l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

u-VATS-lobectomie

Soms kan longkanker verwijderd worden door middel van een operatie. Dit kan meestal alleen als de tumor niet-kleincellig is, niet is ingegroeid in omliggende weefsels en niet is uitgezaaid naar andere organen. Dit houdt in dat de medisch specialist alleen een operatie voorstelt als de tumor volledig verwijderd kan worden.

 

Voor het behandelen van longkanker zijn drie soorten operaties mogelijk:

- Het verwijderen van een kleiner gedeelte van de long
- Het verwijderen van een deel van de long
- Het verwijderen van de gehele long (pneumonectomie)

 

Lobectomie
De longen zijn verdeeld in longkwabben. Het verwijderen van een longkwab wordt lobectomie genoemd. Soms is het voldoende om één longkwab te verwijderen. Als de tumor uitgebreid is over verschillende longkwabben, zal de chirurg de gehele long moeten verwijderen. Dit heet een pneumectomie.

 

u-VATS-lobectomie
Meestal is het mogelijk om een deel van de long te verwijderen via een zogenaamde u-VATS-lobectomie. Deze behandeling bestaat uit een kijkoperatie. Via een kleine snee haalt de specialist met behulp van een camera en andere benodigde instrumenten het deel van de long weg. Het voordeel voor de patiënt hierbij is dat deze minder pijn heeft na de operatie, omdat de ribben niet meer hoeven te worden gespreid. Ook is het infectiegevaar kleiner dan bij een gewone operatie, waardoor de patiënt korter is opgenomen in het ziekenhuis. Als een van de weinige ziekenhuis in Nederland biedt Longkankercentrum Harderwijk, onderdeel van ziekenhuis St Jansdal, de uniportale VATS techniek aan. Door deze uniportale VATS techniek wordt bij de longoperatie nog minder onnodige schade toegebracht aan de borstkast.

 

Meer informatie op www.longkankercentrumharderwijk.nl