l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Behandeling nierstenen

Behandelingen

Nierstenen

De urologen zien veel patiënten met afwijkingen van de nieren. Bij nierstenen die zich in de nier bevinden kan soms volstaan worden met een vergruizingsbehandeling. Nierstenen komen deels door aanleg voor, maar ook een te lage vochtinname en veranderingen in ons voedselpatroon spelen een rol. In Nederland worden per jaar zo'n 8000 behandelingen uitgevoerd met betrekking tot urinewegstenen. Meestal gaat het hier om vergruizingen. In het St Jansdal passen de urologen alle vormen van de behandeling van nierstenen toe.

 

De Niersteenkliniek Harderwijk is in het bezit van een eigen niersteenvergruizer. De Niersteenkliniek Harderwijk is een apart onderdeel van St Jansdal. De niersteenvergruizer is uniek voor de regio!  Hierdoor hoeven patiënten niet lang op een behandeling te wachten zoals in ziekenhuizen waar deze vergruizer niet staat. Wekelijks vinden er meerdere vergruizingssessies plaats, zodat de wachttijden sterk beperkt worden. Een vast team van vijf radiologisch laboranten bedient de vergruizer.

 

Prostaatvergroting

Als eerste perifere ziekenhuis in Midden- en Noord-Nederland biedt de maatschap urologie van ziekenhuis St Jansdal een nieuwe, moderne behandelingsmethode van prostaatvergrotingen aan, namelijk een laserbehandeling met de GreenLight laser. De ingreep is vrijwel bloedloos. Hierdoor vermindert de opnameduur van twee tot vier dagen naar één nacht en kunnen patiënten met bloedverdunners deze zonodig gewoon blijven slikken.

De behandeling vindt plaats op de operatiekamer en duurt één tot anderhalf uur, waarna u een blaaskatheter krijgt. Deze bloedloze ingreep zorgt ervoor dat u al na één opnamenacht naar huis mag. Ook de katheter wordt na één dag verwijderd.  U kan zo snel mogelijk weer aan het normale dagritme beginnen. De nieuwe behandelmethode is ook veiliger. Zo is er onder andere geen bloedverlies en dus geen transfusie nodig. Tevens hoeven bloedverdunners niet gestopt te worden, wat hieruit voortvloeiende complicaties voorkomt.

 

Incontinentie

Incontinentie is een ongewenst verlies van urine. Urineverlies leidt vaak tot schaamte, waardoor men de arts niet bezoekt. We zien incontinentie bij 25-50% van de volwassen vrouwen en 10% van de volwassen mannen! Het is dus een groot sociaal probleem. Incontinentie kan goed behandeld worden, blijf er niet mee rondlopen! De urologen hebben samen met de gynaecologen een bekkenbodemspreekuur.

 

 

Hematurie

Hematurie is het hebben van bloed in de urine. Onze urologen beschikken over verschillende behandelmethoden voor elke oorzaak van hematurie. Als er sprake is van een tumor, dan volgt altijd een operatie, bijvoorbeeld met lasermes of met gewone instrumenten. Ook voor oorzaken als nierstenen, problemen met de prostaat en ontstekingen hebben de urologen uitstekende behandelmethoden.