l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Geavanceerde inwendige onderzoeken

Bijzondere onderzoeken:

  • Inwendig onderzoek aan de dunne darm
  • Onderzoek aan de galwegen
  • Inwendige echografie
  • Plaatsen voedingssondes

 

Inwendig onderzoek aan de dunne darm

Patiënten kunnen in het St Jansdal terecht voor een inwendig onderzoek van de dunne darm. Hiervoor wordt een bijzondere onderzoeksmethode toegepast: de Single Balloon Enteroscopie (SBE).

 

De SBE methode werkt anders dan andere endoscopieën, zoals dikkedarmonderzoek (coloscopie) en onderzoek van de slokdarm, maag en eerste deel van de dunne darm (gastroscopie).

Bij een coloscopie of gastroscopie wordt de endoscoop (een flexibele dunne slang met camera) ingebracht door de slokdarm, maag of dikke darm. Bij de SBE gebruikt de arts een speciale scoop die langer is, met een opblaasbare ballon. Hiermee wordt de darm over de scoop geschoven en met de ballon vastgehouden. Zo wordt de lengte van de darm verkort. SBE kan zowel via de anus als via de mond worden verricht. Tijdens het onderzoek kan de MDL-arts afwijkingen opsporen, biopten afnemen en  kleine ingrepen verrichten; bijvoorbeeld poliepen verwijderen of bloedingen behandelen. De voorbereiding is hetzelfde als bij een gewoon darmonderzoek. Omdat het onderzoek langer duurt dan een gewoon darmonderzoek krijgen patiënten slaapmiddel van de sedationist. Bij een gewoon darm- of maagonderzoek dient de MDL arts zelf desgewenst slaapmiddel en/of pijnstiller toe.

 

Ook galwegonderzoek (ERCP) en inwendige echografie (zowel van slokdarm/maag/dunne darm als endeldarm) verrichten MDL-artsen met speciale endoscopen en met ondersteuning van ervaren sedationisten. Zij plaatsen ook voedingssondes via neus/mond of door de buikwand, in maag en/of dunne darm.  Ook gespecialiseerde (voedings-) verpleegkundigen plaatsen voedingssondes.

 

Bekijk hier de folders ERCP, EUS, PEG en sedatie.

 

Alle inwendige onderzoeken zijn onderdeel van onderzoek (diagnose) en steeds vaker behandeling van alle MDL artsen, maar ook werken we nauw samen met internisten, chirurgen en overige specialismen in het ziekenhuis.