l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Gastroscopie, onderzoek van de maag

Versienr: 7
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Gastroscopie (zonder sedatie)

    

   Waarom een gastroscopie?

   Een gastroscopie kan worden verricht bij klachten die wijzen op een ontsteking, een maagzweer, Coeliakie (overgevoeligheid voor gluten), Barrett (een afwijking aan het slijmvlies van de slokdarm), poliepen of kanker. Maar ook als controle na eerdere scopie of operatie en bij bevindingen van bloedarmoede.
    

   Wat is een gastroscopie?

   Een gastroscopie is een inwendig onderzoek waarbij achtereenvolgend de slokdarm (oesophagus), maag (gastro) en het eerste gedeelte van de dunne darm (duodenum) bekeken worden. Het onderzoek wordt verricht met behulp van een endoscoop; een flexibele, bestuurbare slang waarin een camera bevestigd is. Deze wordt via de mond ingebracht. De endoscoop en camera zijn verbonden met een kleurenmonitor zodat de arts de beelden nauwkeurig kan bekijken.
    

   Het onderzoek wordt uitgevoerd door een maag-darm-leverarts (MDL-arts). Deze wordt tijdens het onderzoek bijgestaan door één of meerdere endoscopielaboranten. Zij zullen u vlak voor en tijdens het onderzoek zoveel mogelijk toelichting en aanwijzingen geven.
    

   Hoe verloopt het onderzoek?

   In de behandelkamer wordt u verzocht om op de behandeltafel plaats te nemen en op uw linkerzij te gaan liggen. De scoop wordt via de mond en keelholte ingebracht en vervolgens via de slokdarm naar de maag en dunne darm geleid. Dit veroorzaakt soms een kokhalsreflex. Het onderzoek is niet pijnlijk, maar u kunt het inbrengen van de scoop als vervelend ervaren. De endoscopielaborant zal u tijdens het inbrengen van de endoscoop helpen u zoveel mogelijk te ontspannen waardoor het hinderlijke niveau tot een minimum beperkt wordt. Tijdens het onderzoek wordt er lucht ingeblazen. Hierdoor is het mogelijk dat u wat moet boeren. Nadat de arts het hele gebied nauwkeurig onderzocht heeft en er eventueel weefsel en/of poliepen weggenomen zijn, wordt de endoscoop verwijderd en is het onderzoek klaar.

    

   Wat zijn de risico’s?

   Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden. Dit kunnen een nabloeding en een perforatie zijn. Dit risico is zeer laag, maar in zeldzame gevallen kan er hierdoor een operatie nodig zijn. Indien mogelijk worden de risico’s vooraf met u besproken.

    

   Hoe lang duurt het onderzoek?

   U bent in totaal ongeveer 15 minuten in de behandelkamer. Het onderzoek zelf neemt enkele minuten in beslag. U kunt direct na het onderzoek naar huis.
    

   Na het onderzoek

   Wanneer u het onderzoek zonder sedatie ondergaat mag u na het onderzoek direct naar huis.  Na het onderzoek kunt u uw normale eetpatroon hervatten, eventueel neemt u zelf iets te eten mee. U kunt nog enige tijd last hebben van een gevoelige keel en iets boeren ten gevolge van de lucht die tijdens het onderzoek is ingeblazen. Eventuele medicatie kunt u weer volgens voorschrift innemen.
    

   Wanneer is de uitslag bekend?

   Meteen na het onderzoek geeft de arts een eerste indruk aan u door. Tevens wordt er direct een verslag gestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.
   Wanneer er biopten genomen zijn, duurt het ongeveer tien werkdagen voor de uitslag hiervan bekend is. Mede daardoor duurt het vaak minimaal twee weken voordat de definitieve uitslag aan u kan worden gegeven. Indien u nog geen controleafspraak heeft, adviseren we u om na deze twee weken contact op te nemen met de aanvragend arts.

    

   Waar vindt het onderzoek plaats, in Harderwijk of Lelystad?

