l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Wisselexposities

Uit onderzoeken is gebleken dat patiënten zich beter thuis voelen en eerder genezen in een aangenaam klimaat. In ons ziekenhuis wordt veel aandacht besteedt aan de inrichting en aankleding van de ruimten. Wij noemen dat het genezend klimaat. De schilderijen en sculpturen geven patiënten, bezoekers en medewerkers een prettig gevoel. Net zoals een schilderij de ruimte thuis kan veraangenamen, is dit ook in het ziekenhuis het geval. Vaak staan bezoekers even stil om van een kunstwerk te genieten.

 

Kunstcollectie en wisselexposities

Ons ziekenhuis bezit een omvangrijke kunstcollectie, waarvan op deze website enkele kunstwerken zijn belicht. Naast de eigen collectie, zijn er ook plastieken en schilderijen van de wisselexposities te bewonderen. In de gangen van de poliklinieken worden om de drie maanden wisselexposities van schilderijen gehouden. We hopen dat patiënten en bezoekers zich mede door de kunst in ons ziekenhuis thuis zullen voelen.

 

De wisselexposities zijn te bezichtigen op maandag t/m vrijdag van 8.00-17.00 uur. 

Exposities juli t/m september 2019

Van juli t/m september 2019 zijn er weer nieuwe exposities in ziekenhuis St Jansdal. De exposities zijn te bezichtigen op maandag t/m vrijdag van 08.00-17.00 uur. Hieronder een overzicht van de kunstenaars en de plaats waar u hun werken aantreft:

  • Gang naar de Poli Oogheelkunde: IVN Barneveld
  • Gang naar de poli KNO: Christa Kruger
  • Poli Kaakchirurgie en Anesthesie: Dirk van der Stouw
  • Omloop eerste verdieping: Stichting Leonardo Da Vinci
  • Gang naar de Revalidatie: Ellen Kolff
  • Gang naar de poli Chirurgie: Nicole Recourt
  • Gang Interne: Joop Ezendam
  • Gang nabij poli Long en deel van de gang naar de OK: fotoclub Iris
  • Locatie Lelystad: Brenda de Bruin, Chalak Osman, Inge Mulder en Swan Vreugdenhil
  • Poli Dronten: Gerard de Kievit

 

Al sinds het bestaan van St Jansdal worden er regelmatig exposities gehouden in enkele gangen van het ziekenhuis. Voor vragen betreffende kunst in het St Jansdal en exposities kunt u contact opnemen met het secretariaat Facilitair Bedrijf, telefoonnummer (0341) 43 51 73, of per e-mail facilitairbedrijf@stjansdal.nl. Voor meer informatie over kunst (werken) in het ziekenhuis kunt u terecht op onze website: https://www.stjansdal.nl/over-st-jansdal/kunst-in-st-jansdal

 

IVN Barneveld

Titel: `Gevleugelde Natuur` in het St Jansdal – Harderwijk


Van roofvogels tot libellen en vlinders: de fotografen van de natuur fotowerkgroep van IVN Barneveld hebben de afgelopen periode de ‘gevleugelde natuur’ vastgelegd. Onder die titel worden dan ook de resultaten geëxposeerd in het Ziekenhuis St Jansdal. De natuurfoto`s hangen in de gang naar de Oogpoli. De fotografen hebben de meest uiteenlopende vogels en insecten in hun specifieke biotoop, zoals bos, polder, water, riet en flora 'op de gevoelige plaat' vastgelegd. ‘Met deze expositie hopen we de natuur dichter bij de mensen brengen.’

