l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Speciale spreekuren

 

Mastopathiespreekuur

Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in de borsten. Veel voorkomende klachten zijn pijnlijke en/of gespannen borsten, onregelmatig aanvoelend borstklierweefsel, knobbels en tepelvocht. Een knobbel in de borst is een vervelende en angstige ontdekking. Meestal is een knobbel niet kwaadaardig, maar is er sprake van mastopathie. De twee meest voorkomende vormen van mastopathie zijn een cyste of een bindweefselknobbel. De hormoonhuishouding speelt bij mastopathie een grote rol. Vrouwen met mastopathieklachten kunnen op werkdagen terecht bij het mastopathiespreekuur. Tijdens het consult bij de verpleegkundig specialist wordt de problematiek in kaart gebracht, gevolgd door het lichamelijk onderzoek. Ook wordt er uitgebreid ingegaan op de klachten. Op indicatie volgt aanvullend onderzoek. Voor het mastopathiespreekuur is een verwijzing van de huisarts nodig.

 

Spreekuur familiaire belasting mammacarcinoom

Sommige ziekten zijn erfelijk. Borstkanker en eierstokkanker of de combinatie van borstkanker met eierstokkanker kan in bepaalde omstandigheden wijzen op erfelijkheid. Het risico voor familieleden op het krijgen van zowel borstkanker als eierstokkanker is dan afhankelijk van het aantal verwanten met borstkanker en/of eierstokkanker, de graad van verwantschap en de leeftijd waarop de diagnose gesteld is. In enkele gevallen blijkt borstkanker en eierstokkanker veroorzaakt te worden door een mutatie (defect) in één van de borstkankergenen. Wanneer een mutatie vanaf de geboorte aanwezig is, spreken we van een erfelijke aanleg en is het risico op borstkanker en eierstokkanker aanzienlijk verhoogd. Iemand is dan drager. Ook komt het voor dat er geen defect wordt gevonden, maar er toch periodieke borstcontrole geadviseerd wordt. Dit omdat het familierisico op borstkanker toch verhoogd lijkt te zijn.

 

Als in de familie borstkanker en/of eierstokkanker veel voorkomt, kunnen er allerlei vragen opkomen en kan er behoefte zijn aan meer informatie. Mensen kunnen met deze vragen op drie momenten in de week terecht bij het spreekuur familiaire belasting mammacarcinoom. Tijdens dit consult bij de verpleegkundig specialist komen enerzijds mensen voor een eerste onderzoek en informatie, maar er komen ook mensen die periodiek gecontroleerd dienen te worden door middel van borstonderzoek en een mammografie en/of MRI. De verpleegkundig specialist beoordeelt samen met u of periodieke borstcontroles nodig zijn en regelt indien nodig en gewenst een doorverwijzing voor u naar een klinisch genetisch spreekuur. Voor het spreekuur familiaire belasting mammacarcinoom is een verwijzing van de huisarts nodig.