l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Mammacentrum


C37be8333d81c8d00a62618018575f2b1

Binnen een uur had ik alle onderzoeken achter de rug

Ria Gerritsen - Jansen

In het Mammacentrum St Jansdal staat een deskundig team voor u klaar. Zij hebben één gezamenlijk doel: optimale borstzorg voor iedere patiënt. Alle professionals van het Mammacentrum hebben zich gespecialiseerd in borstkanker. Zij werken volgens de laatste richtlijnen en hebben oog voor ieders individuele situatie.

health_041-schedule-checkup-medical-healthcareBinnen 5 werkdagen terecht

Bent u ongerust? Bij ons Mammacentrum kunt u binnen vijf werkdagen terecht!

l
health_021-report-medical-healthcare-documentUitslag nog dezelfde dag

Als alle onderzoeken zijn gedaan krijgt u nog dezelfde dag de uitslag

l
health_012-nurse-hospital-medical-checkupVast contactpersoon

Tijdens het behandeltraject heeft u één aanspreekpunt, voor begeleiding en uitleg.

l
Onze specialisten
C.S. (Caroline)
C.S. (Caroline)
C.S. (Caroline) Andeweg
Chirurg
A.P. (Arjan)
A.P. (Arjan)
A.P. (Arjan) Schouten van der Velden
Chirurg
R.E. (Roberto)
R.E. (Roberto)
R.E. (Roberto) Tobon-Morales
Chirurg
M.W.A. (Marc)
M.W.A. (Marc)
M.W.A. (Marc) van Tilburg
Chirurg
K. (Karlijn)
K. (Karlijn)
K. (Karlijn) Woensdregt
Chirurg
J.M. (Matthé)
J.M. (Matthé)
J.M. (Matthé) Bollen
Internist-oncoloog
R.J. (Renske)
R.J. (Renske)
R.J. (Renske) van den Brink-Schimmel
Internist-oncoloog
J.A. (Asia)
J.A. (Asia)
J.A. (Asia) Ropela
Internist-oncoloog
M. (Mehmet)
M. (Mehmet)
M. (Mehmet) Temizkan
Internist-oncoloog
F.E. (Fleur)
F.E. (Fleur)
F.E. (Fleur) Brölmann
Plastisch chirurg
J. (Joris)
J. (Joris)
J. (Joris) Franken
Plastisch chirurg
B. (Bo)
B. (Bo)
B. (Bo) Verwer
Plastisch chirurg
R.M. (Ruben)
R.M. (Ruben)
R.M. (Ruben) Belder
Radioloog
S. (Sabine)
S. (Sabine)
S. (Sabine) Jiskoot
Radioloog
C.E.J. (Chris)
C.E.J. (Chris)
C.E.J. (Chris) de Jong
Radioloog
G. (Garmt)
G. (Garmt)
G. (Garmt) van der Horn
Radioloog
S.M. (Sauman)
S.M. (Sauman)
S.M. (Sauman) Pieters-Kan
Radioloog
P.B.J. (Peter)
P.B.J. (Peter)
P.B.J. (Peter) van Vierzen
Radioloog
Caroline
Caroline Celie
Coördinerend oncologieverpleegkundige (chirurgie)
Gerrie
Gerrie
Gerrie Fuite - Wielink
Verpleegkundig specialist mamma- en colon oncologie
Pauline
Pauline
Pauline Groeneveld
Verpleegkundig specialist
Annelies
Annelies
Annelies Kappé
Coördinerend oncologieverpleegkundige
Wendy
Wendy
Wendy Wendy van der Stoep-Post
Verpleegkundig Specialist mammacare
Gerja
Gerja
Gerja van ’t Veen- Koster
Mammacare verpleegkundige (chirurgie)

Contactgegevens Mammacentrum St Jansdal

 

Hoe maakt u een afspraak?

Voor een afspraak in Mammacentrum is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Eerste afspraken kunnen alleen gemaakt worden via het intakebureau tel. 0341- 46 38 48

   

Persoonlijk en dichtbij is waar het Mammacentrum voor staat. Dit begint al bij het eerste contact. Voor meer informatie over onze zorg, vragen of opmerkingen kunt u op werkdagen altijd telefonisch contact opnemen met het Mammacentrum, via tel. 0341 - 46 39 81, bij voorkeur tussen 11.00 en 12.00 uur. 