 

 

Christa Kruger

In de maanden juli t/m september exposeert Christa Kruger-Heijdens een aantal van haar schilderijen op de KNO afdeling van het St Jansdal. Schilderen begon voor Christa (die als schilder autodidact is) in 2003, als een voorzichtige hobby, maar is uitgegroeid tot een passie die niet meer uit haar leven weg te denken is. Zij haalt haar inspiratie uit de dingen die zij in het gewone dagelijkse leven waarneemt, voelt en beleeft, en die zij als het ware projecteert in abstracte en kleurige composities. Wie op zoek is naar concrete herkenningspunten of voorstellingen, zal die in haar huidige werk niet snel aantreffen. Christa hoopt dat mensen vanuit hun eigen fantasie en gevoel iets kunnen zien of voelen bij het bekijken van haar doeken. Website: www.christakruger.nl

 

 

Stichting Leonardo Da Vinci

In 2002 werd de stichting ateliers en galerie Leonardo da Vinci opgericht als een kunstwerkplaats, met een galerie en kunstuitleen verzorgt. Het biedt een plek voor artistiek getalenteerde mensen met een psychische, lichamelijke en of verstandelijke handicap.

Wij noemen deze mensen met een beperking onze kunstenaars. Zij worden begeleiden professionele beroepskrachten die een achtergrond hebben in de beeldende kunst en ervaring hebben met de verschillende doelgroepen. Zij doen dat samen met een groep enthousiaste vrijwilligers.

 

Maar ook is er veel veranderd in die afgelopen jaren. Werkten we eerst echt helemaal alleen, werken we nu samen met andere organisaties voor dagbesteding in de coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland. De kwaliteit van onze dienstverlening nam toe door het behalen van het certificaat HKZ. Dit staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Door het in gebruik nemen van een online softwarepakket voor beheer en gegevensopslag is het mogelijk om de doelstellingen voor onze kunstenaars beter vast te leggen en te evalueren. We hebben ons door nieuwe ontwikkelingen heen geworsteld, zoals de transitie WMO.

 

En met dit alles om ons grootste doel te blijven realiseren: kwetsbare mensen een plek te bieden waar zij onder begeleiding hun talenten kunnen ontdekken en verder door te ontwikkelen. Iedereen is welkom om eens bij ons te kijken op de Kerklaan 8a in Ermelo.

 

 

Ellen Kolff
Geen grijze muis maar een Grey Beauty! “Na je 40e moet je echt je haar kort knippen.” “Grijs haar maakt oud en lelijk.” “Mannen met lang haar zijn hippies.”

Zijn deze vooroordelen nog steeds actueel in Nederland? De Nederlandse trend lijkt soms om boven de 40 je haar af te knippen. En alle reclames vertellen hetzelfde: je hoeft niet grijs te zijn. Mensen met lang grijs haar zie je niet zo veel….. Maar als je goed kijkt, kom je ze zeker tegen!  

Met de serie Grey Beauty laat fotografe Ellen Kolff zien dat lang haar niets met leeftijd te maken heeft. Dat grijs haar niet oud en suffig is. En dat mannen met lang haar heel stoer kunnen zijn! 26 portretten van prachtige mannen en vrouwen, tussen de 51 en 96 jaar. Het zijn geen willekeurige portretten, maar portretten die heel karakteristiek zijn voor de personen die gefotografeerd zijn. Met hard licht wordt het accent op het grijze haar gelegd. Het licht benadrukt ook de gezichtsuitdrukkingen en de huidstructuren (ja,…. ook de mooie rimpels!) en daarmee wordt het verhaal verteld over de bewogen levens van de personen.

Grey Beauty; een serie die duidelijk maakt dat we toe zijn aan nieuwe meningen over ons uiterlijk!

 

www.ekf-foto.nl                                            

https://www.facebook.com/EllenKolffFotografie/

 

 

Joop Ezendam

Na zijn werkzame leven kreeg Joop Ezendam een grote passie voor fotografie. Samen met echtgenote Grada reist Joop sindsdien de hele wereld over om te fotograferen. Ze reizen altijd samen om zo kennis te maken met andere culturen, levensstijlen en natuur. Joop en zijn vrouw wonen al jaren in Harderwijk, maar vertoeven een groot deel van het jaar elders op de aarbdol. Joop: “Mijn favoriete fotoshoots zijn dieren in hun natuurlijke omgeving. In de afgelopen elf jaar hebben we de aardbol overgevlogen waarbij we allerlei uithoeken van de wereld in alle werelddelen hebben bezocht. Het heeft voldoende fotomateriaal opgeleverd om een website te bouwen om zoveel mogelijk mensen deelgenoot te kunnen laten maken van onze ervaringen. We zijn verheugd dat er nu ook een eerste expositie van mijn werk ingericht kan worden. Carpe Diem en geniet van de foto’s gezien door onze ogen”. De website van Joop:
https://www.gjeonearth.com

