l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

De kunstcollectie van het St Jansdal

Uit onderzoeken is gebleken dat patiënten zich beter thuis voelen en eerder genezen in een aangenaam klimaat. In ons ziekenhuis wordt veel aandacht besteedt aan de inrichting en aankleding van de ruimten. Wij noemen dat het genezend klimaat. Ons ziekenhuis bezit een omvangrijke kunstcollectie. Op deze pagina zijn een aantal bijzondere kunstwerken belicht.

 

Vissersvrouwtje

In de rotstuin bij de entree van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk, staat een beeldje dat is gemaakt door beeldhouwer Peter Petersen. Het is een vissersvrouwtje dat enkele aan een touwtje geregen vissen draagt. De grootvader van beeldhouwer Petersen woonde in Harderwijk en was visser met een eigen botter, de HK 41.

 

 

Duiven van het St Jansdal

De kunstwerken de "Duiven van het St Jansdal" zijn gemaakt door het kunstenaarsechtpaar Maree Blok en Bas Lugthart uit Onderdendam. Het kunstwerk laat de duiven als symbool van het ziekenhuis uitvliegen over de stad. Op de verkeersborden die de route naar St Jansdal aangeven zitten bronzen duiven die de omgeving en voorbijgangers nieuwgierig bekijken. Ze lijken de bezoekers de weg te wijzen en te verwelkomen.

 

 

Abracadabra

Dit is abracadabra voor mij = onverstaanbare taal. Grafisch ontwerper Jurriaan Schrofer uit Amsterdam paste allerlei variaties toe op een door hem ontworpen lettervorm, waarin het abracadabra wordt weergegeven. Alle medaillons in het trappenhuis van St Jansdal laten daarvan een variant zien.    

 

 

De geborgenheid

De geborgenheid is ontworpen door kunstenaar De Moor. Het kunstwerk ‘de geborgenheid’ bestaat uit vijf vingers van granito (2000 kilo), die om een kristal van marmer staan. Het werk heeft twintig jaar in de centrale hal gestaan en staat nu buiten bij de ingang van de Spoedeisende Hulp en Huisartsenpost.

 

 

Wandschildering voor de toegangshal Huisartsenpost en Spoedeisende Hulp

Medewerkers van de Huisartsenpost en de Spoedeisende Hulp hebben ervoor gekozen om voor hun gezamenlijke toegangshal een wandschildering te laten vervaardigen. De keus is gevallen op kunstenaar Govert Muijs, die een havengezicht van Harderwijk heeft geschilderd. Op de wandschildering komt het visservrouwtje, dat als sculptuur bij de hoofdingang staat, weer terug. 

 

 

 

 

 

Grijze walvis

De grijze walvis leeft in kudden aan de westkust van Noord Amerika en trekt van Californië tot de Beringstraat.

De natuurvormen in hout van kop en staart van de grijze walvis in "verkenningspositie” zijn gemaakt door kunstenaar Jan Ploeg in Lageland (Gr.).

 

 

Havengezicht met molen de Hoop

‘Havengezicht met molen de Hoop’, de door Henk Bakker gemaakte tekening, is een onderdeel van het thema ‘In en om de haven van Harderwijk’. Wat deze tekening zo bijzonder maakt is dat er die dag sneeuw lag, uniek voor de winter van 2007. Het water op de tekening was opvallend donker voor een winterdag en had een mooie lichtspiegeling. “Ik schilder pas drie à vier jaar en als ik ernaar terugkijk, vraag ik me af of ik dat echt zelf gemaakt heb”, aldus Henk Bakker.

De haven van Harderwijk is voor de tekenaar een bijzondere plek, omdat hij aan de haven is opgegroeid en daar zijn jeugdherinneringen liggen.

 

 

Kunstcollectie polikliniek Dronten

 

Duiven(til)

Het kunstwerk, genaamd ‘de Duiventil’, is gemaakt van cortenstaal, beton en brons. In het beeld zijn verschillende kenmerken verwerkt. Zo verwijst het naar de duiven van het St Jansdal. De golven eronder geven de vliegbeweging van de duiven weer. Verder heeft de duiventil drie luikjes die symbool staan voor het St Jansdal, de MC groep en voor de polikliniek Dronten.