l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Niet ingedaalde teelbal

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Je wordt binnenkort geopereerd aan een niet ingedaalde teelbal. In deze folder willen we je meer vertellen over de operatie en advies geven voor na de operatie.

       

      Voor ouder(s)

      Een ingreep of behandeling in het ziekenhuis kan voor een kind heel spannend zijn, waarbij
      de angst het soms overneemt van de normale en kind uit te leggen wat de operatie inhoudt, wat
      u kunt verwachten op de dag dat u en uw kind hier komen en waardoor de angst bij uw kind kan
      afnemen. Probeer vragen van uw kind eerlijk en eenvoudig te beantwoorden. Wanneer uw kind in de week voorafgaand aan de afspraak op de polikliniek of operatie een besmettelijke ziekte (zoals waterpokken, rode hond etc.) heeft gehad, verzoeken wij u vriendelijk maar dringend om contact op te nemen met de betreffende polikliniek. Neem ook contact op als uw kind in aanraking is geweest met iemand met een besmettelijke ziekte

       

      De operatie

      De specialist heeft je al verteld wat er gaat gebeuren. De specialist heeft vastgesteld dat je teelbal niet in het scrotum zit en daar ook niet naar toe gebracht kan worden door massage aan de buitenkant. Je zaadbal kan zich hierdoor niet goed ontwikkelen, waardoor de productie van je zaadcellen en mannelijke geslachtshormonen in gevaar kan komen.
      Via een sneetje in de lies, wordt de zaadbal opgezocht en vrijgemaakt. Dit wordt ook gedaan met de zaadleider, totdat het mogelijk is de zaadbal in het scrotum te brengen zonder dat er spanning op de zaadleider staat. De zaadbal wordt daarna vastgezet in het scrotum.

      Deze operatie gebeurt tijdens een dagopname. Dat houdt in dat je in principe niet hoeft te blijven slapen. Voor meer informatie over een dagopname zie ook de folder: ‘Dagopname’ op de kinder- en tienerafdeling.

       

      Voor ouders

      Het is bij de behandeling van belang dat de chirurg de voorgeschiedenis nauwkeurig kent met betrekking tot de lokalisatie van de testikels. Het is verstandig de gegevens van het consultatiebureau en eventueel de schoolarts op te vragen

       

      Na de operatie

      Wondverzorging
      Op de wond zitten hechtpleisters en een doorzichtige pleister. Deze doorzichtige pleister moet je 48 uur laten zitten, daarna mag je het eraf halen. De hechtpleisters mag je laten zitten totdat ze er vanzelf afvallen. De wond is gehecht met oplosbare pleisters.

       

      Voor ouders

      Bij jonge kinderen die nog een luier dragen, adviseren we u om de luier regelmatig te
      verschonen, om langdurig contact met urine of ontlasting te voorkomen

       

      Lichamelijke verzorging

      48 uur na de operatie mag je weer douchen. Gebruik nog geen zeep in het wondgebied.

       

      Voeding 

      Na de operatie mag je alles weer eten en drinken.


      Bewegen / School / Sport

      • Je kunt het beste een paar dagen thuis blijven en rustig aan doen.
      • De eerste twee weken na de operatie mag je niet sporten of fietsen.
      • De eerste twee weken na de operatie mag je niet zwemmen. Zwemwater bevat veel bacteriën en geeft daardoor extra kans op een infectie.

       

      Voor ouders

      Pijnstiling

      De eerste dagen na de operatie mag uw kind standaard paracetamol (tabletten, zetpillen of drank) hebben volgens de bijsluiter. Daarna indien nodig.
       

      Complicaties

      Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties (wondinfectie, nabloeding). Een vroege complicatie betekent problemen met de wondgenezing en bloeduitstortingen in het operatiegebied. Meestal verdwijnt de bloeduitstorting vanzelf en is behandeling niet nodig. De late complicaties zijn een onbevredigd cosmetisch resultaat, een toch uitblijven van de normale ontwikkeling van de zaadbal en eventueel beschadiging van de structuur in de zaadstreng.
      Het is normaal dat kinderen de eerste tijd na een operatie een lichte verhoging hebben tot 38,5°C. Deze verhoging neemt in de loop van enkele dagen af tot normaal. Neem contact op met uw huisarts bij zwelling van de wond of als uw kind koorts krijgt boven de 38°C.

       

      Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar

      Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informatie geven over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.
       

      Wie beslist: jij, je ouders of samen?

      Wat is het beste voor je als je ziek bent? Wie beslist dat eigenlijk? Moet er rekening gehouden worden met jouw mening? Dat staat in een speciale wet: de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO).

       

      Ben je ouder dan 12 jaar?

      Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat hij/zij gaat doen. Jij en je ouder(s) moeten allebei toestemming geven voor een behandeling of onderzoek. Als jij en je ouder(s) het niet met elkaar eens zijn, dan zal de arts met jullie in gesprek gaan om te kijken of jullie tot een gezamenlijke overeenstemming kunnen komen. Als dit niet lukt zal gekeken worden door de arts of de onderzoeken en behandelingen uitgesteld kunnen worden tot na je 16e levensjaar. Wanneer de behandeling of onderzoek niet kan worden uitgesteld, beoordeelt de arts of jij voldoende in staat bent de beslissing zelf te nemen. Dat neemt de arts mee in zijn uiteindelijke besluit. Lees er meer over op: www.jadokterneedokter.nl

       

      Ben je 16 jaar of ouder?

      Dan beslis je zelf. Alleen jouw toestemming is nodig. De arts mag informatie alleen met jouw toestemming geven aan je ouder(s). Het advies is wel om je ouder(s) te betrekken bij de besluiten die je neemt, omdat een keuze soms moeilijk is en grote gevolgen kan hebben. Lees er meer over op: www.jadokterneedokter.nl

       

      Vragen

      Afdeling kindergeneeskunde

      Bij vragen of onduidelijkheden kunt u de eerste 24 uur na de ingreep contact opnemen met de kinder en tienerafdeling, telefoon 0341- 463623

       

      Poli chirurgie

      In de eerste week na de ingreep kunt u tijdens kantooruren terecht bij de poli chirurgie; telefoon
      nummer (0341) 463777
      ’s ochtends van 08.30 – 12.00 uur
      ’s middags van 13.00 – 16.30 uur
       

      Huisarts

      Ontstaan er klachten een week na de ingreep, dan verwijzen we u tijdens kantooruren naar uw huisarts.

       

      Huisartsenpost (HAP)

      Een week na de ingreep kunt u buiten kantooruren contact opnemen met de huisartsenpost (HAP). Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

       

      Kijk ook eens op de kinderwebsite van het St Jansdal: www.stjansdalkids.nl

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 27-4-2024