l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Echo prostaat en prostaatbiopsie

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Binnenkort wordt u op de polikliniek voor urologie (routenummer 0.28) verwacht voor onderzoek van de prostaat.

    

   De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier maakt vloeistoffen ter begeleiding en voeding van de zaadcellen. De prostaat ligt aan de onderkant van de blaas, daar waar de plasbuis binnen komt in de blaas. De plasbuis loopt als een tunnel door de prostaat heen.

    

   Een vergroting van de prostaat kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking. Ook kan er binnen de prostaat een kwaadaardig gezwel ontstaan. We spreken dan van een tumor.

    

   Het echo onderzoek en het afnemen van stukjes prostaatweefsel (biopten) kunnen meer duidelijkheid geven over de oorzaak van uw klachten.
    

   Echografie

   Met behulp van een echo kunnen de prostaat en de omgeving in beeld worden gebracht. Hiervoor wordt een echo sonde via de anus ingebracht. Dit is een soort staaf die geluidsgolven uitzendt.
    

   Biopsie

   Bij een biopsie wordt via een naald een stukje weefsel (biopt) weggenomen. Dit weefsel kan door een gespecialiseerd arts onder de microscoop onderzocht worden. Zo kan deze arts beoordelen of het om gezond prostaatweefsel gaat of om afwijkende cellen. 
   De naald waarmee de biopten worden verzameld wordt ingebracht via de echosonde.

    

   Voorbereiding

   Gebruik bloedverdunners
   Als u bloedverdunners gebruikt via de trombosedienst, dan moet u hier voor het onderzoek mee stoppen. Dit geldt voor de volgende medicijnen:

   Acenocoumarol
   Stop drie dagen voor de ingreep
    

   Fenprocoumon (Marcoumar®)
   Stop zeven dagen voor de ingreep

    

   Bel van tevoren met de trombosedienst om door te geven welk onderzoek u krijgt. Zij kunnen u vertellen of u tijdelijk een ander middel moet gebruiken. Dit gaat dan meestal om spuitjes met heparine.

    

   Voor de andere bloedverdunners geldt het volgende:

   • Slikt u acetylsalicylzuur of carbasalaat calcium (Ascal®) èn een andere bloedverdunner, stop dan zeven dagen voor de ingreep met de andere bloedverdunner.
   • Slikt u Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®) òf Apixaban (Eliquis®) stop dan een dag voor de ingreep met dit middel.
   • Slikt u alleen alleen persantin òf plavix, bel dan met de polikliniek urologie. De uroloog kan u dan vertellen of u uw medicijnen in mag blijven nemen.

    

   Als u bent gestopt met acenocoumarol of fenprocoumon (Marcoumar®) moet u voor het onderzoek bloed laten prikken. Zo kan de uroloog nakijken of uw bloed weer dik genoeg is. Dit is belangrijk. Anders verliest u teveel bloed bij het onderzoek. U heeft een aanvraagformulier nodig om bloed te kunnen prikken. Dit formulier heeft u meegekregen van de polikliniek urologie of per post ontvangen.

    

   Anderhalf uur voor het onderzoek gaat u naar de bloedafname. Deze afdeling vindt u  in de centrale hal van het St Jansdal. Naast de balie staat een apparaat waar u een nummer kunt trekken. Druk op de knop “cito” om een nummertje te trekken. U hoeft dan niet te lang te wachten.

    

   Alleen als u gestopt bent met acenocoumarol of fenprocoumon (marcoumar®) moet u bloed laten prikken. Als u bent gestopt met een andere bloedverdunner is dit niet nodig. 
    

   Bloedverlies
   Drie dagen na de biopsie mag u uw medicijnen weer innemen. Als u nog veel bloed verliest moet u ons eerst bellen. Bel dan met de polikliniek urologie.
    

   Starten van antibioticum
   Het afnemen van de biopten kan alleen als u rond het onderzoek antibiotica gebruikt. Het recept voor de antibiotica heeft u samen met deze folder gekregen.

    

   Neemt u op de dag van het onderzoek 's ochtends een tablet en 's avonds een tablet in.

    

   Uitvoering van het onderzoek

   Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

    

   De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer. Daar kunt u uw broek en onderbroek uittrekken. De bovenkleding houdt u aan. Hierna neemt u plaats op een speciale onderzoekstoel.

    

   Het inbrengen van de sonde en het afnemen van de biopten kan gevoelig zijn. Daarom wordt er door de verpleegkundige vooraf speciale gel ingebracht in de anus. Deze gel heeft een licht verdovende werking.
    

   Op de sonde worden een schone condoom en een flinke hoeveelheid glijmiddel aangebracht. Probeer de sluitspier goed te ontspannen tijdens het onderzoek.

    

   De uroloog voelt eerst met de vinger aan de prostaat. Dit gebeurt door met de vinger via de anus naar binnen te gaan. Daarna wordt de echosonde enkele centimeters ingebracht via uw anus.

    

   Via de sonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een beeldscherm.

    

   Op deze manier is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten. Soms zijn afwijkingen binnen de prostaat te zien op de echo.

    

   Vervolgens worden de biopten afgenomen. Hiervoor wordt de naald via de echosonde bij de prostaat gebracht. Er worden zes biopten links en zes biopten rechts afgenomen. 
    

   Nazorg

   U kunt na het onderzoek gewoon weer naar huis. Zorg ervoor dat iemand anders u na het onderzoek naar huis kan rijden. De eerste drie dagen na het onderzoek is het beter om niet te fietsen.

   De eerste zes weken na het onderzoek kan er wat bloed zitten in uw urine, de ontlasting of bij de zaadlozing. Het advies is om dan extra te drinken. Kunt u door het bloedverlies niet (meer) plassen of krijgt u koorts boven 38,5°C, neem dan contact met ons op. Bel met de polikliniek urologie via telefoonnummer 0341-463558. Buiten kantoortijden belt u met de huisartsenpost, telefoonnummer 0900-3410341.

    

   Uitslag

   Het duurt een aantal dagen voordat het microscopisch onderzoek van de weefsels klaar is. De uitslag bespreekt u met een uroloog op de polikliniek. Meestal is dit de uroloog die ook het onderzoek heeft gedaan. Als u hiervoor nog geen afspraak heeft gekregen krijgt u deze de dag van het onderzoek mee.
    

   Ziek of verhinderd?

   Als de afspraak door ziekte of om andere redenen niet door kan gaan, neem dan zo snel mogelijk contact op met het Afsprakenbureau, telefoon (0341) 463890. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.
    

   Tot slot

   Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie, telefoon (0341) 463558.

   Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website: www.urologie.nl

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 26-5-2020