l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Bouw Intensive care en hartbewaking

De hoop op een nieuwe intensive care en hartbewaking (CCU) was bij sommigen al vervlogen. Er werd namelijk al jaren over nieuwbouw gesproken. In 2019 konden ze gelukkig het stof, van het al eerder gemaakte programma van eisen, afblazen. De bouw gaat werkelijk beginnen! Niet zonder een intensief traject vooraf. Esther de Koning, hoofd ICU/CCU/SEH en ANW hoofden, vertelt er alles over.

“Vanuit de afdeling IC en hartbewaking is een werkgroep nieuwbouw samengesteld. Een leuke positief kritische groep collega’s. De werkgroep heeft bij andere ziekenhuizen gekeken en daardoor een duidelijke visie gekregen,” vertelt Esther. “Deze visie moet vertaalt worden in een ontwerp voor de ruimte je krijgt. Budget is vaak bepalend en dan moet je keuzes maken. Dat is soms ook slikken en dan moet je terug naar de tekentafel.” Aan de hand van het programma van eisen, is er een voorlopig ontwerp gemaakt. Inmiddels ligt er een definitief ontwerp klaar.

 

Mooie samenwerking

“Het is heel waardevol dat er mensen in de werkgroep zitten die vanuit de dagelijkse praktijk en hun ervaring meedenken en dat er leden zijn die meer technisch onderlegd zijn. Ik ben bijvoorbeeld een leek als het om de techniek gaat. Je zit regelmatig met techneuten om tafel en je houdt dummysessies. Het contact met het bouwteam is gelukkig heel laagdrempelig. Dat heb ik tijdens het hele traject ervaren. We hebben heel goed overleg gehad, onder andere met Gea Rozenberg en Klaas Pees. Een mooie samenwerking.”

 

Patiëntbeleving

Door covid zijn ze anders naar de nieuwbouw gaan kijken. “Kunnen we straks een cohort maken? Op welke plek moet dan bijvoorbeeld de spoelkeuken komen? Het ontwerp is daar wel op aangepast.” Wat voorop stond in het hele ontwerp is de patiëntbeleving. “Daglicht is daarin heel belangrijk en de verlichting op de kamers. Op onze afdeling heb je vaak veel piepjes en alarmen. We zijn gaan nadenken of we toe kunnen naar een stille ic. Daar zijn we op dit moment nog niet over uit, veiligheid blijft het belangrijkste.” De patiëntenkamers in de nieuwbouw zijn een stuk groter. Er zijn  meer kamers. De werkplekken komen ook dichtbij de patiënt.     

 

Esther: “We zijn heel blij dat de bouw begint. Ondanks dat het ook een periode wordt van veel overlast. Ik hoop regelmatig op de bouw te kunnen kijken. Het liefst nemen we alvast een kijkje met bijvoorbeeld een VR-bril. We gaan van een knusse kleine afdeling, naar een prachtige grote ruimte.”

 

December 2021