l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Het Wond Expertise Centrum

Het Wond Expertise Centrum (WEC) St Jansdal is gespecialiseerd in de behandeling van gecompliceerde wonden. Het WEC St Jansdal is één van de landelijke expertisecentra op het gebied van wonden. In ons centrum krijgt u uitstekende wondzorg aangeboden volgens de laatste wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten.

 

Over het WEC St Jansdal

Gecompliceerde wonden vragen om een deskundige aanpak, waarbij vaak meerdere specialismen betrokken zijn. Het WEC St Jansdal bestaat uit een team van professionals, die elk deskundigheid en ervaring hebben op het gebied van wonden en wondbehandeling. Denk hierbij aan dermatologen, vaatchirurgen en wondconsulenten en medisch assistentes geschoold in zwachtelen. Daarnaast kan een beroep worden gedaan op andere specialisten, zoals een plastisch chirurg, een revalidatiearts of een diëtist, maar ook op een gipsverbandmeester, een podotherapeute en een orthopedisch instrumentmaker. Het WEC St Jansdal hanteert landelijke richtlijnen en kwaliteitseisen op het gebied van wondzorg. Iedere professional  levert  een bijdrage aan het stellen van een snelle en juiste diagnose en behandeling.

 

Gecompliceerde wond

Een wond is een beschadiging van de huid. Meestal geneest de wond vanzelf maar soms is dat  niet het geval, omdat het normale genezingsproces is verstoord. De wond wil niet genezen en dit gaat gepaard met pijn en/of ander ongemak. In dat geval spreken we van een gecompliceerde wond, die vraagt om specialistische zorg en behandeling.

 

Het WEC St Jansdal is er voor u voor de volgende wonden/aandoeningen;

  • Chirurgische wonden (wonden door of na een operatie)
  • Decubitus wonden (doorligwonden)
  • Diabetische voetwonden (veroorzaakt door suikerziekte)
  • Oncologische wonden (wonden door (de behandeling van) kanker)
  • Traumawonden (bv. brandwonden of wonden door een ongeluk)
  • Ulcus cruris venosum (open been door veneus vaatlijden)
  • Wonden ten gevolge van arterieel vaatlijden
  • Vocht in de benen (oedeem)

 

Behandeltraject

Uw huisarts of medisch specialist kan u doorverwijzen naar het WEC St Jansdal. Vervolgens maken wij met u een afspraak om uw klachten te bespreken en een diagnose te stellen. Dat kan een afspraak zijn op de polikliniek (vaat)chirurgie of dermatologie. Het team van specialisten die bij uw behandeling betrokken zijn, is afhankelijk van de zorg die u nodig heeft. Aan de hand van de landelijke richtlijnen, adviseren wij patiënten met wonden die binnen drie weken geen genezingstendens vertonen door te sturen. Een uitzondering hierop zijn de brandwonden die direct doorverwezen mogen worden en de  diabetische voeten waarvoor wij twee weken adviseren.

 

Verwijzing naar de poli dermatologie

In verband met een (vermoeden van een) ulcus cruris venosum (open been) bent u doorverwezen naar het WEC St Jansdal. U  maakt dan een afspraak op de poli dermatologie en wordt direct gezien door de dermatoloog. Soms is aanvullend onderzoek noodzakelijk, zoals diagnostisch vaatonderzoek, een wondkweek, bloedonderzoek of een huidbiopt, eventueel worden foto’s gemaakt. Vervolgens wordt de diagnose gesteld en voor u een behandelplan vastgesteld. De medisch assistente zwachtelt  uw been volgens het afgesproken beleid en regelt voor u een aantal zaken, zoals het bestellen van wond/verbandproducten voor de thuissituatie en eventuele vervolgafspraken.

 

Verwijzing naar de poli chirurgie

Het spreekuur op de poli chirurgie wordt gedaan door een (vaat)chirurg en/of wondconsulente. Een wondconsulente is een gespecialiseerd verpleegkundige die is opgeleid voor de behandeling van gecompliceerde wonden. Zij werkt zelfstandig, maar staat onder supervisie van de medisch specialist. Samen wordt gezocht naar de oorzaak van het ontstaan van de wond en van de slechte wondgenezing. Soms is hiervoor nader onderzoek nodig, zoals diagnostisch vaatonderzoek, een röntgenfoto, een wondkweek of een biopt. Uw wond wordt bekeken en beoordeeld en er wordt een wondanamnese afgenomen. Eventueel worden er foto’s gemaakt. Vervolgens wordt een behandelplan (wondbeleid) opgesteld. U krijgt voorlichting, begeleiding en praktische hulp. U krijgt ook  adviezen over  wat u zelf kunt doen om de wond te laten genezen.

 

Algemene verwijzing

Sommige wonden zijn zo gecompliceerd dat u thuis professionele hulp nodig heeft om de wond te laten behandelen. Als het nodig is wordt daarvoor thuiszorg aangevraagd. Bepaalde onderzoeken en behandelingen kunnen alleen in het ziekenhuis plaatsvinden. In dat geval zult u in het begin vaker naar het ziekenhuis toe moeten komen. In een later stadium zien we u minder vaak in het WEC St Jansdal of verwijzen we u terug naar de huisarts. In sommige situaties is het mogelijk dat we door middel van digitale consulten uw wond op afstand beoordelen.

 

Bereikbaarheid

Voor het maken of wijzigen van afspraken kunt u bellen met het afsprakenbureau, telefoonnummer (0341) 463890. Het afsprakenbureau is op werkdagen geopend tussen 08:00 uur en 16:45 uur.

 

Poli dermatologie vindt u door route nummer 1.44 (eerste verdieping) te volgen. Op werkdagen van 08:30 uur tot 16:30 uur is poli dermatologie te bereiken via (0341) 463557.

 

Poli chirurgie vindt u door routenummer 0.65 (begane grond) te volgen en het WEC (Wond Expertise Centrum) via routenummer 1.02 (eerste verdieping).
Poli chirurgie is op werkdagen van 08:30 uur tot 16:30 uur telefonisch te bereiken via (0341) 463777.