l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Liesbreukoperatie

 

 

 

 

 

In Ziekenhuis St Jansdal bent u voor een liesbreukoperatie op de juiste plek! Wij bieden onze liesbreukbehandeling aan in een zogenaamde One Stop. Dit betekent onderzoek en behandeling van uw liesbreuk op één dag.

 

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is een breuk in de lies. De liesbreuk kan een zwakke plek zijn, maar ook een opening. Door deze liesbreuk kan een uitstulping van het buikvlies naar buiten komen. Aan de buitenkant is de liesbreuk zichtbaar als een bult. Een andere benaming voor liesbreuk is ook wel een hernia inguinalis.

 

Een liesbreuk geeft pijnklachten zoals een stekende en snijdende pijn in de lies. Ongeveer 20 procent van de patiënten heeft wel een zwelling, maar geen last. Ook andersom komt voor, geen zwelling maar wel klachten. Een liesbreuk verdwijnt niet vanzelf. De bult kan groter worden en moet operatief behandeld worden. Een enkele keer komt het voor dat een liesbreuk bekneld raakt. Dat gaat gepaard met veel pijn. Een spoedoperatie is dan nodig. Een liesbreuk komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit komt omdat de liezen bij mannen zwakker zijn dan bij vrouwen. De oorzaak hiervan is dat de bloedvaten en de zaadleiders van de zaadbal door de liezen naar de buik toegaan. 

 

In onderstaande filmp legt chirurg Willem Akkersdijk uit wat een liesbreuk is. 

 

 

Liesbreuktechniek (TREPP)

Ziekenhuis St Jansdal is koploper in de wereld met een unieke liesbreuktechniek (TREPP). Verschillende technieken zijn mogelijk om liesbreuken te herstellen. Het St Jansdal maakt altijd gebruik van kunststof materiaal (een matje) dat de verzwakte plek in de buikwand verstevigt. Het lichaam verdraagt dit kunststof materiaal goed. Chirurgen van buitenaf komen zeer regelmatig meekijken bij deze innovatieve techniek.   

 

Met de TREPP-operatie plaatst de chirurg via een klein sneetje het liesbreukmatje achter de buikwand. Deze techniek is snel, precies, veilig en heeft de kleinst mogelijke kans op complicaties. Het voordeel van de behandelmethode voor de patiënt is dat het herstel na de operatie sneller gaat en dat de kans op chronische pijn of terugkeer van de breuk kleiner is. Gespecialiseerde chirurgen voeren de liesbreukoperatie uit in het St Jansdal. Deze ingreep passen zij honderden keren per jaar toe, waardoor zij veel kennis en ervaring hebben op dit gebied.

Daarnaast is deze techniek ook ontwikkeld in het St Jansdal. Hierdoor komen regelmatig collega chirurgen uit binnen en buitenland meekijken om deze operatietechniek aan te leren. Verder gaan de liesbreukchirurgen ook regelmatig naar andere ziekenhuizen toe om de chirurgen in het land deze techniek te onderwijzen.

 

Liesbreukoperatie

Het St Jansdal biedt patiënten met een liesbreuk het versnelde traject ‘One stop Liesbreuk’ aan. Indien u hiervoor in aanmerking komt, volgen het onderzoek en de behandeling op één dag. Deze behandeling vindt binnen twee weken plaats. Het is hiervoor wel van belang dat u een verwijzing heeft van uw huisarts. Een gespecialiseerde chirurg voert de liesbreukoperatie uit.  

 

De voordelen van Liesbreuk One Stop zijn:

  • Onderzoek en behandeling op één dag.
  • Binnen twee weken heeft u een afspraak.
  • Ervaren liesbreuk chirurgen (meer dan 350 liesbreuk operaties per jaar).
  • Uw opererend arts neemt ook het consult af.
  • De liesbreukpatiënten beoordeelden deze dagbehandeling liesbreuk met een 8,6.
  • 95% van de liesbreukpatiënten zou weer voor dezelfde behandeling kiezen.

 

De voordelen van het St Jansdal zijn: 

  • Kwalitatief hoogstaande zorg.
  • Snel, veilig, toegankelijk en betrokken.
  • Het St Jansdal is voorkeursziekenhuis voor Zilveren Kruis Achmea en Agis betreffende zes behandelingen, waaronder het liesbreuktraject.