   Het kan zijn dat uw onderzoek plaatsvindt op onze locatie in Lelystad terwijl u dichterbij de locatie in Harderwijk woont, of andersom. Bij de planning van uw onderzoek wordt gekeken naar uw gezondheid, de zogenaamde ASA-score en eventuele risicofactoren. Op de afdeling Scopiecentrum Lelystad worden patiënten geholpen met een laag risico op complicaties tijdens het onderzoek. Op de locatie in Harderwijk blijft er zo voldoende ruimte voor patiënten met een hogere ASA-score en spoedpatiënten.

    

   Aandachtspunten

   • Uw medicatie moet u op de dag van het onderzoek gewoon blijven gebruiken (tabletten mogen met een slokje water tot uiterlijk twee uur vóór het onderzoek ingenomen worden of anders na het onderzoek), tenzij uw arts andere instructies heeft gegeven.
   • Indien u pufjes gebruikt voor de luchtwegen kunt u deze doorgebruiken.
   • Gebruikt u bloedverdunners? Lees dan de aanwijzingen verderop in deze folder.
   • Heeft u diabetes? Lees dan de folder Diabetes mellitus en nuchter voor onderzoek, instructie (uitgezonderd coloscopie) instructie bloedsuikerverlagende medicijnen.

   • U kunt tijdens het onderzoek uw 'gewone' kleding aanhouden. Vermijdt u echter strakzittende of knellende kleding.

    

   Voorbereiding op een gastroscopie

   Het onderzoek vindt vóór 13.00 uur plaats:

   Indien het onderzoek vóór 13.00 uur plaatsvindt, blijft u de avond vóór het onderzoek vanaf 22.00 uur helemaal nuchter (niets meer eten en/of drinken). Tabletten die u van uw arts door moet gebruiken kunt u indien nodig met een slokje water tot uiterlijk 2 uur vóór het onderzoek innemen of anders na het onderzoek.

    

   Het onderzoek vindt ná 13.00 uur plaats:

   Indien het onderzoek ná 13.00 uur plaatsvindt, mag u tot 07.30 uur nog 1 à 2 beschuitjes (dun besmeerd met jam) en 1 à 2 kopjes thee of koffie nemen (gebruik geen boter en melkproducten). Daarna blijft u tot na het onderzoek nuchter (niets meer eten en/of drinken). Tabletten die u van uw arts door moet gebruiken kunt u indien nodig met een slokje water tot uiterlijk 2 uur vóór het onderzoek innemen of anders na het onderzoek.
    

   Contact

   U kunt ons bereiken op de volgende telefoonnummers:

   • Planning Endoscopie: 0341-463538 (vragen over de planning en voorbereiding, maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur)
   • Poli MDL: 0341-463899 - keuze 2 (medisch inhoudelijke vragen, maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

    

   Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen? 
   De eerste 5 dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen. Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

    

   Aanwijzingen bloedverdunners

   (N.B. Onderstaande informatie is alleen van toepassing als u bloedverdunners gebruikt).

    

   Soms dienen bloedverdunners een aantal dagen voor het onderzoek gestaakt te worden.

   Dit moet echter altijd gebeuren in overleg met een arts. Neemt u daarom contact op met de arts die het onderzoek aanvraagt.

    

   Niet stoppen:

   • Trombocytenaggregatieremmer zoals: Acetylsalicylzuur, Carbasalaatcalcium (Ascal),
   • Dipyridamol (Persantin),
   • Clopidogrel (Plavix), Prasugrel (Efient) en Ticagrelor (Brilique)

    

   Overleg Trombosedienst

   • Acenocoumarol of Fenprocoumon (Marcoumar)

    

   Overleg arts

   • DOAC (Direct werkende Orale AntiCoagulantia) zoals: Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Edoxaban (Lixiana)

    

   Zonodig geeft de arts die het onderzoek verricht u na het onderzoek aanvullend advies over het herstarten van de medicatie, mede afhankelijk van de uitkomsten van de scopie.

    

   Klik hier voor het animatiefilmpje

    

    

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024