l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Echo prostaat en prostaatbiopsie

Versienr: 6
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Binnenkort wordt u op de polikliniek urologie verwacht voor onderzoek van de prostaat.

    

   De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier maakt zaadvloeistof. De prostaat ligt aan de onderkant van de blaas, op de plaats waar de plasbuis binnenkomt in de blaas. De plasbuis loopt door de prostaat heen.

    

   Een vergroting van de prostaat kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking. Maar het komt ook voor dat binnen de prostaat kanker ontstaat.

    

   Het echo onderzoek en het afnemen van stukjes prostaatweefsel (biopten) kunnen meer duidelijkheid geven over de oorzaak van uw klachten.
    

   Echografie en prostaatbiopsie

   Met een inwendige echo via de anus kan de prostaat worden gezien. Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. De geluidsgolven worden omgezet in beelden die via een beeldscherm te zien zijn.

    

   Een prostaatbiopsie is een onderzoek waarbij stukjes weefsel uit de prostaat worden genomen voor onderzoek. De biopsie gebeurt altijd met behulp van een echografie van de prostaat. Dit weefsel kan door een gespecialiseerd arts onder de microscoop onderzocht worden. Zo kan deze arts beoordelen of het om gezond prostaatweefsel gaat of om afwijkende cellen.

    

   Voorbereiding

   Bloedverdunners
   De uroloog bespreekt met u wat u moet doen als u bloedverdunners gebruikt.

    

   Nuchter
   U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u op de dag van het onderzoek gewoon mag eten en drinken.

    

   Antibiotica
   Het afnemen van de biopten kan alleen doorgaan als u antibiotica gebruikt. Het recept voor de antibiotica (twee tabletten Ciprofloxacine 500 mg) wordt na het gesprek met de uroloog of verpleegkundige automatisch naar uw apotheek gestuurd. Neemt u op de dag van het onderzoek 's ochtends één tablet en 's avonds één tablet antibiotica in.

    

   Uitvoering van het onderzoek

   Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

    

   De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer. Daar kunt u uw onderkleding uit doen. De bovenkleding houdt u aan. Hierna neemt u plaats op een speciale onderzoeksstoel.

    

   Het inbrengen van de sonde en het afnemen van de biopten kan gevoelig zijn. Daarom wordt er door de verpleegkundige vooraf speciale gel ingebracht in de anus. Deze gel heeft een licht verdovende werking. Daarnaast wordt er bethadine ingebracht om infecties zoveel mogelijk te voorkomen. Probeer de sluitspier goed te ontspannen tijdens het onderzoek.

    

   De uroloog voelt eerst met de vinger aan de prostaat. Dit gebeurt door met de vinger via de anus naar binnen te gaan.

   Daarna brengt de uroloog de echosonde (kunststof buisje) met glijmiddel via de anus enkele centimeters in, tot vlakbij de prostaat. Dit kan een vervelend gevoel geven maar is meestal niet pijnlijk.

    

   Met de prostaatecho kan de uroloog de structuur van de prostaat goed bekijken. Zo is het mogelijk om de juiste plek voor het afnemen van weefsel te bepalen. Op deze manier is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten.

    

   Vervolgens worden de biopten afgenomen. Hiervoor wordt de naald via de echosonde bij de prostaat gebracht. Er worden zes biopten links en zes biopten rechts afgenomen. 
    

   Na het onderzoek

   Vervoer naar huis

   Na het onderzoek mag u niet autorijden, fietsen of op een andere manier deelnemen aan het verkeer. Wij adviseren u om begeleiding en vervoer naar huis te regelen.

    

   Activiteiten

   De eerste drie dagen na het onderzoek mag u niet fietsen.

    

   Pijn

   Soms is er na het onderzoek een zeurende pijn in de onderbuik of achter de balzak.

   U mag paracetamol gebruiken tegen de pijn. Hiervan mag u maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 mg slikken.

    

   Bloedverlies

   De eerste zes weken na het onderzoek kan er wat bloed zitten in uw urine, de ontlasting of bij de zaadlozing. Het advies is om dan extra te drinken.

   Bij bloedverlies adviseren wij u geen ibuprofen te slikken of alcohol te drinken. Door de bloedverdunnende werking, vergroot dit de kans op langduriger nabloeding.

    

   Bloedverdunners

   De uroloog bespreekt met u wanneer u weer mag starten met bloedverdunners (als u bloedverdunners gebruikt).

    

   Neem contact op als u

   • door het bloedverlies niet (meer) kan plassen.
   • koorts boven 38,5°C krijgt.

   Bel dan met de polikliniek urologie via telefoonnummer 0341-463558.

   Buiten kantoortijden belt u met spoedeisende hulp via telefoonnummer 0341-463911.

    

   Uitslag

   Het duurt een aantal dagen voordat het onderzoek van de weefsels klaar is. De uitslag bespreekt u met een uroloog op de polikliniek. Als u hiervoor nog geen afspraak heeft gekregen krijgt u deze de dag van het onderzoek mee.
    

   Ziek of verhinderd?

   Als de afspraak door ziekte of om andere redenen niet door kan gaan, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie op telefoon nummer (0341) 463558. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

    

   Tot slot

   Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie, telefoon (0341) 463558.

   Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website: www.urologie.nl

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 25-4-2024