l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Ondersteunende zorg bij kanker

 

Als u te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw eventuele naaste(n) veel informatie en emoties te verwerken. De behandeling van kanker gaat verder dan de behandeling van de ziekte alleen. Mensen die leven met of na kanker ervaren vaak ingrijpende, soms blijvende gevolgen van hun ziekte en behandeling in het dagelijks leven. 

Vaak zijn er lichamelijke klachten, maar mensen ervaren regelmatig ook last op psychosociaal, emotioneel, praktisch of levensbeschouwelijk vlak, bijv. bij dagelijkse bezigheden, studie of werk, in relaties en/of gezin.

 

In deze folder vindt u informatie over de zorgverleners en organisaties die u naast uw behandelend arts, binnen of buiten het ziekenhuis kunnen begeleiden en/of behandelen.

 

Hulpverleners/teams in het ziekenhuis

 

Verpleegkundigen

Bij veel behandeltrajecten voor kanker zijn in St Jansdal gespecialiseerde verpleegkundigen of verpleegkundig specialisten betrokken, zoals de mammacareverpleegkundige, de oncologieverpleegkundige van de poli interne, chirurgie, long, urologie, gynaecologie en van de oncologische dagbehandelingen. Zij geven u informatie over de behandeling die u krijgt, maar begeleiden en ondersteunen u ook gedurende die behandeling. Daarbij besteden zij aandacht aan de lichamelijke klachten, maar ook aan de emotionele, sociale of praktische gevolgen die uw ziekte of behandeling met zich mee kunnen brengen. De verpleegkundig specialist combineert deze verpleegkundige taken met medische kennis en neemt een deel van de taken van de arts over.

 

Screeningsconsulent oncologie

Om patiënten en hun naasten te helpen bij het omgaan met de gevolgen van kanker, kan in het St Jansdal ondersteuning plaatsvinden door middel van gesprekken met een screeningsconsulent. Dit gesprek kan op ieder moment in het ziekteproces plaatsvinden, voor, tijdens of na uw medische behandeling.

 

De screeningsconsulent is een speciaal opgeleide zorgverlener met veel kennis over de verschillende gevolgen en de impact van kanker en de behandeling op het dagelijkse functioneren van u en uw eventuele naaste(n). 

 

In een of meerdere (vervolg)gesprekken inventariseert zij samen met u welke klachten en problemen er op dat moment zijn. De vraag ‘wie ben jij en wat heb je nodig’ staat altijd centraal in het gesprek met de screeningsconsulent. Tevens kan de screeningsconsulent  u adviezen, informatie en handvatten geven op het gebied van beweging, voeding, werk, psychosociaal functioneren, herstel en zelfmanagement.

 

Er zijn veel mogelijkheden van ondersteunende (na)zorg, bijvoorbeeld fysiotherapie, oedeemtherapie, diëtetiek, ergotherapie, logopedie, praktijkondersteuner huisarts, thuiszorg, (medische) psychologie en combinaties van diverse behandelingen. Er zijn in de regio van het ziekenhuis goede contacten en afspraken met zorgverleners en de screeningsconsulent weet wie gespecialiseerd zijn op het gebied van oncologische (na)zorg.

 

De screeningsconsulent is een laagdrempelig aanspreekpunt in het ziekenhuis voor vragen en als u twijfelt over ondersteuning en begeleiding. Wilt u graag een gesprek met een screeningsconsulent? Bespreek dit dan gerust met uw arts, verpleegkundig specialist of coördinerend oncologie verpleegkundige. Zij kunnen een verwijzing voor u regelen. 

 

Screeningsconsulenten oncologie

Debby van Dijk

Marloes Boontje

Bereikbaar op werkdagen via telefoonnummer 0341 - 435623 of per mail screening@stjansdal.nl

 

Diëtist

Uw ziekte en de behandeling daarvan vragen veel van uw lichaam. Vaak zijn extra energie, eiwit, vocht en voedingsstoffen noodzakelijk om u in een goede conditie te houden. Misschien verandert uw gewicht of heeft u last van verminderde eetlust, misselijkheid en braken, smaak- en geurverandering, slik- en kauwproblemen, gewichtsveranderingen en stoelgangproblemen. In St Jansdal Harderwijk/Lelystad is een team van diëtisten beschikbaar die deskundig zijn op het gebied van voeding en oncologie. Voor al uw vragen over voeding in relatie tot ziekte en behandeling kunt u terecht bij afdeling diëtetiek.

 

Medische psychologie (met verwijzing van medisch specialist)

Psychologische zorg voor mensen met kanker en hun naasten. De afdeling Medische Psychologie helpt u en uw naasten om te gaan met ernstige angst, extreme vermoeidheid, stemmingsproblemen, stress en/of relatieproblemen als gevolg van het ziek zijn. We bieden professionele zorg in de vorm van individuele behandelingen, waarbij evt. partner/gezin betrokken kunnen worden.

In St Jansdal Harderwijk/Lelystad is dagelijks een team van medisch psychologen beschikbaar om patiënten te ondersteunen bij het ziek-zijn, medische onderzoeken of behandelingen. De psychologen werken nauw samen met alle medisch specialisten in het ziekenhuis.

