l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Vijf vragen aan Caroline van Doorninck (gynaecoloog)

  1. Waarom heb je voor gynaecologie gekozen?

Tijdens mijn coschappen gynaecologie gingen mijn ogen open voor de diversiteit van het vak en de zorg die je als gynaecoloog kunt bieden aan vrouwen in verschillende levensfasen. Het is een doe- en een denk-vak. Bijvoorbeeld wanneer je wilt achterhalen of buikpijn bij een vrouw berust op een gynaecologische oorzaak. Binnen gynaecologie heb je niet alleen te maken met ziekte maar ook met de vreugde bij het ontstaan van een nieuw gezin. Bij een zwangerschap ben je er continu van bewust dat je met twee personen te maken hebt; de zwangere en het nog ongeboren kind. Er is geen enkele andere dokter die begint met één patiënt en eindigt met twee, wanneer het kindje geboren is.”

 

  1. Het leukste aan je werk?

De dynamiek van het Moeder & Kind Centrum in Harderwijk maakt geen dag hetzelfde en de afwisseling binnen het vakgebied spreekt mij aan, van de poli en de verloskamer tot het uitvoeren van operaties. Door voortschrijdende ontwikkeling van de apparatuur bij een hysteroscopie (het kijken en verwijderen van afwijkingen in de baarmoeder) kunnen we nu kleine poliepen en vleesbomen verwijderen op de polikliniek. Dat kan zonder narcose. Het is geweldig dat dit kan.

Ik vind het ook bijzonder om te zien hoe veerkrachtig een vrouw kan zijn. Een zwangerschap, bevalling en een gynaecologische ingreep kan heel heftig en pijnlijk zijn en anders lopen dan verwacht. Toch merk ik dat vrouwen hier vaak sterk uitkomen.

 

  1. Welke verloskundige zorg is er in Lelystad?

We bieden poliklinische zorg en doen een consult op verzoek van de eerstelijns verloskundige. Als een verloskundige iets ontdekt in de zwangerschap waarvoor nader onderzoek nodig is, dan kan dat in Lelystad. Dit kan betrekking hebben op de duur en de vitaliteit van de zwangerschap. Ik ben er heel blij mee dat de poliklinische zorg op deze wijze dichtbij de Lelystedelingen kan worden geleverd. Hoewel de verloskamers in Lelystad dicht zijn en ik begrijp dat de teleurstelling hierover groot is, zijn er tien mooie, moderne kraamkamers in Harderwijk. Waar ook de partner mag blijven zolang moeder en baby in het ziekenhuis zijn. De pendelbus biedt ook echt een uitkomst.

 

  1. Wat ben je voor dokter?

Ik hecht er veel waarde aan dat patiënten mij kunnen vertrouwen, juist omdat gynaecologie een vrij intiem vak is. En ik investeer in het opbouwen van een band met mijn patiënten, zodat zij de zorg als laagdrempelig én veilig ervaren.

 

  1. En naast je werk, wat doe je in je vrije tijd?

Ik houd van muziek. Met een vriendengroep hebben we al jaren een matinee-abonnement in de Stopera en bezoeken we jaarlijks vijf voorstellingen opera of ballet. Ik ben ook veel op de racefiets te vinden. Lekker met de kop in de wind en genieten van wat ik om me heen zie.