l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Diabetes mellitus type 2

Diabetes type 2

Diabetes mellitus type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes en heeft twee oorzaken:

 

1) De lichaamscellen zijn niet meer in staat voldoende glucose (bloedsuiker) op te nemen. Dit wordt insulineresistentie (ongevoeligheid) genoemd. Insuline ongevoeligheid hangt vaak samen met overgewicht, roken, een te hoog cholesterol, een te hoge bloeddruk en nierfalen.

2) Na verloop van tijd maakt de alvleesklier ook minder insuline aan dan nodig. 

 

Naast deze twee oorzaken is de kans op het ontstaan van diabetes mellitus type 2 verhoogd als de aandoening in de familie voorkomt of als iemand ooit zwangerschapsdiabetes heeft gehad.

 

Verhoogde glucosewaarden kunnen verlaagd worden door gezonde voeding, voldoende beweging en medicijnen. Ons diabetesteam geeft hierover adviezen. Deze vormen de basis van de behandeling voor iedereen met diabetes mellitus type 2. De behandeling met medicijnen van diabetes mellitus type 2 begint meestal met tabletten. Op de lange termijn is de behandeling met tabletten vaak niet meer voldoende. Dan is het injecteren van insuline de volgende stap.

 

Type 2 diabetes moet vooral gezien worden als een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Hoge bloedglucoses kunnen schade geven aan grote en kleine bloedvaten (vooral in ogen, nieren en zenuwen). Om deze schade te voorkomen is verlagen van de bloedglucose in combinatie met een goede bloeddruk en normaal cholesterol erg belangrijk. 

 

Behandeling 

De meeste mensen met diabetes type 2 worden behandeld door de huisarts en de praktijkondersteuner. De huisartsen van de Noord-West Veluwe hebben zich voor het ontwikkelen van ondermeer hun bekwaamheid in de diabeteszorg georganiseerd in de Zorggroep Medicamus (zie www.medicamus.nl). En in Flevoland is dit zorggroep Medrie zie (medrie.nl/diabetes-mellitus.)

 

Voor diabetespatiënten die een intensievere bloedsuiker verlagende behandeling nodig hebben of die complicaties hebben gekregen, kan het nodig zijn dat zij (tijdelijk) behandeld worden door het diabetesteam in Diabetescentrum St Jansdal. De huisarts verwijst de patiënt door.