l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Allergie, KNO

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   De Keel-, Neus- en Oorarts (KNO-arts) heeft u verteld dat allergie één van de oorzaken is van uw klachten. Deze brochure heeft tot doel u informatie te geven over allergie en de daarbij behorende klachten.

    

   Wat is allergie?

   Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op onschadelijke stoffen, zoals stuifmeel, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Deze stoffen, die altijd een soort eiwit bevatten, worden allergenen genoemd. Allergie voor deze stoffen geeft klachten van neusverstopping, niezen, snotteren, tranende ogen en jeuk aan ogen, neus en keel. Neusklachten als gevolg van irriterende (chemische) stoffen, zoals tabaksrook of verflucht, worden niet veroorzaakt door allergie. Iedereen kan in meer of mindere mate last hebben van deze stoffen.

    

   Wat is hooikoorts?

   Aan het eind van de vorige eeuw werd ontdekt dat de klachten van allergie voornamelijk voorkwamen aan het einde van de zomer, tijdens het hooien. De ziekte werd daarom “hooikoorts” genoemd. Echter, hooikoorts wordt niet veroorzaakt door hooi, maar door stuifmeel van bloeiend gras. Omdat allergie ook veroorzaakt kan worden door allerlei andere stoffen kan beter gesproken worden van ‘allergische rhinitis’, dat allergische reactie van de neus betekent.
    

   Wat zijn de belangrijkste allergenen?

   Huisstofmijt is een op zich onschadelijk, spinnetje dat in alle Nederlandse huizen voorkomt en voor het blote oog net niet zichtbaar. Het beestje leeft vooral in huisstof en voedt zich voornamelijk met huidschilfers.
    

   Huisstofmijt

    

   Het beestje leeft het prettigst in een warme, vochtige omgeving waar veel huidschilfers zijn, bijvoorbeeld in matrassen, kussens en vloerbedekking. Vooral het bed is een favoriete plaats.

   Huisstofmijten komen het hele jaar voor, maar hun aantal neemt in de herfst toe. De belangrijkste veroorzaker van allergische aandoeningen is de huisstofmijt. Op het plaatje is de huisstofmijt sterk vergroot, maar in werkelijkheid minder dan een halve millimeter groot. De huisstofmijt is verantwoordelijk voor huisstofmijtallergie.

    

   Bloeiend gras is de veroorzaker van hooikoorts. Andere pollenallergieën ontstaan door bloeiende bomen, vooral wilgen en elzen.De kat is de meest allergene vertegenwoordiger van overgevoeligheid voor huisdieren, maar ook honden en paarden zijn op dat punt berucht.
   Dierlijke producten, zoals huidschilfers van katten, honden en knaagdieren, kunnen ook allergische klachten veroorzaken.

    

   Welke klachten worden veroorzaakt door allergie?

   Mensen die last hebben van allergische neusklachten kunnen worden ingedeeld in twee groepen. De eerste groep, die ook wel de ‘lopers’ wordt genoemd, heeft voornamelijk last van een waterige loopneus, niezen, soms ook jeukende en tranende ogen. De meeste ‘lopers’ zijn allergisch voor pollen, sommige voor dieren. De tweede groep, de ‘blokkers’, heeft voornamelijk last van neusverstopping en soms van een loopneus. Astmapatiënten kunnen naast deze neusklachten ook last hebben van benauwdheid en een piepende ademhaling.

    

   Hoe werkt de neus?

   De binnenzijde van de neus is bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies zit vol met klieren en bloedvaten die slijm kunnen produceren. Normaal wordt er precies genoeg slijm gemaakt om de neus vochtig te houden. Het slijm in de neus werkt als een beschermende laag tegen bacteriën en virussen. Te veel slijm in de neus veroorzaakt snotteren. Naast te veel slijm in de neus, veroorzaakt met name een verdikking van het neusslijmvlies een neusverstopping. Deze slijmvliesverdikking ontstaat als de bloedvaten in het neusslijmvlies tijdelijk bloed vasthouden en hierdoor toenemen in dikte, zoals bij een aanval van allergie.

    

   Wat gebeurt er bij een allergieaanval?

   Als een allergeen (bijv. stuifmeelkorrels van gras) in de neus terechtkomt, ontstaat een reactie van het neusslijmvlies (de bekleding van de neus). Het afweersysteem van de neus reageert abnormaal op het allergeen waarvoor men overgevoelig is. Het allergeen bindt zich aan antistoffen (zoals Immuunglobuline E) die aan cellen in het neusslijmvlies gebonden zijn. De binding van allergeen aan deze antistoffen stimuleert de cel waardoor bepaalde stoffen vrijkomen, zoals histamine. Deze stoffen verwijden kleine bloedvaatjes en dit heeft de verschijnselen van allergie, zoals een jeukende neus, niezen en neusverstopping tot gevolg. Men noemt dit ‘allergische rhinitis’.

    

   Kan allergische rhinitis de oorzaak van andere problemen zijn?

   Verscheidene ziekten en klachten kunnen (mede) veroorzaakt worden door een allergische rhinitis. Dit zijn onder andere oorontstekingen, neusbijholtenontstekingen, hoesten, hoofdpijn en vermoeidheid. Vaak vermindert dit als de allergie goed behandeld wordt.

    

   Worden alle neusklachten veroorzaakt door allergie?

