l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Speciale spreekuren

 

Mastopathiespreekuur

Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in de borsten. Veel voorkomende klachten zijn pijnlijke en/of gespannen borsten, onregelmatig aanvoelend borstklierweefsel, knobbels en tepelvocht. Een knobbel in de borst is een vervelende en angstige ontdekking. Meestal is een knobbel niet kwaadaardig, maar is er sprake van mastopathie. De twee meest voorkomende vormen van mastopathie zijn een cyste of een bindweefselknobbel. De hormoonhuishouding speelt bij mastopathie een grote rol. Vrouwen met mastopathieklachten kunnen op werkdagen terecht bij het mastopathiespreekuur. Tijdens het consult bij de verpleegkundig specialist wordt de problematiek in kaart gebracht, gevolgd door het lichamelijk onderzoek. Ook wordt er uitgebreid ingegaan op de klachten. Op indicatie volgt aanvullend onderzoek. Voor het mastopathiespreekuur is een verwijzing van de huisarts nodig.

 

Spreekuur familiaire belasting mammacarcinoom

Sommige ziekten zijn erfelijk. Borstkanker en eierstokkanker of de combinatie van borstkanker met eierstokkanker kan in bepaalde omstandigheden wijzen op erfelijkheid. Het risico voor familieleden op het krijgen van zowel borstkanker als eierstokkanker is dan afhankelijk van het aantal verwanten met borstkanker en/of eierstokkanker, de graad van verwantschap en de leeftijd waarop de diagnose gesteld is. In enkele gevallen blijkt borstkanker en eierstokkanker veroorzaakt te worden door een mutatie (defect) in één van de borstkankergenen. Wanneer een mutatie vanaf de geboorte aanwezig is, spreken we van een erfelijke aanleg en is het risico op borstkanker en eierstokkanker aanzienlijk verhoogd. Iemand is dan drager. Ook komt het voor dat er geen defect wordt gevonden, maar er toch periodieke borstcontrole geadviseerd wordt. Dit omdat het familierisico op borstkanker toch verhoogd lijkt te zijn.

 

Als in de familie borstkanker en/of eierstokkanker veel voorkomt, kunnen er allerlei vragen opkomen en kan er behoefte zijn aan meer informatie. Mensen kunnen met deze vragen op drie momenten in de week terecht bij het spreekuur familiaire belasting mammacarcinoom. Tijdens dit consult bij de verpleegkundig specialist komen enerzijds mensen voor een eerste onderzoek en informatie, maar er komen ook mensen die periodiek gecontroleerd dienen te worden door middel van borstonderzoek en een mammografie en/of MRI. De verpleegkundig specialist beoordeelt samen met u of periodieke borstcontroles nodig zijn en regelt indien nodig en gewenst een doorverwijzing voor u naar een klinisch genetisch spreekuur. Voor het spreekuur familiaire belasting mammacarcinoom is een verwijzing van de huisarts nodig.

Binnenste buiten

Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar in het Mammacentrum. Medisch specialisten vertellen over hun eigen emoties. 

 

 

Meeleven

 

 

“Ik vind het heel belangrijk dat mijn patiënten weten en voelen dat ik naast ze sta. Ik wil het liefst met zo min mogelijk afstand samen oplopen naar beter worden. Wanneer genezing niet mogelijk is, wil ik de resterende tijd samen doormaken. Ik leef de hele periode intens met mijn patiënten mee. De strijd gaan wij samen aan. Zij staan daarin wat mij betreft niet alleen. Een ernstige ziekte zoals borstkanker treft niet alleen de patiënt. Het raakt de hele familie. Zo werd een jonge vrouw helaas getroffen door borstkanker. Een stoere vrouw en van dezelfde generatie als ik, waardoor extra confronterend. Tijdens de opname kwamen haar tranen. Op een gegeven moment werd mijn aandacht getrokken door de kaarten en foto’s achter haar bed. Een afbeelding hield mijn aandacht vast. Hierop zaten enkele mannen in een rubberboot, met helemaal voorin een vrouw. Zij vertelde mij dat ze deze afbeelding had gekregen van haar zevenjarige zoontje. ‘Mam, die mevrouw voorin de boot ben jij en de anderen zijn wij. Samen zitten wij in hetzelfde bootje.’ Ik vond het zo indrukwekkend dat een zevenjarig jochie dit zo kon bedenken. Dit kwam heftig bij mij binnen en ik was er even goed van ondersteboven. Op zo’n moment besef je extra dat borstkanker niet alleen de patiënt raakt, maar ook de naasten. Ik had er een brok van in mijn keel. Mijn ogen gingen terug naar de roeiboot en ik besefte dat ik ook in die boot wilde zitten. Ik ben één van die roeiers!”

