l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Cardioloog Eugène van Beek ondersteunt bij vliegkeuringen

Tien jaar geleden behaalde cardioloog Eugène van Beek zijn vliegbrevet. Sindsdien maakt hij  gemiddeld eens per maand een hobbyvlucht vanaf vliegveld Lelystad. Eugène is echter niet alleen hobbymatig bezig met vliegen. Ook in zijn werk als cardioloog speelt de ‘vliegerij’ een rol. Hij ondersteunt namelijk een keuringsarts bij zijn vliegkeuringen voor piloten.

Eugène begon met vlieglessen op Curaçao en behaalde zijn brevet in Lelystad, mede na enthousiaste verhalen van oud-collega Dick Haan. Inmiddels is hij al weer jaren lid van een vliegvereniging in Lelystad, waar een van de leden keuringsarts is voor piloten. Eugène ondersteunt haar vanuit zijn professie bij die keuringen.

 

 

Piloten moeten volgens de wet periodiek een medische keuring ondergaan. Zodra bij een piloot bepaalde hartproblemen zijn geconstateerd, verwijst de keuringsarts deze door naar St Jansdal. Eugène: “Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld in het verleden een hartinfarct hebben doorgemaakt, zijn gedotterd of last hebben van atriumfibrilleren. Ik doe dan aanvullende testen en bekijk of het veilig is voor diegene om te vliegen.” Als alles goed is stuurt de cardioloog een brief aan de keuringsarts. Wanneer er toch problemen zijn, kijkt hij hoe hij die kan behandelen.  Per jaar ziet Eugène gemiddeld dertig piloten op zijn spreekuur.

 

Onderwijs

Naast het ondersteunen bij vliegkeuringen geeft Eugène een keer per jaar onderwijs aan piloten over de werking van het menselijk lichaam in de lucht. Eugène: “Wij mensen zijn natuurlijk niet gemaakt om te vliegen en dat brengt bepaalde risico’s met zich mee. Zo wordt onze oriëntatie bijvoorbeeld voor negentig procent bepaald door onze ogen. Dat kan in de lucht voor problemen zorgen. Als je in de wolken vliegt en geen zicht hebt, kan je lichaam denken dat je scheef hangt, terwijl dat helemaal niet zo is. Ik wijs piloten op de gevaren daarvan en adviseer hen wat te doen in zulke situaties.”

 

“Het mooie aan vliegen is het gevoel van vrijheid. In de lucht ben je bijna letterlijk zo vrij als een vogel. Maar bij die vrijheid moet veiligheid altijd voorop staan. Periodieke medische keuringen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Vliegen is echt heel veilig, maar als het fout gaat, gaat het vaak ook goed fout.”

 

Wie is Eugène van Beek?

Eugène van Beek is vijftig jaar en werkt sinds 2006 in ons ziekenhuis als cardioloog. Hij studeerde Geneeskunde in Groningen. Hij specialiseerde zich tot cardioloog in het UMCN St Radboud in Nijmegen en Willemstad op Curaçao.  Zijn aandachtsgebieden zijn ritmestoornissen, echocardiografie en congenitale cardiologie. Hij woont samen met zijn vriendin en drie kinderen in Ermelo.

 

 

Marion Beumer