l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Bijniercentrum St Jansdal

Bijniercentrum St Jansdal

 

In het bijniercentrum van ziekenhuis St Jansdal kunt u terecht voor de diagnose en behandeling van bijnieraandoeningen, zoals:

 

- een tekort aan het bijnierhormoon cortisol (bijnierschorsinsufficiëntie)

- een teveel aan cortisol (ziekte of syndroom van Cushing)
- vergrote bijnieren (bijnieradenoom)
- hoge bloeddruk door een bijnierziekte (zoals het syndroom van Conn)
- enkele zeldzame aangeboren aandoeningen, zoals erfelijke bijnierhyperplasie.

 

Ziekenhuis St Jansdal voldoet aan de kwaliteitsstandaard bijnieraandoeningen (https://www.nve.nl/klinische-netwerk/nve-klinisch-netwerk-bijniernet/). De kwaliteitsstandaard beschrijft goede zorg voor mensen met een bijnieraandoening en is ontwikkeld door BijnierNET. Wij werken nauw samen met het UMC Utrecht indien een operatie aan de bijnieren of hypofyse (mogelijk) noodzakelijk is.

 

Stressinstructies bij bijnierschorsinsufficiëntie – bijnierverpleegkundige

Waar moeten patienten met bijnierschorsinsufficiëntie op letten als ze ziek zijn of een stressvolle gebeurtenis meemaken? Bijnierverpleegkundige Barbara Bouwens geeft deze patienten stressinstructies.

Bijnierverpleegkundige Barbara Bouwens
Bijnierschorsinsufficiëntie kan ontstaan door een aandoening van de bijnieren zelf, de hypofyse of na langdurig gebruik van medicatie die bijnierhormoon bevat zoals prednison. Deze stressinstructies zijn van belang om een bijniercrisis (acuut tekort aan cortisol) te voorkomen. Erg belangrijk, want een bijniercrisis kan levensbedreigend zijn. Barbara heeft specifieke expertise in het voorlichten van patiënten met een tekort aan cortisol. U kunt een consult aanvragen bij uw internist indien u bij ons onder behandeling bent.

 

BijnierNET

Wij werken nauw samen met BijnierNet en volgen de landelijke protocollen die BijnierNet heeft opgesteld. BijnierNet is een unieke samenwerking van patiënten, mantelzorgers en zorgverleners. Zij hebben als doelstelling dat iedereen in Nederland exact dezelfde informatie ontvangt over een bijnieraandoening en dat stressinstructies overal hetzelfde zijn. Door hun inzet is bijvoorbeeld elke ambulance voorzien van een noodinjectie in geval van een bijniercrisis. Daarnaast heeft BijnierNET een app geïntroduceerd die communiceert met ons patiëntendossier EPIC. Via BijnierNet zijn speciale producten te koop of te downloaden, zoals een SOS noodkaartje in diverse Europese talen. Kijk voor meer informatie op www.bijniernet.nl

 

Bereikbaarheid Bijniercentrum St Jansdal

Maandag t/m vrijdag 08.30 – 16.30 uur: 0341-46 3747

Als u bij ons onder behandeling bent voor bijnierschorsinsufficiëntie en u hebt (acute) klachten die niet verdwijnen ondanks genomen maatregelen, dan mag u bij uitzondering altijd (24 uur per dag) rechtstreeks contact met ons opnemen. Informatie over onze bereikbaarheid voor deze patiëntengroep vindt u hier.

 

Hoe maakt u een afspraak?

Voor het maken van een eerste afspraak in Bijniercentrum St Jansdal heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of behandelend medisch specialist nodig. U kunt een afspraak maken via het afsprakenbureau, tel. 0341-46 3890

Bent u al onder behandeling bij ons? Dan kunt u ons op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur bereiken via onze assistente: 0341-47 3747

 

Links naar externe website

https://www.bijniernet.nl/  (BijnierNET)

https://bijniervereniging-nvacp.nl/winkel/  (Webshop bijniervereniging NVACP)

 

Folders

Folder bereikbaarheid bijnierpatienten

Synacthen-test

ACTH-test, een onderzoek van je bijnieren

Metirapon-test patientenfolder

Dexamethason-test