l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Slaap-/WaakCentrum

In het Slaap-/Waakcentrum werken wij met een multidisciplinair team. Zij zijn ieder met hun eigen specifieke deskundigheid betrokken bij het onderzoek naar uw slaapstoornissen. Het betreft verzekerde zorg en hiervoor heeft de patiënt een indicatie en verwijzing van de huisarts of een andere medisch specialist nodig . Op de eerste dag van het traject onderzoekt het team van specialisten wat de oorzaak van het slaapprobleem kan zijn. De patiënt blijft een nacht slapen voor een polygrafie of polysomnografie (slaaponderzoek). Tijdens dit slaaponderzoek wordt gekeken naar de wijze waarop u slaapt of snurkt, en meten we het aantal en soort beenwegingen, de hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte in uw bloed.

 

De trend is dat steeds meer slaaponderzoeken thuis in de eigen omgeving in plaats van in het ziekenhuis plaatsvinden. Een klein deel van de patiënten kiest hiervoor.

 

Het multidisciplinaire team bestaat uit:

  • Kaakchirurgen
  • KNO-artsen
  • Longartsen
  • Neurologen
  • Psychologen
  • Bijzonder tandheelkundige
  • OSAS-consulenten
  • KNF-laboranten

  

Wat is slaapapneu?

Er is sprake van slaapapneu wanneer minimaal vijf keer per uur een ademstop of ademvermindering gedurende tenminste tien seconden optreedt. Een behandeling voor slaapapneu wordt pas gestart als iemand daarnaast ook erg veel klachten heeft, bijvoorbeeld extreme vermoeidheid. Wanneer er meer dan 15 keer per uur een ademstop of ademvermindering optreedt, is het advies om in ieder geval een behandeling te starten, ook al zijn er geen klachten aanwezig. Dit heeft te maken met gezondheidsrisico’s.

 

Behandelingen slaapstoornissen

Bij lichte vormen van slaapapneu kan een verandering in leefstijl helpen om de klachten te verminderen.

Bijvoorbeeld gewichtsvermindering, geen alcohol voor het slapen gaan of stoppen met het slikken van slaappillen. Alcohol, drugs, slaapmiddelen en roken verslappen de spieren, waardoor de keel sneller dichtvalt en slaapapneu kan ontstaan of erger kan worden. Tijdens het Obstructief SlaapApneuSyndroom (OSAS) spreekuur geeft onze OSAS-consulent voorlichting en begeleiding  over de aanpak van leefstijlverandering. Bij milde en ernstige vormen van slaapapneu is er daarnaast behandeling nodig om er voor te zorgen dat er geen ademstops of ademverminderingen meer plaatsvinden. Bijvoorbeeld houdingstherapie, MRA beugel, CPAP-apparaat of operatie. Bij andere vormen van slaapstoornissen is soms een behandeling nodig met medicijnen en slaapadviezen.

 

Sterren voor Slaap-/WaakCentrum

Slaap-/waakcentrum Harderwijk behoort al jaren tot één van de topklinieken in ons land en ontving in 2017 vier van de vijf sterren van de Apneuvereniging.