l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Cystoscopie

Versienr: 8
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U komt binnenkort op de polikliniek urologie voor een cystoscopie. Dit is een (kijk)onderzoek van de plasbuis en de blaas.

    

   Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een flexibele cystoscoop. Dit is een dunne holle buis met op het uiteinde een camera. Op deze manier kan de uroloog de blaas en plasbuis van binnen bekijken. Het beeld is te zien op een beeldscherm. U kunt op het scherm meekijken tijdens het onderzoek.

    

     

   Schematische weergave van een cystoscopie bij een vrouw en een man.

    

   Er wordt gebruik gemaakt van een flexibele scoop. Dit is een slangetje dat kan meebewegen.
   Een cystoscopie vindt plaats als er gedacht wordt aan afwijkingen in de plasbuis, het prostaatgebied of de blaas. Dit kan zijn bij plasklachten, bloed bij de urine of controle bij blaaskanker.

    

   Voorbereiding

   Voor het onderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig. Ook tijdens de menstruatie kan het onderzoek gewoon plaatsvinden.

   Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek urologie en wordt uitgevoerd door de uroloog en een verpleegkundige.

    

   De verpleegkundige die bij het onderzoek is haalt u op uit de wachtkamer. In de onderzoeksruimte zit ook een aparte ruimte met toilet. Daar mag u de onderkleding uittrekken (broek/rok en onderbroek). De rest van uw kleren kunt u gewoon aanhouden. U wordt gevraagd uit te plassen als dit lukt.

    

   U neemt daarna plaats in een speciale onderzoeksstoel. De verpleegkundige maakt eerst de omgeving van de plasbuis schoon met water.

    

   De uroloog brengt wat gel aan op de cystoscoop en/of in de plasbuis om de scoop makkelijker in te brengen.

    

   U bent in totaal ongeveer 20 tot 30 minuten in de onderzoeksruimte. Dit is inclusief voorbereiding.

    

   Uitvoering van het onderzoek

   De uroloog brengt de cystoscoop via de ingang van de plasbuis naar binnen. Via de plasbuis gaat het slangetje verder tot aan de blaas. Het inbrengen van het slangetje voelt wat vervelend. Toch vinden de meeste mensen het niet echt pijnlijk. Het helpt om hierbij zo goed mogelijk te ontspannen.


   Via de cystoscoop wordt er steriel water in de blaas gebracht. Hierdoor bolt de blaas op als een soort ballon. Daardoor ontstaat de ruimte om rond te kijken in de blaas. U kunt hierdoor het gevoel krijgen dat u moet plassen. Geef het vooral aan als de aandrang om te plassen vervelend wordt, zodat wij hiermee rekening kunnen houden.

    

   Als de blaas en plasbuis bekeken zijn gaat het slangetje er weer uit. Het kijken in de plasbuis en blaas duurt meestal ongeveer een minuut.

    

   Na het onderzoek

   U kunt zich na het onderzoek in de toiletruimte weer opfrissen en aankleden. Ook kunt u hier het water uitplassen dat tijdens het onderzoek is ingebracht.

    

   De uitslag wordt gelijk na het onderzoek met u besproken. Soms gaat u hiervoor naar de spreekkamer van de arts.

    

   Na het onderzoek mag u direct weer naar huis. Gebruik van fiets, eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem.

    

   Bijwerkingen

   Na het onderzoek kunt u een branderig gevoel hebben bij het plassen. Ook kan de aandrang om te plassen heftiger zijn dan anders. Dit kan een paar uur tot een paar dagen duren. Sommige mensen hebben na het onderzoek wat bloed in de urine. Dit kan geen kwaad. Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. Door veel te drinken bent u sneller van deze klachten af.
   Neem bij de volgende klachten contact met ons op:

   • Als de klachten na een dag of twee niet minder worden
   • Als u veel pijn heeft
   • Bij koorts boven de 38,5º C
   • Als het plassen moeilijker gaat dan anders

    

   Bel hiervoor met de polikliniek urologie. U bereikt ons tijdens kantooruren via telefoonnummer: 0341-463558. Neem buiten kantoortijden contact op met de huisartsenpost.

    

   Ziek of verhinderd?

   Wij verzoeken u zo snel mogelijk contact op te nemen met het afsprakenbureau als uw afspraak niet door kan gaan. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.
    

   Tot slot

   Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie, telefoonnummer (0341) 463558.

   Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website
   www.urologie.nl

    

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 20-6-2024