l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Reumazorg in Lelystad

Met de komst van reumatologen Kavish Bhansing en Ilse Rouwendal is de vakgroep reumatologie van het St Jansdal op volle sterkte. Samen met collega Judith Peeters zijn zij de drie vaste gezichten in Lelystad en bieden zij gezamenlijk vijf dagen per week reumazorg in Lelystad. Zij worden daarbij ondersteund door twee reumaverpleegkundigen en een doktersassistente.

 

V.l.n.r. Kavish Bhangsing, Judith Peeters, Ilse Rouwendal

 

Een korte wachtlijst, een persoonlijke benadering en snel meer duidelijkheid over de klachten. Voor de afdeling reumatologie zijn dit belangrijke pijlers. Ilse Rouwendal: “Voordeel van het St Jansdal is dat het een relatief klein ziekenhuis is, maar groot genoeg om alle facetten van zorg aan te kunnen bieden. Door die kleinschaligheid hebben we nauw contact met directe collega’s en andere specialisten. In dat laagdrempelig contact zit onze kracht als ziekenhuis en dat geldt ook voor de vakgroep reumatologie. We zijn een betrokken en hecht team van reumatologen, reumaverpleegkundigen en assistenten.”

 

Vertrouwen en veiligheid

Binnen de afdeling reumatologie werken de reumatologen veel samen met andere specialisten, zoals een orthopeed, een neuroloog of fysiotherapeut. Kavish Bhansing: “Het mooie van Lelystad is dat we op een poli-plein werken, waar je dichtbij andere specialisten zit. Onze patiënten geven aan dat ze het fijn vinden dat wij veel in samenspraak doen. Het geeft ze het gevoel dat er serieus naar hen geluisterd wordt. Daarnaast werken we goed samen oefen- en fysiotherapeuten van ReumanetNL.”

 

Korte wachttijden poli-afspraak
Voor een afspraak op de poli reumatologie in Lelystad kunnen patiënten al snel terecht. De gemiddelde wachttijd ligt tussen acht dagen en twee weken. Kavish: “We bieden hier volledige en volwaardige reumazorg. De ondersteuning van wat wij doen, kan vaak nog op dezelfde dag plaatsvinden. Zo kunnen patiënten hier bij het laboratorium bloed laten te prikken, hun medicatie ophalen bij de poli-apotheek en voor infuusbehandelingen terecht bij de dagbehandeling. Voor patiënten is het vooral fijn dat de zorg op één locatie is.”

 

Patiënt beslist mee

Kenmerkend voor de afdeling reumatologie is dat de reumatoloog samen met de patiënt kijkt naar het beste behandelplan. Ilse: “Een behandeling heeft meer kans van slagen als een patiënt wordt betrokken bij zijn of haar behandelplan. We vragen altijd wat de patiënt wil en geven tijd om hierover na te denken. Zo voorkomen we dat iemand kiest voor een behandeling of medicatie waar hij of zij geen zin in heeft of onvoldoende gemotiveerd voor is. Wij adviseren, bespreken de voor- en nadelen van een behandeling en de eventuele medicatie. Kavish: “We vinden het belangrijk dat patiënten de informatie thuis rustig kunnen nalezen en er eventueel met de partner over kunnen praten, alvorens zij een beslissing nemen.”

 

Op verwijzing van de huisarts kunnen patiënten uit Lelystad en omgeving voor de reumazorg terecht op locatie Lelystad, voor de eerste afspraak met de reumatoloog en voor nader onderzoek. Onderzoeken die hier plaatsvinden zijn onder andere: echografie, echogeleide barbotage van de schouder (bij verkalking rond het schoudergewricht), diagnostische punctie (voor het vaststellen van een ontstekingsziekte, waaronder jicht) en nagelriemmicroscopie. De infuusbehandelingen vinden plaats op de Dagopname. 

Door alle zorg onder één dak aan te bieden kan de reumatoloog bij verdenking op een ontstekingsziekte op basis van het verhaal van de patiënt, lichamelijk onderzoek, een punctie en een echografie de diagnose soms al binnen een dag stellen en medicatie voorschrijven.