l

Direct contact

Telefoonnummers

Algemeen (receptie)

0341 - 463911

Afsprakenbureau, incl Dronten en Nijkerk 

0341 - 463890

Informatielijn inwoners Flevoland

0341- 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Vragen over MijnStjansdal.nl (8.30 - 12 u)

0341 - 463700 

 

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Medicamus Spoedpost (Harderwijk) 

0900 - 3410341

Website Medicamus Spoedpost Harderwijk 

Het Wond Expertise Centrum

Het Wond Expertise Centrum (WEC) Harderwijk is gespecialiseerd in de behandeling van gecompliceerde wonden. Het WEC St Jansdal is één van de landelijke expertisecentra op het gebied van wonden. Hier krijgt u uitstekende wondzorg aangeboden volgens de laatste wetenschappelijke en praktijkinzichten.

 

Gecompliceerde wonden vragen om een deskundige aanpak, waarbij vaak meerdere specialismen betrokken zijn. Het WEC St Jansdal bestaat uit een team van professionals, die elk deskundigheid en ervaring hebben op het gebied van wonden en wondbehandeling. Bijvoorbeeld dermatologen, vaatchirurgen en wondconsulenten. Daarnaast kan een beroep worden gedaan op andere specialisten, zoals een plastisch chirurg, een revalidatiearts of een diëtist, maar ook op een gipsverbandmeester, een orthopedisch instrumentmaker enzovoort. Het WEC  hanteert landelijke richtlijnen en kwaliteitseisen op het gebied van wondzorg. Iedere professional  levert  een bijdrage aan het stellen van een snelle en juiste diagnose en behandeling. De zorg voor patiënten met gecompliceerde wonden, wordt  zo mogelijk, ook thuis geleverd.

 

Het WEC Harderwijk is er voor u voor de volgende wonden/aandoeningen;

  • Chirurgische wonden (wonden door of na een operatie)
  • Decubitus wonden (doorligwonden)
  • Diabetische voetwonden (veroorzaakt door suikerziekte)  
  • Oncologische wonden (wonden door (de behandeling van) kanker)
  • Traumawonden (bv. brandwonden of wonden door een ongeluk)
  • Ulcus cruris venosum (open been door veneus vaatlijden)
  • Wonden ten gevolge van arterieel vaatlijden
  • Vocht in de benen (oedeem)

 

Behandeltraject

Uw huisarts of medisch specialist kan u doorverwijzen naar het WEC Harderwijk. Vervolgens maakt u een afspraak om uw klachten te bespreken en een diagnose te laten stellen. Dat kan een afspraak zijn op de polikliniek (vaat)chirurgie of dermatologie. Het team van specialisten die bij uw behandeling betrokken zijn, is afhankelijk van de zorg die u nodig heeft.

  

Verwijzing naar de poli dermatologie

Als er sprake is van een (vermoeden op een) ulcus cruris venosum (open been) krijgt u een doorverwijzing naar het WEC. U maakt dan een afspraak op de poli dermatologie en wordt direct gezien door de dermatoloog. Soms is aanvullend onderzoek noodzakelijk, zoals diagnostisch vaatonderzoek, een wondkweek, bloedonderzoek of een huidbiopt. De diagnose en een behandelplan volgen hierna. De doktersassistent verbindt uw been volgens het afgesproken beleid en regelt een aantal zaken, zoals het bestellen van wondproducten voor de thuissituatie en eventuele vervolgafspraken.

 

Verwijzing naar de poli chirurgie

Een (vaat)chirurg en/of wondconsulente doet het spreekuur op de poli chirurgie. Een wondconsulente is een gespecialiseerd verpleegkundige die is opgeleid voor de behandeling van gecompliceerde wonden. Zij werkt zelfstandig maar staat onder supervisie van de medisch specialist. Samen zoeken zij naar de oorzaak van het ontstaan van de wond en van de slechte wondgenezing. Soms is nader onderzoek nodig, zoals diagnostisch vaatonderzoek, een röntgenfoto, een wondkweek of een biopt. Vervolgens volgt een behandelplan (wondbeleid). U krijgt voorlichting, begeleiding en praktische hulp. Ook krijgt u adviezen over  wat u zelf kunt doen om de wond te laten genezen.

 

Algemene verwijzing

Sommige wonden zijn zo gecompliceerd dat  u thuis professionele hulp nodig heeft om de wond te laten behandelen. Als het nodig is wordt daarvoor thuiszorg aangevraagd. Bepaalde onderzoeken en behandelingen kunnen alleen in het ziekenhuis plaatsvinden. In dat geval zult u in het begin vaker naar het ziekenhuis toe moeten komen. In een later stadium zien we u minder vaak in het WEC  of verwijzen we u terug naar de huisarts. In sommige situaties is het mogelijk dat we door middel van digitale consulten uw wond op afstand beoordelen.