 

Wat houdt een afspraak bij het Mammacentrum?

In het Mammacentrum Harderwijk behandelen, begeleiden en controleren wij patiënten met afwijkingen in de borst. Patiënten kunnen altijd binnen twee werkdagen bij ons terecht. Hier staat een deskundig team klaar en krijgen patiënten onderzoek en uitslag op één dag. In het centrum worden alle patiënten met een afwijking in de borst behandeld, begeleid en gecontroleerd. De behandelingen vinden plaats in overleg met het Antoni van Leeuwenziekenhuis.

 

Het Mammacentrum kent sneldiagnostiek. Dit betekent dat patiënten ’s ochtends komen voor een anamnese en lichamelijk onderzoek. Vervolgens volgen een mammografie, echografie en indien nodig een punctie. ‘s Middags krijgen patiënten de uitslag van de mammografie en het echo-onderzoek en de eventuele punctie bij de verpleegkundig specialist.

 

Identificatieplicht

In alle ziekenhuizen geldt een identificatieplicht, voor zowel volwassen als kinderen. Vergeet dus niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar uw poli-afspraak. 

Folders en Info

Over het Mammacentrum

Het mammateam van St Jansdal bestaat uit mamma-chirurgen, internist-oncologen, mamma-radiologen, radiotherapeuten, pathologen, plastisch chirurg, verpleegkundig specialisten, mammacareverpleegkundigen en oncologieverpleegkundigen. Ook een psycholoog en fysiotherapeuten behoren standaard tot het mammateam. Alle patiënten kennen binnen het mammateam één vast aanspreekpunt, dit kan uw coördinerend oncologieverpleegkundige en/of uw verpleegkundig specialist zijn.

 

Bij onderzoek en behandeling van een borstafwijking werkt een team van gespecialiseerde artsen, verpleegkundig specialisten en overige medewerkers zeer nauw samen. De spreekuren en onderzoeken vinden plaats op locatie Harderwijk en Lelystad.  

 

Heb ik borstkanker?

De vraag ‘Heb ik borstkanker?’ speelt vaak door het hoofd als iemand iets vreemds in de borst opmerkt, een familielid borstkanker heeft of als iemand wordt opgeroepen voor het bevolkingsonderzoekAls u iets vreemds ontdekt in uw borst, bijvoorbeeld een knobbeltje, pijn of vochtafscheiding uit de tepel, kan uw huisarts u voor onderzoek naar borstkanker doorverwijzen naar het Mammacentrum. Ook kan het zijn dat er bij het ‘Bevolkingsonderzoek naar Borstkanker’ iets is gevonden dat nader moet worden onderzocht. Binnen twee werkdagen kunt u terecht in het Mammacentrum voor onderzoek naar borstkanker. De verpleegkundig specialist mammacare, de chirurg, de radioloog en de patholoog werken samen tijdens dit onderzoek. De verschillende onderzoeken vinden plaats op één dag. Binnen de ééndagsdiagnostiek worden patiënten om 13.00 uur besproken in het multidisciplinair overleg. De verpleegkundig specialist bespreekt nog dezelfde dag met u de resultaten van het lichamelijk onderzoek, de mammografie en de echografie. Het is een enerverende, intensieve en vermoeiende dag. Wij raden u aan iemand mee te nemen om u te steunen, twee horen meer dan één. De kans op een ja op de vraag ‘Heb ik borstkanker?’, is twintig procent. Tachtig procent van de knobbeltjes of veranderingen in de borst zijn gelukkig geen borstkanker. Mocht het blijken dat er borstkanker is geconstateerd, dan start direct het behandeltraject in Mammacentrum Harderwijk of Lelystad.

 

Onderzoek en diagnose

Voordat de diagnose wordt vastgesteld, zijn er eerst een aantal onderzoeken nodig. Op deze pagina informeren wij u verder over de onderzoeken die u kunt verwachten. 

 

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen van borstkanker mogelijk. Alle foto’s en onderzoeksuitslagen worden binnen het mammateam besproken tijdens het multidisciplinair overleg (MDO). Wekelijks heeft het mammateam overleg met het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) over de diagnoses en behandeling van borstkanker. Het advies van dit team wordt met u door de verpleegkundig specialist of chirurg besproken. Welke behandeling van borstkanker voor u mogelijk is, hangt af van het soort borstkanker en het stadium waarin het zich bevindt.