 

Marc van Tilburg

Oncologisch chirurg

 

 

Iedereen verdient ruimte voor emoties

 

Oncologisch chirurg Roberto Tobon-Morales voelt zich betrokken bij zijn patiënten en vindt het heel belangrijk dat zij zich veilig en vertrouwd voelen. Gelukkig krijgt tachtig procent van de patiënten die het Mammacentrum bezoeken een goede uitslag. In de overige gevallen volgt er slecht nieuws. “Als ik mijn patiënten moet vertellen dat ze borstkanker hebben, stopt hun wereld met draaien en wordt de toekomst ineens anders. Natuurlijk hoop ik dat ik hen kan opereren en dat ze genezen. Soms moet ik vertellen dat ze niet meer beter worden. Wat de boodschap ook is, ik zal er altijd zijn om mijn patiënten bij dit moeilijke proces te ondersteunen. Iedere patiënt verdient goede zorg op maat, dit geldt zowel voor de behandeling als de begeleiding.”

 

“Als medisch specialist moet ik bij het brengen van slecht nieuws mijn eigen gevoelens uitschakelen. Ik moet op zo’n moment rationeel blijven om de situatie te kunnen beheersen. Soms is dit moeilijk, ik ben tenslotte ook maar een mens. De reactie op een slecht bericht verschilt per persoon. Emoties spelen een grote rol, maar ik moet er wel voor zorgen dat een slecht bericht de mensen ook daadwerkelijk bereikt. Dit is van belang, omdat er belangrijke beslissingen genomen moeten worden over onder andere het behandeltraject.”

 

Emoties

Roberto vertelt verder: “Als ik een jonge moeder moet vertellen dat de uitslag niet goed is, vind ik dat heel erg. Haar eerste en natuurlijke reactie is de zorg om haar kinderen. Ik deel die zorg, maar moet haar ook bewust maken dat zij nu belangrijk is. Hoe moeilijk ook, ik moet tot haar doordringen. Zij moet weten wat haar te wachten staat. Ik vind het belangrijk om haar tijdens het hele proces te ondersteunen. Dit geldt overigens voor al mijn patiënten. De emoties van naasten spelen ook mee en daar probeer ik ook aandacht voor te hebben. Ik vind dat iedereen in mijn spreekkamer de ruimte verdient voor zijn of haar emoties.” Roberto geeft aan de mening en keuze van de patiënt altijd te respecteren. “Zo kan een oudere vrouw ervoor kiezen om niet tot behandeling over te gaan en respecteer ik. Als ik heel slecht nieuws moet brengen, vind ik dat moeilijk. Als arts probeer ik de patiënt en naasten te ondersteunen om nog uit het leven te halen wat mogelijk is.”

