l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Echo prostaat en prostaatbiopsie

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Binnenkort wordt u op de polikliniek urologie verwacht voor onderzoek van de prostaat.

    

   De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier maakt zaadvloeistof. De prostaat ligt aan de onderkant van de blaas, op de plaats waar de plasbuis binnenkomt in de blaas. De plasbuis loopt door de prostaat heen.

    

   Een vergroting van de prostaat kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking. Maar het komt ook voor dat binnen de prostaat kanker ontstaat.

    

   Het echo onderzoek en het afnemen van stukjes prostaatweefsel (biopten) kunnen meer duidelijkheid geven over de oorzaak van uw klachten.
    

   Echografie en prostaatbiopsie

   Met een inwendige echo via de anus kan de prostaat worden gezien. Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. De geluidsgolven worden omgezet in beelden die via een beeldscherm te zien zijn.

    

   Een prostaatbiopsie is een onderzoek waarbij stukjes weefsel uit de prostaat worden genomen voor onderzoek. De biopsie gebeurt altijd met behulp van een echografie van de prostaat. Dit weefsel kan door een gespecialiseerd arts onder de microscoop onderzocht worden. Zo kan deze arts beoordelen of het om gezond prostaatweefsel gaat of om afwijkende cellen.

    

   Voorbereiding

   Bloedverdunnende middelen
   Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, zie hiervoor verderop in de folder onder het kopje bloedverdunners.

    

   Nuchter
   U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u op de dag van het onderzoek gewoon mag eten en drinken.

    

   Antibiotica
   Het afnemen van de biopten kan alleen doorgaan als u rond het onderzoek antibiotica gebruikt. Het recept voor de antibiotica (twee tabletten Ciprofloxacine 500 mg) heeft u samen met deze folder gekregen.

    

   Neemt u op de dag van het onderzoek 's ochtends een tablet en 's avonds een tablet antibiotica in.

    

   Uitvoering van het onderzoek

   Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

    

   De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer. Daar kunt u uw broek en onderbroek uittrekken. De bovenkleding houdt u aan. Hierna neemt u plaats op een speciale onderzoeksstoel.

    

   Het inbrengen van de sonde en het afnemen van de biopten kan gevoelig zijn. Daarom wordt er door de verpleegkundige vooraf speciale gel ingebracht in de anus. Deze gel heeft een licht verdovende werking. Probeer de sluitspier goed te ontspannen tijdens het onderzoek.

    

   De uroloog voelt eerst met de vinger aan de prostaat. Dit gebeurt door met de vinger via de anus naar binnen te gaan.

   Daarna brengt de uroloog de echosonde (kunststof buisje) met glijmiddel via de anus enkele centimeters in, tot vlakbij de prostaat. Dit kan een vervelend gevoel geven maar is meestal niet pijnlijk.

    

   Met de prostaatecho kan de uroloog de structuur van de prostaat goed bekijken. Zo is het mogelijk om de juiste plek voor het afnemen van weefsel te bepalen. Op deze manier is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten.

    

   Vervolgens worden de biopten afgenomen. Hiervoor wordt de naald via de echosonde bij de prostaat gebracht. Er worden zes biopten links en zes biopten rechts afgenomen. 
    

   Na het onderzoek

   Autorijden

   Na het onderzoek mag u direct naar huis. U mag niet zelf autorijden

    

   Activiteiten

   De eerste drie dagen na het onderzoek mag u niet fietsen.

    

   Pijn

   Soms is er na het onderzoek een zeurende pijn in de onderbuik of achter de balzak.

   U mag paracetamol gebruiken tegen de pijn. Hiervan mag u maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 mg slikken.

    

   Bloedverlies

   De eerste zes weken na het onderzoek kan er wat bloed zitten in uw urine, de ontlasting of bij de zaadlozing. Het advies is om dan extra te drinken.

