l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Operatie, algemene informatie

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Deze folder geeft u enige algemene informatie wanneer u een operatie moet ondergaan. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

       

      Wat u mee moet nemen

      U wordt binnenkort in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie. Meld u op het afgesproken tijdstip bij de afdeling opname en breng met u mee:

      • uw identiteitsbewijs

      • naam en telefoonnummer van een contactpersoon
      • een bewijs van inschrijving bij uw ziektekostenverzekeraar
      • toiletgerei
      • nachtkleding en extra ondergoed
      • een kamerjas
      • pantoffels of slippers
      • een wijde rok of broek bij een knie- of beenbehandeling
      • een wijde trui bij een behandeling aan de arm; u krijgt na de behandeling misschien een dik verband
      • eventuele dieetvoorschriften
      • een lenzendoosje als u contactlenzen draagt
      • wat kleingeld
      • iets waar u de tijd mee kunt doorbrengen, bijvoorbeeld een tijdschrift, boek, laptop of Ipad.

       

      Wat u niet moet meenemen

      Waardevolle zaken, zoals sieraden, bank- en giropasjes en grote geldbedragen. Laat deze bij voorkeur thuis. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk in geval van diefstal of verlies van eigendommen van patiënten.

       

      Medicijnen

      Maak voor uw opname een lijst met daarop de namen en de dosering van de geneesmiddelen die u op dat ogenblik gebruikt en neem deze lijst mee! Tijdens uw verblijf worden alle geneesmiddelen door het ziekenhuis verstrekt. De geneesmiddelen van het ziekenhuis kunnen er qua vorm en kleur anders uitzien dan de geneesmiddelen die u thuis gebruikt. De uitwerking is echter dezelfde. Het gebruik van bloedverdunners moet vaak voor de operatie gestaakt worden. Dit moet echter altijd gebeuren in overleg met een arts.

       

      Overgevoeligheid / allergie

      Als u overgevoelig bent voor bepaalde stoffen - bijvoorbeeld voor etenswaren, pleisters, medicijnen of jodium - dan moet u dat doorgeven op de afdeling aan de verpleegkundige en de arts.

       

      Contactpersoon

      Het is raadzaam een contactpersoon aan te wijzen voor u opgenomen wordt. Uw contactpersoon onderhoudt het contact tussen de verpleging enerzijds en familie en bekenden anderzijds. De medewerkers mogen alleen informatie verstrekken aan deze door u aangewezen contactpersoon. Geeft u vooral zijn of haar telefoonnummer door.
       

      De voorbereiding op de operatie

      Voor de operatie heeft u goedkeuring gegeven. Lees over de regelgeving de folder Rechten en plichten bij een medische behandeling.

       

      Vanaf zes uur voor aanvang van de operatie mag u niet meer eten. Een lege maag voorkomt overgeven en verslikken tijdens de narcose. U mag water en thee drinken tot één uur voor de operatie. Verdere dranken mogen niet.

      Volwassenen krijgen bij opname van de verpleegkundige een injectie om trombose te voorkomen. Na de operatie wordt deze injectie iedere dag gegeven totdat u weer goed kunt rondlopen.

      Een kunstgebit, contactlenzen en sieraden moet u uitdoen, het horloge moet af voor de operatie. Nagellak en make-up moet u verwijderen.
      Vlak voordat u naar de operatieafdeling gaat, wordt u gevraagd een operatiejasje aan te doen.
       

      Het tijdstip van de operatie

      De arts of verpleegkundige kan nooit met zekerheid zeggen wanneer u aan de beurt bent. Operaties duren soms langer dan verwacht. Het kan gebeuren dat er spoedoperaties tussendoor komen Hierdoor wordt u soms later geholpen dan aanvankelijk de bedoeling was. In uiterste gevallen kan het zijn dat de operatie niet door kan gaan en dat er een andere datum voor u wordt gezocht.
       

      Mogelijke complicaties van de operatie

      Bij alle operaties kunnen complicaties optreden. Dit is van tevoren op de polikliniek besproken met de arts. De complicaties kunnen in ernst wisselen, afhankelijk van de grootte en de soort operatie en uw conditie. Roken geeft een verhoogd risico op complicaties.

      Complicaties kunnen klein en hinderlijk zijn, maar zijn soms ook ernstig.

       

      Hoe kunt u zelf meewerken aan het herstel? Stop met roken!

      Voor de longen is het uitermate belangrijk dat u de eerste dagen na de operatie regelmatig, bijvoorbeeld een keer per kwartier, diep ademhaalt. Merkt u dat er slijm in de longen zit, dan is het van belang dit goed op te hoesten.


      Het is belangrijk dat u al snel na de operatie weer in beweging komt. Dit is goed voor de bloedcirculatie en de spijsvertering. Wanneer de chirurg geen bezwaar heeft, zijn zelfs bewegingen in bed, zoals omdraaien en rechtop gaan zitten, goed voor het herstel.

      Wilt u gaan zitten dan is het van belang de wond te ontzien. Draai daarom (als u een buikoperatie hebt ondergaan) eerst op uw zij en duw daarna met de armen het bovenlichaam omhoog. Indien u niet in dagopname bent behandeld dan helpt de verpleegkundige u ‘s avonds na de operatie om uit bed te komen en op een stoel te zitten. Op de tweede dag loopt u met de verpleegkundige enkele passen door de kamer. Zodra u weer voldoende beweegt zijn de injecties tegen trombose niet meer nodig en kunt u ook weer douchen. Bovenstaande is uiteraard afhankelijk van het soort operatie dat u hebt ondergaan.

       

      Vragen

      Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan uw behandelend arts.

      Heeft u dringende vragen of problemen vóór uw behandeling? Dan kunt u zich het beste wenden tot de afdeling waar de behandeling moet plaatsvinden.

      Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?

      • De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 0341 - 46 39 11. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.
      • Is het langer dan vijf dagen geleden? Dan kunt u contact opnemen met de poli van het specialisme waardoor u bent geholpen.
      • Is het langer dan twee weken geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost.

       

      Tot slot

      Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan horen wij dat graag van u.

       

       

      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 29-3-2024