 

Prognose

Over de prognose van borstkanker wordt veel gedacht en geschreven. Mensen vragen vaak oprecht belangstellend, ‘Wat is je prognose?’ Een exacte prognose van borstkanker en zekerheid is vaak helaas niet mogelijk. Het anatomo-pathologisch onderzoek van het tumorweefsel, waarbij onder andere wordt vastgesteld om welk soort kanker het gaat, wordt uitgevoerd nadat de tumor is verwijderd. Op basis van dit onderzoek is niet te zeggen of kanker zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam en dus nog niet wat de prognose van borstkanker zal zijn.

 

Prognose borstkanker voor de beste behandeling

Het is noodzakelijk informatie over de eventuele verspreiding van borstkanker te krijgen om de meest efficiënte behandelingsmethode te bepalen en dus het vooruitzicht te bepalen. De verspreidingsinformatie speelt ook een rol bij het vaststellen van het stadium van de kanker en bijgevolg ook bij het maken van een prognose van borstkanker. Om de eventuele uitzaaiing vast te stellen, worden er aanvullende onderzoeken uitgevoerd, zoals het maken van foto's van andere lichaamsdelen.

 

Uitzaaiingen

Eén op de vijf vrouwen met borstkanker krijgt met uitzaaiingen te maken, maar bij slechts één op de twintig worden deze uitzaaiingen van borstkanker al bij de eerste diagnose vastgesteld. Uitzaaiingen komen meestal later in beeld, vaak pas jaren nadat de primaire (oorspronkelijke) tumor behandeld is. Een andere benaming voor 'uitzaaiing' van borstkanker is 'metastase'. Borstkanker kan uitzaaien naar veel organen, maar meestal zitten uitzaaiingen van borstkanker in de longen, lever of botten. Het kan soms jaren duren voordat uitgezaaide borstkanker zich uit. Dit wil niet zeggen dat uitzaaiingen bij die eerste behandeling geen rol spelen. Integendeel zelfs. Het belangrijkste doel van die behandeling is juist het voorkomen van uitzaaiingen.

 

Klachten bij uitzaaiingen

Het is nog niet te voorspellen wie uitzaaiingen krijgt en wie niet. Wel wordt steeds meer bekend over bepaalde tumoreigenschappen die duiden op een hoger risico op borstkanker uitzaaiingen (zoals tumorgrootte, delingssnelheid en lymfeklierstatus). Meestal worden uitzaaiingen van borstkanker ontdekt door klachten zoals pijn (botpijn, hoofdpijn in de ochtend, pijn in de borst), benauwdheid, kortademigheid en/of misselijkheid. Het is belangrijk bij dit soort klachten contact op te nemen met de huisarts of het Mammacentrum.

 

Behandeling bij uitzaaiingen

Elke behandeling bij uitgezaaide borstkanker is erop gericht om zo lang mogelijk met de ziekte te kunnen leven. Met de behandelingen wordt geprobeerd de uitzaaiingen zoveel mogelijk in hun groei te remmen, maar de uitzaaiingen verdwijnen in dit stadium vaak niet meer. Belangrijk is dat bijkomende klachten, zoals pijn, zo goed mogelijk worden behandeld. 

 

Heeft u vragen?

Heeft u last van de genoemde klachten of wilt u meer weten over de behandeling bij uitzaaiingen? Neem dan gerust contact op met het Mammacentrum.

 

Nazorg

Na de behandeling van borstkanker vormen vermoeidheid en verwerkingsproblematiek meestal de grootste problemen. In veel gevallen is revalidatie een goede manier om alles te verwerken en het dagelijks leven weer op te leren pakken.

 

Folders

Mammacentrum Harderwijk stelt folders beschikbaar die gaan over allerlei onderwerpen rondom borstkanker.

Download ze hier.

"Wij willen dat onze patiënten zich veilig en vertrouwd voelen in ons Mammacentrum."
"Wij willen dat onze patiënten zich veilig en vertrouwd voelen in ons Mammacentrum."
Dr Tobon Morales - Oncologisch Chirurg