l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Wisselexposities

Uit onderzoeken is gebleken dat patiënten zich beter thuis voelen en eerder genezen in een aangenaam klimaat. In ons ziekenhuis wordt veel aandacht besteedt aan de inrichting en aankleding van de ruimten. Wij noemen dat het genezend klimaat. De schilderijen en sculpturen geven patiënten, bezoekers en medewerkers een prettig gevoel. Net zoals een schilderij de ruimte thuis kan veraangenamen, is dit ook in het ziekenhuis het geval. Vaak staan bezoekers even stil om van een kunstwerk te genieten.

 

Kunstcollectie en wisselexposities

Ons ziekenhuis bezit een omvangrijke kunstcollectie, waarvan op deze website enkele kunstwerken zijn belicht. Naast de eigen collectie, zijn er ook plastieken en schilderijen van de wisselexposities te bewonderen. In de gangen van de poliklinieken worden om de drie maanden wisselexposities van schilderijen gehouden. We hopen dat patiënten en bezoekers zich mede door de kunst in ons ziekenhuis thuis zullen voelen.

 

De wisselexposities zijn te bezichtigen op maandag t/m vrijdag van 8.00-17.00 uur. 

Exposities St Jansdal

Van juli t/m september 2021 zijn er weer nieuwe exposities in ziekenhuis 

St Jansdal. Hieronder een overzicht van de kunstenaars en de plaats waar u hun werken aantreft: 

 

Locatie Harderwijk

 • Gang naar de Poli Oogheelkunde: Tatyana Murova
 • Gang naar de poli KNO: Erik van der Heijden
 • Poli Kaakchirurgie en Anesthesie: Everdien Appeldoorn
 • Omloop eerste verdieping: Peter Boschman
 • Gang naar de Revalidatie: Danitsja Gijtenbeek
 • Gang naar de poli Chirurgie: Astrid Bonhof 
 • Gang Interne: Joyce Dijksen
 • Gang nabij poli Long en deel van de gang naar de OK: fotoclub Iris

 

Locatie Lelystad

 • Gang bij de Rontgen: Andrea van der Glas
 • Polipleinen: Agnes Oldenburg
 • Longpoli: Fineke ten Napel

 

Poli Dronten: Peter de Jong

 

Al sinds het bestaan van St Jansdal worden er regelmatig exposities gehouden in enkele gangen van het ziekenhuis. Voor vragen betreffende kunst in het St Jansdal en exposities kunt u contact opnemen met het secretariaat Facilitair Bedrijf, telefoonnummer (0341) 43 51 73, of per e-mail facilitairbedrijf@stjansdal.nl. Voor meer informatie over kunst (werken) in het ziekenhuis kunt u terecht op onze website: www.stjansdal.nl/kunst

 

Peter Boschman 1933 – 2014  

"Mijn vader had een kunstenaarsziel. Een man van uitersten. Gangmaker en stille observator. Driftkop met engelengeduld. Registeraccountant en kunstenaar. Ik ben zijn dochter Jacqueline Boschman. Mijn vader overleed in 2014 en liet een prachtige collectie kunstwerken na. Tweemaal exposeerde hij zelf. Naast zijn advieswerk als register-accountant verraste en inspireerde hij vrienden en zakenrelaties met zijn schilderijen die bij velen thuis een mooie plek vonden. De opbrengst van de exposities schonk hij grotendeels aan de stichting Nederland – Libanon om medische apparatuur te kopen voor ziekenhuizen in het door oorlog getroffen Libanon. 

 

Ik vind het daarom bijzonder dat ik nu de gelegenheid krijg een deel van zijn unieke werken hier in het St Jansdal in Harderwijk te mogen exposeren. Weer in verbinding met een ziekenhuis waar kunst zijn helende werk mag doen." 

 

Kunst als poort naar je ziel en medicijn voor de geest.

Als mijn vader aan het schilderen was, was hij gelukkig. Zijn werk viel op toen hij als leerling van het St. Bonifatius lyceum in Utrecht in contact kwam met Jules Jongenelen. Destijds een bekend Utrechts kunstenaar en oprichter van Museum "Speelklok". Jules richtte een clubje op voor "aankomend talent" waarvoor hij ook mijn vader uitnodigde. 

 

Mijn vader is begonnen met veel potloodtekeningen in grijstinten, daarna kwamen de potloodtekeningen in kleur, waarin hij ook gomtechnieken toepaste. Hij vertelde ons dat hij met veel tekenen de basistechnieken voor het schilderen ontwikkelde. De meeste van de geëxposeerde schilderwerken zijn gemaakt met acrylverf waarbij hij eindeloos met kleuren mengde. Uit zijn reizen naar Rusland, Italië en Amerika, krantartikelen en boeken over kunst en de levensverhalen van kunstenaars, haalde mijn vader een onuitputtelijke stroom van inspiratie. Hij schilderde en tekende in vele stijlen zoals u hier kunt zien. Lees verder op de achterzijde over zijn unieke mozaïektechniek.

 

Eén stijl is echter uniek voor hem:

 

Mozaïek als schilderkunst!

De basis voor deze techniek werd gelegd door de vriendschap van mijn vader met de zoon van een Italiaanse bakker. Deze bakker maakte in zijn vrije tijd op zolder mozaïeken met steentjes uit zijn geboorteland Italië. Mijn vader stond als jong ventje uren gebiologeerd naar dat magische werk te kijken en is het later in een unieke stijl gaan vertalen in zijn schilderwerk. Wij waren destijds als pubers enorm onder de indruk toen wij zijn 1e schilderwerk in deze techniek zagen ontstaan en vonden het geweldig dat je als mens zulke verschillende talenten kon hebben. 

 

Indien u interesse heeft in een schilderij, neem dan contact op met mij per mail j.boschman64@outlook.com of per telefoon/app 06-10559544. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met u op. 

 

Danitsja Gijtenbeek

Van jongs af aan ben ik in de weer geweest met tekenen, kleuren en schilderen. Het was vanaf mijn tienerjaren dat ik mij het schilderen eigen begon te maken naast het tekenen. Creativiteit is altijd hetgeen wat mij dagelijks bezighoudt, het liefst met vrolijke kleuren waar ook andere mensen blij van worden.

 

De laatste jaren zijn mijn werken niet onopgemerkt gebleven en hebben diverse particulieren en bedrijven ervoor gekozen om kamers en kantoren aan te kleden met mijn werken. Als fulltime moeder van drie kinderen is het fijn dat ik toch aan huis iets kan doen mijn om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Het is vaak een gepuzzel, maar het schilderen werkt ontspannend. 

 

De meeste van mijn werken onderscheiden zich door het gebruik van vrolijke kleuren. Echte standaarddingen maak ik niet, maar dieren geven vaak een vrolijke inbreng aan de basis van een kunstwerk. Vrij recent ben ik ook begonnen met meer en meer creëren van steden, gebouwen of delen van een stad. Vooral trekpleisters van een stad of dorp vind ik leuk om in een vrolijke setting weer te geven op het witte doek. Op verzoek maak ik ook kunstwerken waarbij mijn creativiteit gevoed wordt door de wens van de klant. Hierdoor ontstaan werken die ik in eerste instantie zelf niet bedacht had, maar wel zeer positief ontvangen worden. Hierbij staat de relatie met de klant centraal en doe ik veel via persoonlijk contact wat in coronatijd helaas wat lastiger is.

Mocht je meer willen weten dan kun je mij mailen op danitsja@gytenbeek.nl