l

Direct contact

Telefoonnummers

Algemeen (receptie)

0341 - 463911

Afsprakenbureau, incl Dronten en Nijkerk 

0341 - 463890

Informatielijn inwoners Flevoland

0341- 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Vragen over MijnStjansdal.nl (8.30 - 12 u)

0341 - 463700 

 

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Medicamus Spoedpost (Harderwijk) 

0900 - 3410341

Website Medicamus Spoedpost Harderwijk 

Welke functies kunt u tegenkomen op de polikliniek?

De orthoptist 

De orthoptist onderzoekt en behandelt kinderen die scheel kijken, een verminderde gezichtsscherpte en/of een lui oog hebben. Op www.stjansdalkids.nl staat een fotoverslag van een bezoek aan de orthoptist.

 

Volwassenen die problemen hebben met de samenwerking tussen de ogen worden ook door de orthoptist behandeld. Voorbeelden zijn patiënten met dubbelzien of patiënten met een cosmetisch storende oogstand. Ook kunnen sommige hoofdpijnklachten veroorzaakt worden door oogheelkundige afwijkingen.

 

De optometrist 

De optometrist onderzoekt de gezondheid van de ogen om eventuele oogafwijkingen en oogziektes op te sporen. Voorheen werd het oogheelkundig onderzoek gedaan door de oogarts. Sinds kort heeft de optometrist die taak overgenomen en overlegt na het onderzoek zo nodig met de oogarts. Indien een behandeling nodig is wordt deze door de oogarts gedaan. De optometrist ziet vaak patiënten die een eerste afspraak op de poli hebben en ziet ook patiënten die terugkomen voor controle.

Bij het onderzoek wordt meestal gebruik gemaakt van pupilverwijdende druppels. Houd er rekening mee dat u tijdelijk wazig kunt zien en uw ogen gevoeliger zijn voor licht. Het is daarom verstandig niet zelf auto te rijden en een zonnebril mee te nemen.

 

 

Technisch oogheelkundig assistent (TOA)

De werkzaamheden van een technisch oogheelkundig assistent bestaan uit het ondersteunen van spreekuren van alle oogartsen. Ook voert de TOA onderzoeken uit zoals het maken van een OCT (echo van het oog), een lensmeting voor een staaroperatie, het maken van oogfoto’s, een cornea-topogram en gezichtsveldonderzoeken.

 

Physician assistent

De physician assistent verricht onderzoeken en behandelingen ter ondersteuning van de oogarts. Voorbeelden hiervan zijn: ooginjecties, traanpluggen, nastaarlaserbehandelingen en behandeling van een chalazion.

 

Oogarts

De oogarts verricht alle onderzoeken en behandelingen van ziekten en cosmetische aandoeningen van het oog en aangezicht en doet keuringen van het gezichtsvermogen.