l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Borstamputatie (met filmpje)

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

    

   Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo). 

    

   Inleiding

   Borstamputatie

   Binnenkort wordt tijdens een operatie uw borst of borsten verwijderd. Dit noemen we een borstamputatie. Bij een borstamputatie wordt de hele borst verwijderd, inclusief de huid, tepel en tepelhof. Soms krijgt u tijdens deze operatie direct een borstreconstructie. Als dit voor u van toepassing is, volgt vooraf een verwijzing naar de plastisch chirurg en de mammacareverpleegkundige.

    

   Borstamputatie bij mannen

   Een borstamputatie kan ook bij mannen plaatsvinden. De operatie verloopt dan hetzelfde als bij een vrouw.

    

   Afspraken

   Het pre-operatief anesthesiologisch spreekuur

   Voor de operatie heeft u een afspraak met de anesthesioloog bij het preoperatief spreekuur. De anesthesioloog bespreekt met u de vorm van anesthesie (narcose) die u krijgt en kijkt of u lichamelijk fit genoeg bent voor de operatie.

    

   Medicatiespreekuur

   De apothekersassistent neemt tijdens een afspraak uw medicijngebruik met u door. Deze afspraak kan ook telefonisch plaatsvinden. Neem bij een fysieke afspraak uw actueel medicatieoverzicht (AMO) mee.

    

   Operatiedatum

   Ongeveer één of twee weken voor de operatie krijgt u bericht over de operatiedatum.

    

   Het aanmeten van een speciale BH en prothese

   Voor de operatie meet de mammacareverpleegkundige een tijdelijke prothese en een speciale BH bij u aan. Deze BH geeft druk op de borst na de operatie, zodat zwellingen door wondvocht zoveel mogelijk tegengegaan worden.

   Deze BH wordt vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.

    

   Bloedverdunners

   Bloedverdunners (antistollingsmiddelen)

   Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Vertel uw behandelend arts/verpleegkundig specialist welke bloedverdunners u gebruikt en waarvoor u ze gebruikt. Staat u onder controle bij de trombosedienst? De opnameplanning geeft de datum van de behandeling door aan de trombosedienst. De trombosedienst krijgt informatie van uw behandelend arts of het planbureau als de bloedverdunners moeten worden aangepast. U wordt hierover geïnformeerd.

    

   Algemene voorbereiding

   Nuchter zijn (niet eten en drinken)

   Afhankelijk van het tijdstip van de operatie wordt het nuchterbeleid bepaald. Deze informatie krijgt u van het opnamebureau.

    

   Stop met roken

   Roken heeft een slechte invloed op de wondgenezing en het herstel na de operatie. Daarom adviseren wij om minstens zes weken voor de operatie en zes weken na de operatie niet te roken. Krijgt u een directie reconstructie? Dan moet u zes weken gestopt zijn met roken, anders kan de reconstructie niet doorgaan.

    

   Wat neemt u mee?

   • De pas van uw ziektekostenverzekering;

   • Een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, rijbewijs, paspoort);

   • Een lijstje met de medicijnen die u gebruikt. Dit wordt ook wel een AMO (Actueel Medicatie Overzicht) genoemd. Neem daarnaast uw medicijnen mee in de originele verpakking;

   • De BH en tijdelijke prothese;

   • Spullen voor de overnachting, zoals nachtkleding en toiletartikelen.

    

   Wij adviseren u om waardevolle spullen thuis te laten

   Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor vermissingen of beschadiging van uw eigendommen.

    

   Afscheid van uw borsten

   Voor vrouwen is het verliezen van hun borst of borsten vaak erg moeilijk. Sommige vrouwen helpt het om bewust afscheid te nemen van de borst(en), bijvoorbeeld met de partner. Ook het maken van foto’s of een gipsafdruk kan hierbij helpen. De mammacareverpleegkundige kan hierover met u praten en adviezen geven.

    

   De opname

   Wassen met speciale zeep

   In sommige gevallen moet u zich voor de operatie wassen met een speciale zeep en krijgt u een zalf voor in de neus. U krijgt hiervoor dan een recept mee en uitleg hoe en wanneer u deze middelen moet gebruiken. Uw zorgverlener adviseert u of dit voor u van toepassing is.

    

   Het aftekenen van de borst

   De chirurg tekent voor de operatie het operatiepatroon op de borst(en) met een stift.

    

   De operatie

   Borstamputatie

   Tekst video:

   U krijgt binnenkort een operatie waarbij de hele borst verwijderd wordt. Dit noemen we een borstamputatie. De borstamputatie gebeurt tijdens een operatie waarbij u onder narcose bent. Eerst wordt de borst gedesinfecteerd en afgedekt met steriele doeken. Daarna maakt de arts een snede in de borst. De arts verwijdert de borst en de tepel. In sommige gevallen kan de huid en tepel gespaard worden. Tijdens de operatie worden naast de borst soms ook lymfeklieren verwijderd. Het aantal lymfeklieren wat wordt verwijderd, hangt af van uw situatie. Soms wordt er na de borstamputatie direct een nieuwe borst gemaakt, bijvoorbeeld met een prothese. Dit noemen we een directe borstreconstructie. In andere gevallen wordt er geen nieuwe borst gemaakt of gebeurt dat op een later moment. Na de amputatie krijgt u een drain in de wond. Via een drain kan wondvocht weg lopen. Vervolgens wordt de huid gehecht en afgedekt. Daarna is de amputatie klaar.