   Bij bloedverlies adviseren wij u geen ibuprofen te slikken of alcohol te drinken. Door de bloedverdunnende werking, vergroot dit de kans op langduriger nabloeding.

    

   Neem contact op als u

   • door het bloedverlies niet (meer) kan plassen.
   • koorts boven 38,5°C krijgt.

   Bel dan met de polikliniek urologie via telefoonnummer 0341-463558.

   Buiten kantoortijden belt u met spoedeisende hulp via telefoonnummer 0341-463911.

    

   Uitslag

   Het duurt een aantal dagen voordat het onderzoek van de weefsels klaar is. De uitslag bespreekt u met een uroloog op de polikliniek. Als u hiervoor nog geen afspraak heeft gekregen krijgt u deze de dag van het onderzoek mee.
    

   Ziek of verhinderd?

   Als de afspraak door ziekte of om andere redenen niet door kan gaan, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie op telefoon nummer (0341) 463558. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

    

   Bloedverdunners

   Bloedverdunners wel of niet stoppen?
   Als u bloedverdunners gebruikt via de trombosedienst, dan moet u hier voor het onderzoek mee stoppen. Dit geldt voor de volgende medicijnen:

   • Acenocoumarol: stop drie dagen voor het onderzoek
   • Fenprocoumon (Marcoumar®): stop vijf dagen voor het onderzoek

    

   Bel van tevoren met de trombosedienst om door te geven welk onderzoek u krijgt. Zij kunnen u vertellen of u tijdelijk een ander middel moet gebruiken. Dit gaat dan meestal om spuitjes met heparine.

    

   Voor de andere bloedverdunners geldt het volgende:

   • Slikt u alleen acetylsalicylzuur of carbasalaat calcium (Ascal®)? Deze mag u doorgebruiken.
   • Slikt u acetylsalicylzuur of carbasalaat calcium (Ascal®) èn een andere bloedverdunner? Stop dan zeven dagen voor het onderzoek met de andere bloedverdunner.
   • Slikt u Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®), Apixaban (Eliquis®) òf Edoxaban (Lixiana®)? Stop dan 48 uur voor het onderzoek met dit middel.
   • Slikt u alleen alleen persantin òf plavix? Bel dan met de polikliniek urologie. De uroloog kan u dan vertellen of u uw medicijnen in mag blijven nemen.

    

   Bloedprikken

   Alleen als u bent gestopt met acenocoumarol of fenprocoumon (Marcoumar®) moet u voor het onderzoek bloed laten prikken. Zo kan de uroloog nakijken of uw bloed weer dik genoeg is.

   Dit is belangrijk. Anders verliest u teveel bloed bij het onderzoek.

   Als u bent gestopt met een andere bloedverdunner is bloedprikken niet nodig. 

    

   U heeft een aanvraagformulier nodig om bloed te kunnen prikken. Dit formulier heeft u meegekregen van de polikliniek urologie of per post ontvangen.

    

   Anderhalf uur voor het onderzoek gaat u naar de bloedafname in het St Jansdal ziekenhuis.

   • In Harderwijk vindt u deze afdeling in de centrale hal.
   • In Lelystad vindt u deze afdeling op de eerste verdieping.

   Naast de balie staat een apparaat waar u een nummer kunt trekken. Druk op de knop “cito” om een nummertje te trekken. U hoeft dan niet lang te wachten.

    

   Herstarten bloedverdunners

   Bent u gestopt met Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®), Apixaban (Eliquis®), òf Edoxaban (Lixiana®)? Dan mag u deze 48 uur na het onderzoek weer innemen.

   Bent u gestopt met een andere bloedverdunner? Overleg dan met de uroloog wanneer u deze medicijnen weer mag gaan gebruiken.

    

   Blijft u veel bloedverlies houden? Neem dan eerst contact op met de poli urologie, voordat u de bloedverdunnende medicijnen weer gaat gebruiken.

    

   Tot slot

   Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie, telefoon (0341) 463558.

   Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website: www.urologie.nl

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 18-5-2022