 

Medische specialisatie revalidatie

Tijdens en na de medische behandeling van kanker kunt u last krijgen van allerlei klachten. Veel gehoorde klachten zijn vermoeidheid, verminderde conditie, pijn, slaapproblemen, geheugen- en concentratieproblemen, angst, depressieve gevoelens, onzekerheid, problemen met relaties en moeite met terugkeer naar het werk.

Voor de meeste mensen met kanker is het vaak een hele klus om tijdens of na de behandeling het leven weer op te pakken. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel en sociaal. Binnen het St Jansdal bieden we revalidatie die u hierbij mogelijk kan helpen. Ook als er geen zicht meer is op genezing kan revalidatie een meerwaarde hebben. We bieden dit in teamverband aan, zodat we onderling met u en met elkaar goed kunnen afstemmen op wat nodig is. We noemen dit Medisch Specialistische Revalidatie bij Oncologie. Hier download u de folder voor meer informatie.

 

Geestelijke verzorging (op aanvraag)

Voor vragen over de behandeling van de ziekte kunt u terecht bij de arts en de verpleegkundige.

Maar er kunnen ook andere vragen zijn. Vragen, die u eigenlijk niet wilt stellen, maar die toch rondspoken in uw hoofd. Wat gaat dit voor mij betekenen? Soms is het moeilijk om daar met een naaste over te praten.

Omdat u sommige vragen (nog) niet hardop durft te stellen. Zulke vragen kunt u wel bespreken met een geestelijk verzorger. De geestelijk verzorger heeft niet het antwoord klaar, maar helpt u in elk geval ook dit soort vragen te stellen en eens te kijken hoe u daar mee om wilt gaan. 

 

Fysiotherapeut (op aanvraag)

Tijdens de opname in het ziekenhuis kan de fysiotherapeut in consult worden gevraagd. Door de ziekte en de behandeling van de ziekte kunnen verschillende klachten ontstaan in het houding- en bewegingsapparaat. De fysiotherapeut kijkt samen met u welke klachten u heeft en hoe hij daar in kan ondersteunen.  Voorbeelden van klachten zijn: pijn,  vermoeidheid, ademhalingsproblemen, conditieverlies, krachtverlies, balansproblemen en spanningsgerelateerde klachten.  Mogelijkheden voor therapieën zijn: oefentherapie, ademhalingstherapie en looptraining. Samen wordt er gekeken naar de beweegmogelijkheden op de afdeling. Juist tijdens een opname is het belangrijk om in beweging te blijven binnen uw mogelijkheden om zo klachten te voorkomen.

 

Ergotherapie (op aanvraag)

De ergotherapeut richt zich op het vergroten van de zelfredzaamheid. Door de ziekte en/of behandeling kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten door o.a. cognitieve problemen, zitproblematiek en vermoeidheid. De ergotherapeut gaat samen met u op zoek naar oplossingen en biedt u handvatten op gebied van energieverdeling, dagstructuur, veilige uitvoer van activiteiten, mobiliteit binnen- en buitenshuis, lichaamshouding en zitaanpassingen, met als doel de zelfredzaamheid van u te vergroten. 

 

Logopedie (op aanvraag)

Als gevolg van kanker (oa hoofd-halskanker) kunnen er problemen ontstaan op het gebied van het spreken, de stem, het slikken of de beweeglijkheid van de lippen, tong en kaak. De behandeling (operatie, bestraling en/of chemotherapie) kan er ook voor zorgen dat deze problemen ontstaan of toenemen. De logopedisten doen onderzoek en behandelen slik- en spreekproblemen tijdens uw opname of revalidatietraject in het St Jansdal. Ook geven zij adviezen over het omgaan met deze klachten. Daarnaast kan de logopedist u adviseren rondom het kiezen van de meest veilige voedingssamenstelling. Als u problemen heeft rondom het spreken is het mogelijk om adviezen en oefeningen te krijgen om de spraakverstaanbaarheid of de stem te verbeteren.

Bij ontslag zorgt de logopedist zo nodig voor een overdracht van de behandeling aan een logopedist bij u in de buurt. 

 

Palliatief Team

In het St Jansdal is er team samengesteld uit verpleegkundig specialisten en artsen om u en uw naasten te ondersteunen als er geen kans meer op genezing is. Deze zogenoemde palliatieve zorg is gericht op het verbeteren en/of behouden van de kwaliteit van leven. Het doel van palliatieve zorg is om het lijden zoveel mogelijk te voorkomen of te verlichten. Vaak wordt palliatieve zorg verward met terminale (laatste levensfase) zorg. Palliatieve zorg kan echter al veel eerder gegeven worden, zelfs tegelijkertijd met een behandeling zoals bijvoorbeeld chemotherapie. Naast dat geprobeerd wordt de ziekte terug te dringen, worden klachten zoals pijn en andere symptomen behandeld. Daarnaast is er aandacht voor de psychische impact die de gevolgen van de ziekte op u en uw dierbaren of naasten heeft. Ook is het belangrijk uw eigen vragen en onzekerheden te benoemen.