   Niet alle neusklachten worden veroorzaakt door allergie. Neusklachten kunnen ook veroorzaakt worden door infecties, irriterende stoffen en afwijkingen in de bouw van de neus. De bekendste infectie van de neus is een verkoudheid. Een gewone verkoudheid is binnen één week weer over.Sommige mensen reageren sterk op niet-allergische prikkelende stoffen zoals tabaksrook, (verf)luchtjes, mist en temperatuurwisselingen met neusverstopping, niezen en  een loopneus. Dit wordt ‘niet-allergische’ of ‘vasomotore rhinitis’ genoemd. De neusklachten van allergische en vasomotore rhinitis kunnen op elkaar lijken. Bij veel mensen worden klachten zowel door allergenen als door irritantia veroorzaakt.

    

   Hoe onderzoekt de KNO-arts of en waarvoor u allergisch bent?

   De KNO-arts gaat met vragen op zoek naar aanwijzingen of en waarvoor u allergisch bent. Om precies uit te zoeken op welke stoffen u reageert wordt een huidtest gedaan, waarbij een aantal prikjes met allergenen in de huid wordt gegeven. Op de plaats van de prik kan roodheid en zwelling optreden. Hoewel deze huidreactie meestal na een half uur verdwenen is, kan na 4 tot 24 uur opnieuw roodheid en zwelling optreden. De grootte van de rode plek is bepalend voor de ernst van allergie.

    

   De betrouwbaarheid van de test wordt gemeten met twee controleprikjes waarbij de huid in het ene geval niet en in het andere geval wel moet reageren. Er wordt respectievelijk alleen een oplosmiddel en een oplosmiddel met histamine ingespoten. Ook kan via een bloedmonster bepaald worden of men allergisch is, en zo ja, voor welke stoffen. Het duurt meestal enige tijd voor de uitslag van dit onderzoek bekend is.

    

   Mochten er twijfels bestaan over een bepaalde stof, dan kan dit eventueel verder worden uitgezocht door de stof direct in de neus te spuiten en te meten welke reactie er optreedt. Dit is een tijdrovend onderzoek en meestal niet nodig.

    

   Hoe kan contact met de voornaamste allergenen vermeden worden?

   Bij de behandeling van allergie is het zeer belangrijk dat contact met het allergeen zo veel mogelijk wordt vermeden. Dit is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Uw KNO-arts kan u adviseren welke maatregelen voor u noodzakelijk zijn.

    

   De huisstofmijt leeft in stof bij voorkeur op warme vochtige plekken. Het zoveel mogelijk vrij maken van huisstofmijt noemt men ‘saneren’. De belangrijkste ruimte in huis waar de huisstofmijt bestreden moet worden is de slaapkamer. Zorg voor een droge slaapkamer door tijdig in het najaar de CV aan te zetten. Om huisstofmijten te doden, moeten beddengoed en gordijnen bij 60 graden worden gewassen. Eventueel kunnen matras en hoofdkussen beschermd worden met een huisstofmijtdichte hoes. Gladde vloeren en het schoonmaken van de vloeren (liefst dagelijks) met plakstofdoekjes en/of een natte dweil, voorkomt dat hier stof ontstaat waar huisstofmijten in kunnen leven.Er zijn folders bij de KNO-arts en het informatiecentrum in de centrale hal beschikbaar met uitgebreide adviezen over saneringsmaatregelen tegen huisstofmijt. U kunt met uw KNO-arts bespreken welke maatregelen in uw geval zinvol zijn. Luchtfilterapparaten hebben geen aangetoond effect op klachten veroorzaakt door allergie. Het aanschaffen van zo’n apparaat wordt daarom niet aangeraden.

    

   In geval van graspollenallergie kan in de maanden mei en juni dagelijks geluisterd worden naar de hooikoortsberichten die op radio 1, na het nieuws van 17.30 uur, worden uitgezonden. In diezelfde periode wordt op pagina 709 van Teletekst ‘De verwachte weersituatie voor hooikoortspatiënten’ weergegeven. Houdt in perioden dat er veel pollen in de lucht zijn (als u veel last heeft) ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Ga niet te veel naar buiten. Vooral ‘s ochtends vroeg, op warme zonnige dagen, zijn er veel pollen in de lucht. Als u allergisch bent voor een huisdier is de beste oplossing het dier het huis uit te doen. Als u besluit dit niet te doen, houdt het dier dan in ieder geval uit de slaapkamer.

    

   Welke medicijnen schrijft uw arts voor?

   Medicijnen tegen allergie worden verdeeld in beschermende middelen, die continu gebruikt moeten worden en medicijnen die gebruikt worden, als er reeds klachten van allergie zijn. De beschermende middelen zijn meestal corticosteroïd-bevattende neusnevels. Vooral bij klachten van neusverstopping helpen deze medicijnen het best. Antihistaminica helpen snel als er al klachten zijn. Deze medicijnen kunnen gegeven worden als tablet, als neusspray of als oogdruppels/zalf. Bij minder heftige klachten kunnen ook cromoglicaat-bevattende neusspray of oogdruppels worden gebruikt. Hyposensibilisatie, een prikkuur met allergeen, wordt voornamelijk toegepast bij allergie voor pollen; soms ook voor huisstofmijt en katten. Hyposensibilisatie vergt drie tot vijf jaar waarbij meestal een maal in de vier tot zes weken een prik moet worden gegeven. Hyposensibilisatie vermindert de gevoeligheid voor het betreffende allergeen, waardoor de allergische reactie minder hevig wordt. De laatste jaren zijn er aanwijzingen dat ook sublinguale immunotherapie (allergeen in druppelvorm onder de tong) een effectief middel zou kunnen zijn.
    

   Tot Slot

   Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen, dan kunt u op werkdagen, tijdens spreekuren, telefonisch contact opnemen met de Keel-, Neus- en Oorartsen via nummer (0341) 463566.

    

    

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 22-4-2024