 

Veilig en vertrouwd

“Toen ik startte als mammachirurg, was ik een solist. Met de kennis en het vermogen die ik toen had, deed ik de patiënt een behandelvoorstel. Ruim tien jaar geleden zijn wij met de zogeheten mammapoli gestart. Dit project heeft mooie verbeteringen opgeleverd in de zorg voor borstkankerpatiënten, waaronder goede begeleiding door gespecialiseerde verpleegkundigen. Met de komst van het mammateam sta je er niet alleen voor en kun je met elkaar een behandelvoorstel bespreken. Nog steeds ben ik de boodschapper en heb ik uiteraard mijn verantwoordelijkheid als behandelend arts. Ik ben trots op ons mammateam, waarbinnen veilig en vertrouwen de sleutelwoorden zijn. Iedereen straalt dit uit. Alle leden van het mammateam doen hun uiterste best om elke patiënt de best mogelijke behandeling op maat aan te bieden”, aldus Roberto

 

Ervaringen

Roberto vertelt verder: “Wij willen dat onze patiënten ervaren dat ze goed opgevangen en geholpen worden in het Mammacentrum. Ik vind het fijn als zij hun ervaringen met ons willen delen. Wij kunnen hiervan leren."

 

Mooie combinatie

De mammachirurgie geeft Roberto veel voldoening. Hij vindt de techniek en persoonlijke begeleiding een mooie combinatie. Voor zijn patiënten is hij een vertrouwenspersoon, maar bovenal is hij de dokter. “De tijden veranderen, maar de basis blijft. Het is belangrijk dat ikzelf en wij als team blijven mee-ontwikkelen met de tijd”, vertelt hij. “Het ziekenhuis deelt dezelfde filosofie als het Mammacentrum. Het ziekenhuis faciliteert de processen, de visie en de dynamiek van het mammateam in het hele ziekenhuis.”

 

Op de vraag of er nog iets is wat hij wil delen, antwoordt Roberto: “Geniet bewust van elke dag en leef niet op uitstel. Maak van elke dag een mooie dag!”

Kwaliteitsbewaking

Onze borst(kanker)zorg voldoet aan strenge eisen

De borstkankerzorg in Mammacentrum Harderwijk is kwalitatief hoog en voldoet aan alle landelijke normen voor de behandeling van borstkanker: SONCOS, DICA, NABON.

Ook het voeren van een spiegelgesprek met onze patiënten is een manier om onze borstkankerzorg te verbeteren. Zij leren ons via die gesprekken wat wij kunnen verbeteren.

 

De borstkankerzorg in Mammacentrum Harderwijk is kwalitatief hoog en voldoet aan de strenge normen die de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg in Nederland. Daarom is het Mammacentrum, onderdeel van ziekenhuis St Jansdal, opnieuw beloond met het symbolische roze lintje. 

 

Verpleegkundig specialist Willemien Bronkhorst spreekt namens het mammateam: “Ons doel is de patiënten op alle vlakken de best mogelijke zorg bieden. Dat geven wij onder andere vorm door een persoonlijke begeleiding tijdens het intensieve medische traject. Onze kracht is een gedreven en enthousiast team dat nauw samenwerkt."

 

 

Samenwerking

Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Voor de zorg voor patiënten met kanker werkt het Mammacentrum Harderwijk nauw samen met het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) in Amsterdam. De samenwerking betekent concreet dat op indicatie voor de start van de behandeling, artsen van het AVL samen met de artsen van het Mammacentrum de juiste behandeling zullen bepalen. Patiënten, waarvoor een meer complexe behandeling noodzakelijk is, worden doorverwezen naar het AVL. Ook op het gebied van wetenschap en innovatie zijn er nauwe contacten.

 

 

Look Good…Feel Better

Borstkanker is een ziekte met ingrijpende gevolgen. Naast problemen op lichamelijk en emotioneel gebied kan ook het uiterlijk veranderen. Binnen het Mammacentrum Harderwijk is hier veel aandacht voor, onder meer in de vorm van workshops Look Good…Feel Better… . Daarnaast geeft Look Good…Feel Better op een positieve en praktische manier informatie en advies over uiterlijke verzorging bij kanker. Dit gebeurt door het geven van voorlichting, het organiseren van speciale workshops in ziekenhuizen en persoonlijk advies en behandelingen door heel Nederland. Kijk op de pagina van Look Good...Feel Better voor meer informatie.