l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal Harderwijk

0341 - 463911

St Jansdal Lelystad

0341 - 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Wisselexposities

Uit onderzoeken is gebleken dat patiënten zich beter thuis voelen en eerder genezen in een aangenaam klimaat. In ons ziekenhuis wordt veel aandacht besteedt aan de inrichting en aankleding van de ruimten. Wij noemen dat het genezend klimaat. De schilderijen en sculpturen geven patiënten, bezoekers en medewerkers een prettig gevoel. Net zoals een schilderij de ruimte thuis kan veraangenamen, is dit ook in het ziekenhuis het geval. Vaak staan bezoekers even stil om van een kunstwerk te genieten.

 

Kunstcollectie en wisselexposities

Ons ziekenhuis bezit een omvangrijke kunstcollectie, waarvan op deze website enkele kunstwerken zijn belicht. Naast de eigen collectie, zijn er ook plastieken en schilderijen van de wisselexposities te bewonderen. In de gangen van de poliklinieken worden om de drie maanden wisselexposities van schilderijen gehouden. We hopen dat patiënten en bezoekers zich mede door de kunst in ons ziekenhuis thuis zullen voelen.

 

De wisselexposities zijn te bezichtigen op maandag t/m vrijdag van 8.00-17.00 uur. 

Exposities april t/m juni 2019

Van april t/m juni 2019 zijn er weer nieuwe exposities in ziekenhuis St Jansdal. De exposities zijn te bezichtigen op maandag t/m vrijdag van 08.00-17.00 uur. Hieronder een overzicht van de kunstenaars en de plaats waar u hun werken aantreft:

  • Gang naar de Poli Oogheelkunde: Jan Christiaan van Ruyven
  • Gang naar de poli KNO: Hennie Poetsma
  • Poli Kaakchirurgie en Anesthesie: Jan-Albert Ernsten
  • Omloop eerste verdieping: Marjolein Grote
  • Gang naar de Revalidatie: Hellouisa Sint Jago
  • Gang naar de poli Chirurgie: Karel Hoenderdos
  • Gang Interne Interne: Annelies van Turnhout
  • Gang nabij poli Long en deel van de gang naar de OK: fotoclub Iris
  • Locatie Lelystad: Brenda de Bruin, Chalak Osman, Inge Mulder en Swan Vreugdenhil
  • Poli Dronten: Caroline Heerma en Wilma van der Weerd

 

Jan Christiaan van Ruyven

 

Een kleurrijke wereld

Na een succesvolle loopbaan als grafisch ontwerper, waarin Jan Christiaan van Ruyven zijn gevoel voor vorm en kleur in dienst stelde van een breed scala aan opdrachtgevers, was het voor hem een natuurlijke volgende stap om door te gaan als vrij kunstenaar. Niet langer om ‘iets’ te verbeelden, maar ditmaal om het plezier van het verbeelden zelf. Schilderen bleek het ideale medium.

 

In het begin doken de grafische elementen ongewild op. Al gauw echter kregen kleuren in al hun schakeringen meer invloed en ontstonden abstracte vormen.

Het wonen op de ‘campagne’ in Frankrijk heeft zeker tot die ontwikkeling bijgedragen. De natuur altijd onder handbereik kán haast niet anders dan inspireren. De elementen die elkaar altijd weer de ruimte gunnen.

 

Jan van Ruyven: “Het is spannend je eigen fantasie zijn werk laten doen. Schilderen om te schilderen. Met als resultaat een andere, kleurrijke verbeelding van de zichtbare werkelijkheid. Een nieuwe werkelijkheid die ik graag met anderen wil delen.”

 

janvanruyven@gmail.com

 

Hennie Poetsma

Hennie Poetsma-Bruinsma van Hebbr Art wil de wereld mooier maken met kunst. Met haar schilderijen en illustraties uit ze haar verwondering over zowel de natuur als het menselijk kunnen.

 

Ze schildert graag landschappen, met name bossen. Verder maakt ze illustraties van bloemen, vogels, oldtimers, gebouwen en nieuwsitems. Ze laat zich ook graag inspireren door mythologie en fantasyverhalen.

 

Wil je jouw wereld ook mooier maken, neem dan een kijkje op www.hebbr.art, of neem contact op met Hennie door te mailen naar info@hebbr.art. Verder is Hebbr Art te vinden op Instagram, Facebook en Twitter.

 

Jan-Albert Ernsten

In de wachtkamers van de poli Anesthesie en poli Kaakchirurgie hangen enkele van mijn schilderijen. Mijn naam is Jan-Albert Ernsten. Met veel plezier maak ik mijn olieverf portretten waarbij de menselijke emotie centraal staat. Door het volgen van schilderlessen probeer ik mijn techniek te verbeteren en steeds meer een eigen stijl te ontwikkelen. Schilderen is voor mij de ideale manier om mijn hoofd leeg te maken en rust te vinden. Op mijn website www.ap-arts.nl staan al mijn schilderijen. Ik schilder ook geregeld een portret van popsterren, bijv. Prince, Stones en U2.

