Tijdens het bekkenbodemspreekuur hebben de uroloog, de gynaecoloog en de continentieverpleegkundige samen spreekuur. Vrouwen met ongewild urineverlies (incontinentie) of verzakkingsklachten kunnen terecht op dit spreekuur. Uw specialist of huisarts kan u aanmelden voor dit spreekuur.
In deze folder leest u wat er allemaal gebeurd voor en tijdens dit spreekuur.
Voorbereiding op de afspraak
U kunt een afspraak maken via de telefonische intake van ziekenhuis St Jansdal. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer (0341) 463848.
Nadat de afspraak gemaakt is ontvangt u het volgende thuis:
- de afspraakbevestiging
- de folders bekkenbodemspreekuur, uroflowmetrie, cystoscopie en prikplaatsen in deze regio
- een vragenlijst
- een aanvraagformulier en een potje en buisje voor het inleveren van urine
- een mictielijst met de bijbehorende folder
Lever de urine een week voor uw afspraak in. U kunt het buisje samen met het aanvraagformulier inleveren bij de bloedafname van het St Jansdal. Inleveren mag ook bij een prikpost bij u in de buurt.
De urine moet zo vers mogelijk zijn. Lever de urine zo snel mogelijk na het opvangen in. Het liefst binnen een uur. Het is nog beter om de urine pas in het ziekenhuis op te vangen. De eerste ochtendurine is niet geschikt voor onderzoek.
De vragenlijst en de mictielijst kunt u van tevoren (thuis) invullen. Deze neemt u mee naar uw afspraak.
Meestal ontvangen we de verwijsbrief rechtstreeks van de huisarts. Als u de verwijsbrief zelf heeft gekregen, neem deze dan mee.
Op de vragenlijst staat uitgelegd hoe deze ingevuld moet worden. De mictielijst moet twee keer 24 uur lang bijgehouden worden. De folder over de mictielijst heeft u per post ontvangen. Hierin staat uitgelegd hoe u de lijst bij moet houden.
Er vindt tijdens het spreekuur een inwendig onderzoek plaats. Trek daarom onderkleding aan die makkelijk aan en uit te trekken is.
Het spreekuur
1. Flowmetrie
Voor dit onderzoek wordt u gevraagd om met een volle blaas te komen. U wordt binnen geroepen door de assistente. Daarna mag u op een speciaal toilet (flowmeter) plassen. Na het plassen wordt er met een echo-apparaat gekeken of de blaas leeg is. Meer uitleg vindt u in de folder uroflowmetrie.
2. Continentieverpleegkundige
U brengt eerst een bezoek aan de conti-nentieverpleegkundige. Zij neemt met u de vragenlijst en mictielijst door die u thuis heeft ingevuld.
3. Specialisten
Vervolgens gaat u naar de specialisten. U heeft eerst een gesprek met de gynaecoloog en de uroloog samen. Daarna gaat u naar een onderzoekskamer. Hier bereid de verpleegkundige u voor op het inwendig onderzoek. Daarna komen de artsen er bij. De uroloog begint met de cystoscopie. Daarna zal de gynaecoloog een inwendig onderzoek naar de vagina en baarmoeder doen.
Een cystoscopie is een kijkonderzoek van de plasbuis en de blaas. Meer over dit onderzoek leest u in de folder cystoscopie.
Na het onderzoek geven de artsen een behandeladvies. Aan de balie worden zo nodig vervolgafspraken voor u gemaakt.
Ziek of verhinderd?
Als de afspraak niet door kan gaan, neem dan zo snel mogelijk contact op met de telefonische intake. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.
Tot slot
Heeft u nog vragen over het spreekuur, dan kunt u contact opnemen met de continen-tieverpleegkundigen. Zij zijn bereikbaar op:
maandagochtend, dinsdag, donderdag en vrijdag telefoonnummer (0341) 463843.
Daarnaast kunt u voor informatie terecht op onze eigen website: www.urologie.nl
Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie.