l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Endo-echografie vanuit de slokdarm (EUS)

Versienr: 11
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Waarom een endo-echografie?

      Met een endo-echografie kan men informatie verkrijgen over een aandoening aan de slokdarm, lymfeklieren, maagwand, alvleesklier, galblaas of galwegen.

       

      Wat is een endo-echografie?

      Een endo-echografie (= EUS) is een onderzoek waarbij inwendige beeldopnamen worden gemaakt vanuit de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm. De opnamen worden gemaakt met behulp van onhoorbare geluidsgolven (echografie). Het maken van de opnamen is daarom geheel onschadelijk.
      De echo-opnamen worden 'van binnenuit' gemaakt. De arts brengt een flexibele slang (= endoscoop) via uw mond en slokdarm naar uw maag. Aan het uiteinde van de endoscoop zit een echoapparaatje en een kleine camera die de opnamen maakt.

       

      Wie verricht het onderzoek?

      Het onderzoek wordt uitgevoerd door een maag-darm-leverarts (MDL-arts). Deze wordt tijdens het onderzoek bijgestaan door twee endoscopie laboranten. De slaapmedicatie wordt verzorgd door een sedationist. De zorgverleners zullen u vlak voor en tijdens het onderzoek zoveel mogelijk toelichting en aanwijzingen geven.

       

      Hoe verloopt het onderzoek?

      In de behandelkamer maakt u kennis met de zorgverleners die het onderzoek bij u zullen uitvoeren. Zij zullen u uitleggen wat er gaat gebeuren. Vervolgens wordt er een infuus in uw hand of arm ingebracht en worden uw bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een meter gecontroleerd. U krijgt een slokje “anti foam” te drinken. Dit zorgt ervoor dat het eventuele maagsap in uw maag tijdens het onderzoek niet gaat schuimen. Via het infuus wordt de medicatie voor het slaapmiddel toegediend. Dit werkt binnen enkele minuten. Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde in uw bed. Als u een gebitsprothese heeft, dan vragen wij u deze voor het onderzoek uit te doen. De endoscoop, met aan het uiteinde een echoapparaatje en een kleine camera, wordt via de mond ingebracht. De MDL-arts maakt vervolgens de gewenste opnamen van de organen, klieren en bloedvaten. Onder controle van de echo is het eveneens mogelijk weefsel af te nemen voor nader onderzoek. Dit gebeurt via een holle naald die via de endoscoop kan worden ingebracht. Via deze naald kunnen bijvoorbeeld cellen of vloeistof worden opgezogen om in het laboratorium verder te onderzoeken.

       

      Wat zijn de risico’s?

      Een endo-echografie vanuit de slokdarm is een veilig onderzoek. Toch kan er een heel enkele keer een complicatie optreden. Dit kunnen zijn: longontsteking door verslikken, bloeding of een beschadiging van een orgaan, bijvoorbeeld een gaatje (perforatie) in de slokdarm. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een naald voor weefselonderzoek bestaat er een licht verhoogde kans op een bloeding.

       

      Hoe lang duurt het onderzoek?

      U bent in totaal ongeveer 45 minuten in de behandelkamer. Het onderzoek zelf neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Na afloop verblijft u nog enige tijd op de uitslaapkamer. Van u wordt verwacht dat uw begeleider na uitslaaptijd direct aanwezig is om U naar huis te begeleiden.

      Na het onderzoek

      Na het onderzoek meten verpleegkundigen regelmatig uw bloeddruk en controleren zij het zuurstofgehalte in uw bloed om eventuele complicaties uit te sluiten.

      Wanneer u goed wakker bent en alle controles stabiel zijn, wordt het infuus verwijderd. U mag uw normale eetpatroon hervatten. U kunt nog enige tijd last hebben van een gevoelige keel. Eventuele medicatie kunt u weer volgens voorschrift innemen.

       

      Wanneer is de uitslag bekend?

      Direct na het onderzoek geeft de arts een eerste indruk aan de verpleegkundigen van de verpleegafdeling door. Tevens wordt  direct een verslag gestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Wanneer er materiaal is afgenomen duurt het ongeveer tien werkdagen voordat de uitslag bekend is.

       

      Contact

      U kunt ons bereiken op de volgende telefoonnummers:

      Planning endoscopie: 0341-463538 (vragen over de planning en voorbereiding, maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 16.30 uur)    

      Poli MDL 0341-463899- keuze 2 (medisch inhoudelijke vragen, maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 16.30 uur)

       

      Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?