 

Bij verkoop van een schilderij gaat een derde deel naar Stichting Esperanza Bolivia, een kleinschalig kindertehuis waar weeskinderen hoop vinden op een betere toekomst. www.esperanza-bolivia.nl

 

Marjolein Grote

Na de kunstacadamie ben ik in Harderwijk gaan wonen. Hier ben ik met een eigen atelier begonnen waar ik met veel plezier schilderlessen geef aan kinderen en volwassen. Naast het les geven en mijn gezin kom ik steeds meer toe aan mijn eigen werk. Mijn voorkeur gaat naar het schilderen van mensen en dieren.

Kleur wordt altijd overvloedig gebruikt wat een reflectie is van mijn persoonlijkheid.

Ik heb een heerlijke jeugd gehad, liefdevol grootgebracht samen met mijn zusje door fantastische ouders. Ik probeer in al mijn schilderijen, de blijheid, puurheid en het mooie/positieve wat je om je heen ziet weer te geven.

Ik hou van experimenteren, ik speel en vecht met kleur, verschillende materialen en technieken. Met een losse hand, bijna impressionistische soepele toets probeer ik dit neer te zetten. Ik gebruik grote penselen, kwasten, rollers papier en vooral palet messen.

Ik werk graag op grote doeken.

Mijn laatste werken zijn gebaseerd op beesten op de Veluwe en (beesten in het wild).

Ik loop vaak met onze hond in het bos en kom vaak een hert tegen. Hoe leuk is het om dan dit prachtige dier te mogen schilderen.

Eigenlijk zit er ook een boodschap in, ze zijn zo prachtig dat mensen zich bewust moeten zijn dat we zuinig op onze dieren en onze planeet moeten zijn.

Verder hoop ik dat mensen vooral blij worden van mijn schilderijen.

 

Website: grotekunst.amsterdam

 

Hellouisa Sint Jago

Hellouisa geboren op de Nederlandse Antillen. Sinds haar komst in Nederland woon en werk ze eerst in de verpleging en daarna aan haar kunstwerken.

Na haar komst in Nederland in 1977 kwam haar loopbaan als kunstenares echter pas goed in een stroomversnelling en werd zij na haar artikel in “ De Telegraaf ” veelvuldig gevraagd.

Hellouisa werk is abstract en kenmerkt zich door de kleurrijke vormen. “Mijn doel is zonder een vooropgezet plan te werken met veel fantasie en kleur” Binnen het werk van Hellouisa nemen creativiteit en kleuren een belangrijke plaats in. Naast haar schilderwerken ontwerpt en maakt Hellouisa sieraden van natuurlijke producten en beschildert ze porseleinen borden, schoenen en nagelkunst.

 

Website: http://sorpresatropical.exto.nl

 

Karel Hoenderdos

KARL (der Unbekannte) is een kunstenaar uit Harderwijk met een bijzondere visie: welke kunst ontstaat na deze periode van chaos, individualisme, egoïsme en geweld? Zijn zoektocht naar een stijl die hoop biedt, brengt hem bij eenvoud, harmonie en zachtere kleuren. Karl: “eigenlijk zijn wij allemaal op zoek naar rust, overzicht, een soort wellness voor onze eigen leefomgeving.”
Terwijl de meeste moderne schilders zich nog inspannen om ruig werk te maken, met confronterende beelden en emotionele uitspattingen vindt Karl dit overbodig: “kunst moet verder gaan dan onze actualiteit, het moet een nieuwe richting aangeven.”
Zijn eigen richting toont zijn persoonlijke vertaling, maar er is veel meer diversiteit en variatie nodig om een hoopvol perspectief of een nieuwe dimensie in de kunst te vinden. Hij zoekt daarom mede-visonairs in de beeldende kunst, de muziek en andere media.

Hij schildert eenvoudige objecten zoals een stoel, een kan, een kers, of een bos tulpen. Hij abstraheert, als een kubistisch ogend lijnenspoel. Het lijkt een symbiose van diverse stijlen uit de recente kunstgeschiedenis, waardoor een nieuwe beeldtaal ontstaat. Zijn thema’s zijn soms een knipoog naar grote voorbeelden, zoals de gele stoel van van Gogh of de kan van het melkmeisje.
Zijn meest recente werk draagt de titel “Who’s afraid of red blue and yellow”, maar dan met een verrassend nieuw beeld: een knalrode hoge hakschoen.

 

 

Annelies van Turnhout

In 2012 heeft Annelies haar hart gevolgd en haar drukke carrière als grafisch vormgever op een laag pitje gezet. Ze is zich gaan ontwikkelen in de schilderkunst.

Gedurende haar opleiding als grafisch ontwerper hield zij zich vaak bezig met het maken van collages. Dat waren complete schilderijen en van docenten kreeg ze vaak te horen ‘om in te lijsten’. Hier werd eigenlijk al de kiem gelegd voor haar expressie door middel van een kunstwerk.

