l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Kijkoperatie van de knie bij meniscusscheur

De meest voorkomende reden voor een kijkoperatie aan de knie, ook wel arthroscopie, is een scheur in de meniscus.

 

Knieklachten bij meniscusscheur

Mogelijke knieklachten zijn een pijn, vocht in de knie, de knie kan op slot gaan (blokkeren) of een instabiel gevoel. Soms kunnen de klachten aspecifiek zijn en alleen pijn en irritatie geven zonder duidelijke andere verschijnselen. De oorzaak van knieklachten is vaak een verdraaiing van de knie, maar vooral op oudere leeftijd kunnen meniscusscheuren ook ontstaan, zonder dat men zich een duidelijk trauma van de knie kan herinneren. Het gaat dan vaak om een gedegenereerde (slijtende) meniscus. Deze is zo verzwakt geraakt dat zelfs dagelijkse activiteit tot scheurvorming leidt in de meniscus. Een kijkoperatie aan de knie is soms noodzakelijk.

 

Kijkoperatie
Tijdens een kijkoperatie van de knie maakt de orthopeed een kleine opening. Door de opening wordt een dun buisje in het kniegewricht geschoven. In dit buisje zitten lenzen zodat de arts de knie kan bekijken. Om het zicht helder te houden, wordt de knie tijdens de knieoperatie voortdurende gespoeld. Met behulp van speciale instrumenten kan, nog tijdens de operatie, het beschadigde deel van de meniscus verwijderd of gehecht worden. Het deel dat nog goed is wordt intact gelaten, omdat verwijderen van de hele meniscus tot vervroegde slijtage van het gewrichtskraakbeen (artrose) leidt. Bij jonge patiënten waarbij de scheur in het vitale deel van de meniscus loopt, kan hechten een optie zijn. Dit zal tijdens de ingreep worden bepaald.

 

Na de kijkoperatie van de knie
Na de kijkoperatie van de knie wordt vanzelfsprekend informatie gegeven over wat er bij de arthroscopie is gezien en wat er is gedaan. Tevens geeft de arts of de fysiotherapeut instructies over de nabehandeling van het gewricht, welke oefeningen goed zijn en welke bewegingen vermeden moeten worden. Soms mag het gewricht een tijdje niet belast worden. In dat geval zal bijvoorbeeld na een kijkoperatie van de knie er een tijdje met krukken gelopen moet worden.

 

Meer informatie
In de patiëntenfolder arthroscopie vindt u meer informatie.