Werk van Joop kan via de website worden besteld als high-end fotopanelen op diverse materialen. Joop werkt voor al zijn printwerk al jarenlang samen met Fotogeschenk Amsterdam. "Fotogeschenk levert perfect printwerk en ik vind het fantastisch dat ik nu weer met hen heb kunnen samenwerken, voor het opzetten van deze expositie. Een andere belangrijke partner van mij is Lijstenmakerij Kok in Harderwijk. Puur vakmanschap zoals je kunt zien aan de wijze waarop Cor Kok het grootste werk van deze expositie heeft ingelijst."

 

 

 

Expositie fotoclub ‘De Iris’ in het St Jansdal

Op deze expositie ziet u foto’s van de werkgroep Portret. Daarnaast is er werk van Marjoleine Brielsman, Hein Hendriksen, Bart van Rietschote en Ton Tuinman. Ook exposeren 22 leden van “De Iris” met ieder één foto. Tot begin oktober 2019 ziet u 70 foto’s op de eerste verdieping, in de gangen naar de poliklinieken en in de gang naar 1.63 – 1.69, van ziekenhuis St Jansdal. U kunt daar terecht op doordeweekse dagen van 8.00 uur tot 17.00 uur.

 

De 5 leden van de werkgroep Portret laten elk 3 foto’s zien. Volgens de meeste woordenboeken is een portret niets anders dan de afbeelding van een mens. Toch wordt al gauw verwezen naar een reële of gelijkende afbeelding. Betekent dat dan dat je de geportretteerde niet mooier of anders kunt of mag afbeelden dan de werkelijkheid? Als fotograaf hebben zij er geen probleem mee een "vlekje" of een buikje weg te werken. Dat hoeft trouwens niet altijd in photoshop. Met "tactisch" poseren kom je een heel eind!

 

Marjoleine Brielsman laat een serie foto’s zien met als thema “Het dagelijkse leven in Cuba”. Cuba is een bijzonder land met interessante mensen. Genoeg te fotograferen dus! Het is dan lastig om er enkele ‘topfoto’s’ uit te halen. Zij besloot daarom enkele collages te maken en toont op deze manier het dagelijks leven van de Cubanen.

 

Hein Hendrikse heeft als thema gekozen “De Magie van Bloemen”. In deze serie foto’s toont Hein een variatie aan kleuren, vormen en composities van bloemen. Het is een  verzameling unieke objecten, waarmee hij de bezoeker de magie van bloemen wil laten beleven. Wie weet ruikt u zelfs de geuren , al is het maar in uw verbeelding.

 

Bart van Rietschote exposeert 14 foto’s met als titel “Het magische kleurenspel en het schemerend poollicht in de heldere Arctische lucht”. Deze serie heeft hij gemaakt tijdens een cruise door de Golfstroom, per postboot naar de Noordkaap: Bergen  - Kirkenes – Bergen.

 

Ton Tuinman toont 8 foto’s gemaakt tijdens zijn reis door IJsland. De foto’s zijn gemaakt in het noordelijk deel bij Reykjahlid aan het Myvatnmeer. Iets daarboven liggen de Pseudokraters van Skutustadir. In zijn serie foto’s laat hij zien dat het een zeer actief vulkanisch deel van IJsland is met kraters, magma, stoom, spuwende bronnen en warmwatergrotten.

 

22 leden van “De Iris” laten elk met één foto ( vrij onderwerp ) een voor hen interessante afbeelding zien.

 

Belangstelling voor de fotoclub? Kijk op de site: www.afvdeirisharderwijk.nl