zwolle en werken enkele dagen per week in het St Jansdal. Patiënten krijgen meestal niet direct te maken met de afdeling pathologie, behalve als zij een punctie laten afnemen. De pathologen werken dus vooral achter de schermen in de sectiekamer. Pathologisch onderzoek gebeurt met het blote oog, met de microscoop en met allerlei andere technieken om het resultaat nog preciezer te maken. Zo komen de klinisch pathologen ziekten op het spoor. Of zij stellen vast dat er niets aan de hand is.

 

De patholoog voert ook spoedonderzoeken uit naar zogenaamde ‘vriescoupes’. Dit zijn weefselmaterialen die nog tijdens een operatie moeten worden onderzocht. Ook doen de pathologen soms aanvullend onderzoek met als doel de juiste therapie op persoonsniveau te kunnen bepalen.  Een klein deel van hun werkzaamheden betreft het postmortaal onderzoek naar de medische oorzaak van overlijden met als doel om meer kennis te verkrijgen over ziekten. Natuurlijk alleen met toestemming van de nabestaanden. Ook beschikt de afdeling over een mortuarium. 

IKO en MDO

De pathologen maken altijd onderdeel uit van het MDO, multidisciplinair overleg over mammatumoren (borstkanker), zijn lid van het Huidkankercentum St Jansdal en zijn wekelijks aanwezig bij de IKO-bespreking (Integraal Kankercentrum Oost), waar ze samen met onder andere chirurgen, internisten en radiologen overleggen over kankerpatiënten.