      • De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.
      • Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

       

      Aandachtspunten

      • Lees indien van toepassing de folder Diabetes mellitus en nuchter voor onderzoek (uitgezonderd coloscopie) instructie bloedsuikerverlagende medicijnen.
      • Lees indien van toepassing ook de aanwijzingen voor gebruik bloedverdunners in deze folder.
      • Uw medicatie kunt u op de dag van het onderzoek gewoon blijven gebruiken (tabletten mogen met een slokje water tot uiterlijk twee uur vóór het onderzoek ingenomen worden of anders na het onderzoek), tenzij uw arts andere instructies heeft gegeven. Indien u pufjes gebruikt voor de luchtwegen kunt u deze doorgebruiken.
      • Tijdens het onderzoek kunt u uw gewone kleding aanhouden, vermijdt u echter strak zittende of knellende kleding.
      • Sieraden en andere kostbaarheden kunt u beter thuislaten.
      • U dient er rekening mee te houden dat u tot 24 uur na het onderzoek niet aan het verkeer mag deelnemen en dat u zich na het onderzoek naar huis laat begeleiden en thuisbrengen. U mag niet alleen naar huis, ook niet met het openbaar vervoer of de taxi. Wanneer u niet begeleid of gehaald kunt worden, is het niet mogelijk dat u een roesje krijgt.

       

      Neemt u contact op wanneer u na het onderzoek last heeft van de volgende klachten:

      • Koorts boven de 38.5° C
      • Aanhoudende buikpijn die uiterlijk drie dagen na de scopie is begonnen
      • Bloedverlies en/of zwarte ontlasting tot uiterlijk tien dagen na de scopie begonnen

       

      Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

      Wilt u eraan denken de volgende voorwerpen mee te nemen als u voor uw onderzoek komt?

      • Een patiëntenpas van ziekenhuis St Jansdal (indien u geen pas heeft of deze verlopen is, dan verzoeken wij u een nieuwe pas te laten maken bij de receptie of de zelfservicezuil in de centrale hal)
      • Een geldig legitimatiebewijs
      • Een recente lijst van de door u gebruikte medicijnen, verkrijgbaar bij uw apotheek. Denk ook aan medicatie die niet op recept wordt verstrekt.
      • Uw eigen medicatie

       

      Voorbereiding

      Het onderzoek vindt vóór 13.00 uur plaats:

      Indien het onderzoek vóór 13.00 uur plaatsvindt, blijft u de avond vóór het onderzoek vanaf 22.00 uur helemaal nuchter (dit betekent niets meer eten en/of drinken). Tabletten die u van uw arts moet blijven gebruiken kunt u zonodig met een slokje water tot uiterlijk twee uur vóór het onderzoek innemen of anders na het onderzoek.

       

      Het onderzoek vindt ná 13.00 uur plaats:

      Indien het onderzoek ná 13.00 uur plaatsvindt, mag u tot 07.30 uur nog 1 à 2 beschuitjes (dun besmeerd met jam) en 1 à 2 kopjes thee of koffie (zonder melk) nemen. Daarna blijft u tot na het onderzoek helemaal nuchter (dit betekent niets meer eten en/of drinken). Tabletten die u van uw arts moet blijven gebruiken kunt u zonodig met een slokje water tot uiterlijk twee uur vóór het onderzoek innemen of anders na het onderzoek.

       

      Bloedverdunners

      Soms dienen bloedverdunners een aantal dagen voor het onderzoek gestaakt worden. Dit moet echter altijd gebeuren in overleg met een arts. Neemt u daarom contact op met de arts die het onderzoek aanvraagt.
       

      Globale richtlijn

      Niet stoppen: Trombocytenaggregatieremmer zoals:

      Acetylsalicylzuur,  Carbasalaatcalcium (Ascal), Dipyridamol (Persantin), Clopidogrel (Plavix), Prasugrel (Efient) en Ticargrelor (Brilique)

       

      Overleg Trombosedienst: Acenocoumarol (Sintrom) of Fenprocoumon (Marcoumar)

       

      Overleg arts: DOAC (Direct werkende Orale Anti Coagulantia) zoals:
      Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Edoxaban (Lixiana)

      Zonodig geeft de arts die het onderzoek verricht u na het onderzoek aanvullend advies over het herstarten van de medicatie, mede afhankelijk van de uitkomsten van de scopie.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 18-9-2024