l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

ACTH-test, een onderzoek van je bijnieren

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Binnenkort wordt u met uw kind verwacht op de kinder- en tienerafdeling in ziekenhuis St Jansdal. De kinderarts heeft in overleg met u besloten om bij uw kind een onderzoek te laten doen naar de werking van de bijnieren. 

    

   Een ingreep of behandeling in het ziekenhuis kan voor een kind heel spannend zijn, waarbij de angst het soms overneemt van de normale nieuwsgierigheid. Deze folder is bedoeld om ouder en kind uit te leggen hoe dit onderzoek plaatsvindt, wat u kunt verwachten op de dag dat u hier komt met uw kind en waardoor de angst bij uw kind kan afnemen. Probeer vragen van uw kind eerlijk en eenvoudig te beantwoorden. 

    

   Wanneer uw kind in de week voorafgaand aan de afspraak op de polikliniek een besmettelijke ziekte (zoals waterpokken/rode hond/etc.) heeft gehad vragen wij u vriendelijk maar dringend om contact op te nemen met de betreffende afdeling. Neem ook contact op als uw kind in aanraking is geweest met iemand met een besmettelijke ziekte. 

    

   Doel van het onderzoek 

   In het onderzoek wordt door de arts de werking van de bijnieren onderzocht. 

    

   In de hersenen wordt een hormoon aangemaakt dat de bijnierschors weer aanzet tot productie van hormonen. Het hormoon in de hersenen heet Adreno-Cortico-Troop-Hormoon, afgekort ACTH. ACTH wordt ook wel synacthen genoemd. We gebruiken liever deze korte benaming. Het hormoon dat door de bijnierschors wordt aangemaakt heet cortisol. Cortisol zorgt voor een goed verloop van de stofwisseling en het regelt belangrijke lichaamsfuncties.

   Door het toedienen van synacthen tijdens de test wordt de bijnierschors gestimuleerd om extra cortisol te maken en af te geven aan het bloed. 

   Tijdens de test wordt regelmatig bloed afgenomen. De hoeveelheid cortisol in dit bloed wordt gemeten. Hieruit kan de arts ontdekken of de bijnier voldoende actief is. 

    

   Voorbereiding op het onderzoek 

   Er zijn geen voorbereidingen nodig voor de test. Hij/zij mag vooraf en tijdens de test gewoon eten en drinken. Het onderzoek duurt een ochtend. Op de kinderafdeling is allerlei speelgoed aanwezig, maar als uw kind eigen speelgoed of boekjes mee wil nemen dan mag dat ook. Een pyjama meenemen is niet nodig.

    

   Dag van het onderzoek 

   Op de dag van het onderzoek kunt u zich aanmelden bij de aanmeldzuil of u kunt zich melden bij de receptie van het ziekenhuis. U wordt verwezen naar de kinder- en tienerafdeling, Z2.

    

   Als het nodig is wordt uw kind gemeten en gewogen.

    

   Uw kind krijgt op de afdeling een emla pleister opgeplakt. In deze pleister zit verdovingszalf. Daarna wordt door de kinderarts een infuus ingebracht. Er wordt ook een bloeddruk bij uw kind gemeten door de verpleegkundige.

    

   Het onderzoek 

   Na het inbrengen van het infuus, wordt via het infuus bloed afgenomen. Daarna krijgt uw kind via het infuus synacthen toegediend. Hierdoor kan het gebeuren dat uw kind zich niet zo lekker voelt. Vervolgens wordt nog twee keer (ieder half uur) bloed afgenomen uit het infuus. Op het moment van bloedafname meet de verpleegkundige ook de bloeddruk van uw kind. Tijdens de test hoeft uw kind niet op bed te blijven.

   Na de test wordt het infuus verwijderd. Als de bloeddruk normaal is en uw kind zich goed voelt mag u weer naar huis met uw kind. 

    

   De uitslag 

   Om de uitslag te bespreken wordt door de secretaresse een (telefonische) afspraak met de kinderarts gemaakt. 

    

   Uitleg aan uw kind 

   U kunt uw kind vertellen dat:

   • Je gaat een ochtend naar het ziekenhuis en ik mag erbij blijven.

   • Je mag gewoon eten en drinken voor het onderzoek.

   • Je krijgt een pleister op je arm of hand. Hierin zit verdovingszalf.

   • De kinderarts brengt een infuus aan. Hieraan komt een slangetje te zitten, waardoor medicijnen gegeven kunnen worden.

   • De kinderarts neemt daarna steeds bloed af via het infuus en je bloeddruk wordt gemeten.

   • Je hoeft niet in bed te blijven liggen en mag dus rondlopen over de afdeling of naar de speelkamer toe.

   • Het infuus wordt na de test verwijderd.

   • Je mag weer mee naar huis als de test afgelopen is.

    

   Vragen 

   Heeft u naar aanleiding van de folder nog vragen? Dan kunt u bellen met de kinder- en tienerafdeling. Het telefoonnummer is: 0341 - 46 36 23. 

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 24-7-2024