    

   Zie ook de informatie in uw patiënteninformatiedossier (PID mammacarecentrum).

    

   Onderzoek van het weefsel

   Na de operatie onderzoekt de patholoog het weggenomen weefsel en de lymfeklieren onder de microscoop. De patholoog kijkt of de tumor helemaal is verwijderd. Daarnaast onderzoekt de patholoog de grootte, groeiwijze, hormoongevoeligheid en delingssnelheid van de tumor. Ook de lymfeklier(en) worden onderzocht op kankercellen.

    

   De operatie duurt ongeveer 1,5 uur.

    

   Na de operatie

   Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Uw contactpersoon wordt gebeld als de operatie klaar is.

    

   Het verband wordt verwijderd

   Het verband om uw borstkas wordt de dag na de operatie verwijderd. Het kan best spannend zijn om de littekens voor het eerst te zien. Uw naaste mag bij het verwijderen van het verband aanwezig zijn. Wanneer u vragen heeft over uw wond of de geopereerde borst kunt u deze aan de verpleegkundige stellen.

    

   Weer naar huis

   U blijft na de operatie in ieder geval één nacht in het ziekenhuis. U kunt naar huis als de pijn onder controle is, de wond gecontroleerd is en de drain verwijderd is.

    

   Drain

   Als de arts tijdens de operatie besloten heeft om een wonddrain te plaatsen dan wordt deze drain in principe binnen 24 uur verwijderd. Als de wond toch nog veel vocht produceert, is het heel soms nodig om met de drain naar huis te gaan. Als dit bij u het geval is, krijgt u hier instructies over.

    

   Hechtingen

   Er worden tijdens de operatie oplosbare hechtingen gebruikt. Er kan een knoopje aan het uiteinde van de wond uitsteken. Deze wordt ongeveer 10 dagen na de operatie verwijderd. Dit gebeurt tijdens de controle op de mammapoli. Soms worden er hechtpleisters gebruikt. Deze kunt u laten zitten tot ze er zelf af vallen.

    

   Prothese

   U krijgt een tijdelijke prothese. Na 6 tot 8 weken kunt u deze vervangen voor een eigen definitieve prothese of u krijgt een reconstructie. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om geen prothese te dragen. Wanneer u kiest voor een borstreconstructie vindt deze meestal veel later plaats. U kunt dan tot de operatie tijdelijke uitwendige prothese dragen.

    

   Controleafspraken

   • Vijf dagen na de operatie komt u voor wondcontrole bij de mammacareverpleegkundige op de polikliniek.

   • Na ongeveer 10 dagen heeft u een afspraak bij de chirurg om de uitslag van het weefselonderzoek te bespreken. Tijdens deze afspraak wordt opnieuw de wond gecontroleerd.

    

   Herstel na de operatie

   • Na de operatie kan de huid nog doof, iets hard en pijnlijk aanvoelen.

   • Om uw littekens soepeler te maken kunt u uw littekens insmeren met een vette crème. U mag pas beginnen met masseren van de littekens als het litteken helemaal gesloten is.

   • Het duurt ongeveer een jaar voordat uw littekens hun uiteindelijke vorm en kleur hebben.

    

   Leefregels

   Pijn na de operatie

   Heeft u pijn na de operatie? Pijn kan betekenen dat uw lichaam rust nodig heeft. Luister hiernaar. U mag tegen de pijn maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 milligram paracetamol innemen. Probeer dit af te bouwen als u minder of geen pijn.

    

   Het dragen van de speciale BH

   Na deze operatie ontstaat er vaak wondvocht onder de huid. U krijgt een speciale beha en een tijdelijke wattenprothese om het ontstaan van wondvocht te voorkomen. Deze BH draagt u zes tot acht weken 24 uur per dag. De BH mag tijdens het douchen even af.

    

   Douchen na de operatie

   De wond is binnen 24 uur na de operatie gesloten. U mag daarom een dag na de operatie alweer (kort) douchen. De wond kunt u het beste met de handdoek droogdeppen. We raden baden en lang douchen (langer dan 5 minuten) af, omdat dit de wond week kan maken.

    

   Activiteiten na de operatie

   • In overleg met de chirurg mag u uw werk weer hervatten. Meestal is dit tussen de twee en vier weken na de ingreep, maar dat hangt af van uw werk.

   • U mag de eerste twee weken niet met de armen boven het hoofd reiken.

   • Het is goed om in beweging te blijven. Hierbij kunt u denken aan wandelen. Wacht met sporten tot uw controleafspraak bij de chirurg. Daar wordt bekeken of sporten weer mogelijk is.

   • Wanneer u zich lichamelijk goed voelt, mag u twee weken na de ingreep weer autorijden en fietsen.

   • Wanneer uw wonden goed genezen zijn, mag u na zes weken weer zwemmen.

   • Tot zes weken na de operatie mag u niet onder de zonnebank.

    

   Risico op complicaties

   Risico's

   Een borstoperatie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. Er bestaat een kans op een nabloeding, wondvocht (seroom) of er kan een infectie (roodheid, koorts, zwelling, pijn, pus) optreden. Neem in geval van complicaties contact op met de mammacareverpleegkundige van de mammapoli (tijdens kantooruren). Telefoon: 0341 - 46 39 81.

   Buiten kantooruren en in het weekend kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp (SEH). Telefoonnummer: 0341 - 46 39 64

    

   Meer informatie

   Meer weten?

   Op de volgende websites vindt u meer informatie:

    

   Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024