Natuurlijke keizersnede
Onderzoeken tonen aan dat de binding tussen moeder en kind heel belangrijk is. Bij ons wordt de pasgeboren baby na een keizersnede zo snel mogelijk bij de moeder op de borst gelegd. Dit huid-op-huidcontact bevordert de hechting tussen moeder en kind en brengt de borstvoeding beter op gang. Deze nieuwe methode wordt toegepast bij alle geplande keizersneden en als de gezondheid van moeder en kind het toelaat.
Het huid-op-huidcontact direct na de geboorte heeft een positief effect op de pasgeborene. Het eerste contact is ook belangrijk voor de registratie in de hersenen van zowel de pasgeborene als de moeder. Andere positieve invloeden zijn dat door middel van het huid-op-huidcontact de stress bij de moeder wordt verminderd, waardoor de behoefte aan pijnbestrijding afneemt. De pasgeborene laat een stabielere hartslag en ademhaling zien, waardoor de baby energie spaart, een betere lichaamstemperatuur heeft, minder huilt en daardoor ook minder stress ervaart.
Indien voor de moeder het directe contact met de pasgeborene niet mogelijk is, is de partner een goede tweede keus om huid-op-huidcontact met de baby te maken. Door gebruik te maken van de 'natuurlijke keizersnede', ook wel zachte keizersnede genoemd, lijkt de ervaring zoveel mogelijk op een natuurlijke bevalling. Hierdoor kunnen de moeder en haar partner direct van dit bijzondere moment genieten.
Aanstaande moeders kunnen een speciale buideldoek dragen bij een geplande, natuurlijke keizersnede. Hier wordt de baby direct na de geboorte, op de borst, ingelegd. Een zogenaamde Hugmee. De buidel heeft uitsparingen, zodat de kersverse ouders het kind kunnen aanraken. Zo hebben moeder en kind al op de operatiekamer veilig en comfortabel huid-op-huidcontact. De baby blijft door de buidel én het huid-op-huidcontact goed op temperatuur, ook als ze samen van de operatiekamer naar het Moeder&Kind Centrum gaan.
Voorlichting natuurlijke keizersnede
Download de powerpoint presentatie in PDF >