l

Direct contact

Telefoonnummers

Algemeen (receptie)

0341 - 463911

Afsprakenbureau, incl Dronten en Nijkerk 

0341 - 463890

Informatielijn inwoners Flevoland

0341- 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Vragen over MijnStjansdal.nl (8.30 - 12 u)

0341 - 463700 

 

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Medicamus Spoedpost (Harderwijk) 

0900 - 3410341

Website Medicamus Spoedpost Harderwijk 

Longgeneeskunde


Longarts Boom

Het verbeteren van de kwaliteit van leven staat bij ons voorop

Dolf Hendriks, longarts

Het specialisme longgeneeskunde onderzoekt en behandelt ziekten van de longen en het ademhalingssysteem. Onze longartsen helpen bijvoorbeeld patiënten met astma, COPD, longfibrose, longontsteking, slaapapneu of longkanker.

health_049-lung-organ-medical-healthcareLongkankercentrum

In het Longkankercentrum staat uw gezondheid centraal!

Meer informatie l
health_015-emergency-bed-hospital-medicalSlaap-/Waakcentrum

In ons Slaap-/Waakcentrum kunt u snel terecht met slaapproblemen.

Meer informatie l
health_012-nurse-hospital-medical-checkupAstma en COPD

Onze longartsen behandelen astma en COPD volgens de nieuwste inzichten.

Meer informatie l
Onze specialisten
L.N. (Lisenka)
L.N. (Lisenka)
L.N. (Lisenka) Boom
Longarts
C.D. (Cas)
C.D. (Cas) Colder
Longarts
S.J.M. (Steven)
S.J.M. (Steven)
S.J.M. (Steven) Gans
Longarts
A.M.G. (Dolf)
A.M.G. (Dolf)
A.M.G. (Dolf) Hendriks
Longarts
R.J.M. (Robert)
R.J.M. (Robert)
R.J.M. (Robert) Kok
Longarts

Contactgegevens longgeneeskunde

 

Hoe maakt u een afspraak?

Voor het maken van een afspraak op de poli Longgeneeskunde heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig.

 

U kunt een afspraak maken via het afsprakenbureau, tel. 0341 - 46 38 90 

 

Overige vragen? Polikliniek Longgeneeskunde via tel. 0341- 46 37 43

 

Afspraak maken via MijnStJansdal

Bent u al eerder op de polikliniek geweest? Dan kunt u een vervolgafspraak ook maken via MijnStJansdal. U dient dan eerst een eigen account aan te maken. Combinatieafspraken kunnen alleen telefonisch worden gemaakt. Lees meer over MijnStJansdal

 

Identificatieplicht

In alle ziekenhuizen geldt een identificatieplicht, voor zowel volwassen als kinderen. Vergeet dus niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar uw poli-afspraak. 

 

 

 

 

Lees ervaringen van onze patiënten.
"Ik ken mezelf niet meer terug!"
"Ik ken mezelf niet meer terug!"
Dhr. de Weerd

“Door het slaaptekort was ik kriegelig en kortaf geworden. Ik dommelde ook geregeld in slaap overdag en zat voortdurend te gapen. Nu ik goed slaap voel ik me energiek en uitgerust. Mijn conditie is ook vele malen beter. Voor mijn gevoel kan ik weer de hele wereld aan.”

Lees zijn verhaal

Folders en Info

Informatie over de polikliniek

Op de polikliniek longgeneeskunde (routenummer 1.24/1.42) bespreekt de longarts de klachten van de patiënt en verricht lichamelijk onderzoek. Uw longarts kan verschillende onderzoeken laten uitvoeren als het vermoeden bestaat dat u een aandoening aan uw longen of luchtwegen heeft.

Voorbeelden van onderzoeken zijn:

  • blaastest: longfunctieonderzoek met medicijnen/ longfunctieonderzoek zonder medicijnen
  • fietsproef/inspanningstest (ergometrie)
  • provocatietest
  • allergietest
  • slaaponderzoek
  • röntgenfoto of CT-scan
  • EUS/EBUS-onderzoek
  • bronchoscopie
  • pleuraonderzoek/pleurapunctie

 

Meestal worden onderzoeken uitgevoerd op de functieafdeling. Maar een onderzoek kan ook worden uitgevoerd op een andere afdeling, zoals de afdeling Radiologie.

 

De longarts stelt vervolgens de diagnose en stelt in overleg met de patiënt een behandelplan op.

Screeningsconsulent longzorg

De medisch specialisten en de specialistisch verpleegkundigen in het ziekenhuis richten zich vooral op de medische kant van een longziekte: de diagnose, de behandeling en eventuele gevolgen. De screeningsconsulent longzorg helpt mensen met de problemen die met hun ziekte samenhangen. Bijvoorbeeld lichamelijke, psychosociale of emotionele klachten, die kunnen ontstaan omdat de ziekte een beperkende invloed heeft op het dagelijkse leven. Bekijk hier de folder Screeningsconsultent longzorg.

 

Screeningsconsulent oncologische nazorg

Tijdens de behandeling van longkanker hebben patiënten regelmatig contact met hun arts en de specialistisch verpleegkundige. Er kunnen vragen of problemen zijn, die met de ziekte samenhangen en die ontstaan tijdens of (zelfs jaren) na de behandeling. Ondersteuning en extra aandacht voor deze lichamelijke, psychosociale of emotionele problemen kunnen dan wenselijk zijn, omdat de ziekte een beperkende invloed heeft op het  dagelijkse leven. De screeningsconsulent oncologische nazorg helpt  daarbij. Bekijk hier de folder Screeningsconsulent oncologische nazorg.

Onderzoek bodybox

Om longproblemen op een exacte wijze in kaart te brengen, beschikken de longartsen zowel in Harderwijk als in de poliklinieken in Nijkerk en Dronten over een Bodybox. Met dit apparaat kunnen zij een juiste diagnose stellen en nauwkeurig volgen hoe het met een longpatiënt gaat. De Bodybox is een doorzichtige cabine die lijkt op een telefooncel. De patiënt neemt hierin plaats en de laborant vraagt de patiënt telkens om op een bepaalde manier te ademen. Met het apparaat kunnen de longartsen heel nauwkeurig meten wat de totale longinhoud van iemand is en hoeveel moeite het hem of haar kost om adem te halen (ademweerstand). Ziektes als COPD (longemfyseem en bronchitis) en astma kunnen zo vastgesteld en gevolgd worden.

Radiotherapie

De maatschap werkt samen met Radiotherapie (RadiotherapieGroep, voorheen ARTI). 

Meander MC Amersfoort

Speciaal voor longpatiënten van het St Jansdal zijn er in het Meander MC plaatsen gereserveerd voor het PET-CT-onderzoek.

Longpunt bijeenkomsten Longfonds

De werkgroep Noordwest-Veluwe van het Longfonds  organiseert jaarlijks longpunten in het St Jansdal. Een Longpunt is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor mensen met een chronische longziekte, hun partners, zorgverleners en belangstellenden. Tijdens de longpunten kunnen zij ervaringen uitwisselen en krijgen zij tips van diverse zorgverleners. Voor zorgverleners is het longpunt een plaats waar zij patiënten en hun omgeving informeel ontmoeten en informeren. Alle longpatiënten uit de regio tussen Oldebroek - Putten - Nijkerk, maar ook uit Zeewolde zijn welkom. Meer informatie over de longpunten in St Jansdal.