l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Niersteenvergruizer

De afdeling radiologie beschikt over een speciale niersteenvergruizer.

 

Patiënten met nierstenen in de nier (en dus nog niet in de urineleider) hebben soms baat bij een niersteenvergruizing, ofwel ESWL-behandeling. ESWL staat voor Extra Corporal Shock Wave Lithotrypsie.

 

De niersteenvergruizer wekt door middel van schokgolven energie op. Door de energie te richten op de niersteen vergruist deze tot kleine deeltjes. Deze deeltjes kunnen via de normale manier weer worden uitgeplast. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om de nierstenen te verwijderen.

 

Voor de behandeling met de niersteenvergruizer komt u op een ballon met gel te liggen. Via deze gel dringen schokgolven van buitenaf door naar de nierstenen. Deze schokgolven voelen aan als een strak gespannen elastiekje dat na loslaten knapt op de huid. Het is de bedoeling dat de nierstenen op deze manier vergruizen tot heel kleine deeltjes. Deze deeltjes plast u later uit.

 

Van tevoren bepalen digitale röntgenfoto’s de precieze plaats van de nierstenen. Ook tijdens de behandeling wordt het vergruizingproces op deze manier gevolgd. De behandeling met de niersteenvergruizer duurt ongeveer negentig minuten. Het eerste uur na de behandeling blijft u ter observatie op de verpleegafdeling. Als u geplast heeft, mag u weer naar huis.

 
Meer informatie vindt u op www.niersteenkliniek.nl