l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

St Mary's Hospital

Het St Mary’s Hospital is gelegen in het Ghanese dorpje Drobo. Dit ligt in het westen van Ghana op ongeveer 2,5 uur rijden van Kumasi. Het is een plattelandsziekenhuis met ongeveer 60 bedden. In het verzorgingsgebied van dit katholieke missieziekenhuis wonen ongeveer 150.000 mensen. Het ziekenhuis is één van de drie ziekenhuizen van het bisdom Sunyani.

 

Management

De dagelijkse leiding van St Mary's Hospital is in handen van een administrator/pastor en een manager klinische zorg (matron). De bevolking leeft voornamelijk van eigen land. Door de armoede moeten veel kinderen werken en gaan niet naar school. Van de ouders  is bijna eenderde nog analfabeet.

 

Medewerkers

Het ziekenhuis telt in totaal 110 medewerkers. Naast twee artsen en een aantal gediplomeerde verpleegkundigen, werken er onder meer afdelingsassistenten, laboratoriumanalisten, röntgenlaboranten, enkele apothekersassistenten, administratief medewerkers en chauffeurs. Daarnaast werkt het ziekenhuis samen met een Ghanese chirurg, die minstens eenmaal per twee weken de wat grote en complexere chirurgische ingrepen voor zijn rekening neemt. Ook wordt op andere specialismen samenwerking gezocht met Ghanese specialisten. Inmiddels heeft het ziekenhuis ook een districtsfunctie.

 

Grootte ziekenhuis

Verder heeft het ziekenhuis slechts 16 in plaats van de benodigde 50 gediplomeerde verpleegkundigen. De vacatures voor verpleegkundigen op de afdelingen worden opgevuld met afdelingsassistenten. Het ziekenhuis heeft een algemene afdeling voor mannen, vrouwen en kinderen, een spoedeisende hulp afdeling waar patiënten maximaal 24 uur worden opgenomen en een afdeling gynaecologie/obstetrie. Naast een eenvoudig laboratorium, een eigen apotheek en een operatiekamer, beschikt het ziekenhuis inmiddels ook over een oogpolikliniek en een röntgenafdeling.