De favoriete onderwerpen van Annelies zijn stadsgezichten en mensen en zij laat zich inspireren door het straatleven, emoties en foto’s. Ook het werk van bekende kunstenaars behoren tot haar inspiratiebronnen. Over haar stijl zegt ze het volgende:

 

“Het ontwikkelen van een kunstwerk ervaar ik als een gevecht tussen controle en loslaten. Uiteindelijk resulteert dit in een -ingetogen, maar ook expressief werk”.

 

Momenteel volgt Annelies lessen aan de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten in Laren. Ze voert een losse schilderkunstige toets, tijdens het schilderen gaat Annelies zéér intensief ‘op’ in het creatieve proces en beleeft zij veel plezier aan haar schilderkunde. Naast acryl en olieverf werkt ze ook regelmatig met aquarel en gemengde technieken. Annelies werkt vanuit haar atelier in Harderwijk.

 

Contact:

E: info@anneliesvanturnhout.nl

T: 0341 416432

www.anneliesvanturnhout.nl


 

Expositie fotoclub ‘De Iris’ in het St Jansdal.

Op deze expositie ziet u de foto’s die genomen zijn tijdens de Halve Marathon Harderwijk 2019.  Daarnaast is er werk van Margriet Hop en Gerdien Nijman. Ook exposeren 22 leden van ‘De Iris’ met ieder één foto. Tot begin juli 2019 ziet u 100 foto’s op de eerste verdieping, in de gangen naar de poliklinieken en in de gang naar 1.63 – 1.69, van ziekenhuis St Jansdal. U kunt daar terecht op doordeweekse dagen van 8.00 uur tot 17.00 uur.

 

‘Lopen is ons beste medicijn’. Medewerkers van ziekenhuis St Jansdal hebben dat, samen met familie en kennissen in totaal 250 personen, ervaren tijdens het lopen van de 5 km., 10 km., of de halve marathon.

Zeven leden van fotoclub ‘De Iris’ hebben het spektakel gefotografeerd. Met 60 foto’s laten zij zien welke energie de lopers leggen in de warming up, de start, het lopen van het circuit en de finish. Je ziet de blijdschap als hun doel is bereikt.

 

Margriet Hop maakte een schitterende serie foto’s met als thema: ‘Gooi je eigen glazen in’ .

Ieder beeld is anders. Een nog overeind staand glas  begint te breken op het moment dat het andere glas dat glas raakt. Bijzonder is ook de foto waarop een enorme explosie van spetters en glas is te zien. Spectaculair is  het beeld waar vocht uit het glas loopt terwijl het glas nog zweeft. Een opvallende serie waarvoor veel wijnglazen zijn gesneuveld.

 

Gerdien Nijman exposeert 7 portret foto’s. Voor deze serie stond haar familie model.

 

22 leden van “De Iris” laten elk met één foto ( vrij onderwerp ) een voor hen interessante afbeelding zien.

 

Belangstelling voor de fotoclub? Kijk op de site: www.afvdeirisharderwijk.nl

 

 

Chalak Osman

De abstracte olieverfschilderijen van Chalak Osman kenmerken zich door diepte, ruimtelijke werking, balans en verloop van kleuren. Zijn werk straalt energie, evenwicht en harmonie uit. Chalak experimenteert met veel verschillende soorten stijlen en materialen. Toch blijft zijn eigen en unieke stijl in al zijn schilderijen herkenbaar. Daarnaast herken je ook een andere kant van de wereld: een wereld vol kleur en vreugde.

‘Voor mij is schilderen een ontdekkingsreis, waarin mijn gevoel en de verkenning van verschillende technieken de belangrijkste elementen zijn. Ik heb vooraf een bepaald beeld in gedachten. Gedurende het proces focus ik mij op de kleuren en structuur en probeer ik dat beeld in werkelijkheid te creëren. Door te schilderen kan ik de dagelijkse dingen loslaten en kom ik bij mezelf. In mijn intuïtieve abstracte werken uit ik mijn beleving: de ene keer uitbundig met veel kleur en beweging, de andere keer ingetogen met zachte kleuren en zachte vormen. Mijn inspiratie haal ik uit de alledaagse dingen, bijvoorbeeld de natuur, beelden uit een stad, een beeld op televisie, muziek, kunst en aspecten van het leven van mijn land van herkomst.’

 

www.chalak.nl

 

Brenda de Bruin

Brenda de Bruin exposeert vanaf begin maart in het St Jansdal in Lelystad. Brenda is bekend om haar figuratief-abstracte kunst. Dit is zowel in haar beelden, als olieverf- en acrylschilderijen terug te vinden. Deze overzichtsexpositie geeft een goede indruk van haar veelzijdigheid. De kracht die haar beelden uitstralen en tegelijkertijd  de bemoedigende, vrolijke en heldere kleuren van haar schilderijen, vormen een passend geheel in de sfeer van de huidige expositieruimte.