l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Verpleging - leerling

Ziekenhuis St Jansdal tekent bestuurlijke intentieverklaring Gezond 2025

Ziekenhuis St Jansdal ondertekende op 28 juni 2022 samen met twintig andere instellingen in Nederland de intentieverklaring ‘Gezond 2025’ van de Alliantie Voeding in de Zorg. Hiermee benadrukt het ziekenhuis het belang van de verandering naar een gezonder een duurzamer voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers. St Jansdal werkt hierin samen met Goede zorg proef je en zet zich in op het behalen van de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord.

 

Ziekenhuizen hebben een voorbeeldfunctie op gezondheid. Goede voeding draagt bij aan herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. De doelstelling in het Nationaal Preventieakkoord is dat in 2025 50% en in 2030 100% van de ziekenhuizen een gezond voedingsaanbod heeft. De Alliantie Voeding in de Zorg en Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zetten zich hiervoor in.

 

Arend Jan Poelarends, lid van de raad van bestuur St Jansdal: “Het is belangrijk dat wij als ziekenhuis daar waar dat kan (toekomstige) ziekten proberen te voorkomen. Het aanbieden van gezonde voeding aan patiënten, bezoekers en medewerkers is daar een mooi voorbeeld van.”

 

Menrike Menkveld-Beukers, directeur Alliantie Voeding in de Zorg vult aan: “Om ziekenhuizen te helpen met het ontwikkelen van een gezond voedingsaanbod zijn we in 2019 gestart met het initiatief Goede Zorg Proef Je waar ziekenhuizen en andere zorginstellingen aan mee kunnen doen om kennis te vergaren, elkaar te inspireren en gezamenlijke vraagstukken op te pakken. De deelnemende organisaties werken intensief samen aan een gezonder en duurzamer voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Ook ontwikkelen ze best practices en tools voor ziekenhuizen of zorginstellingen die nog aan het begin staan van het ontwikkelen van een gezond voedingsaanbod. Dat maakt het voor nieuwe partijen makkelijker om de omslag te maken.”

 

Gezond eten in het ziekenhuis
De Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum vormt de basis voor het gezonde voedingsaanbod in de ziekenhuizen. Door zowel te werken aan het aanbod als de presentatie van gezondere producten in de ziekenhuisomgeving, wordt de gezonde en duurzame keuze de makkelijke keuze. De Schijf van Vijf vormt de basis voor het bepalen wat een gezondere keuze is. Voor patiënten benut Goede Zorg Proef Je de Richtlijnen Goede Voeding, de expertise van het Kenniscentrum

 

Gezonde voeding in het Nationaal Preventieakkoord
Gezonde voeding in ziekenhuizen is één van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord (NPA), dat in 2018 is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en getekend door 70 partijen, waaronder de Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlands Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Goede Zorg Proef Je wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS. Algemene ziekenhuizen, opleidingsziekenhuizen, academische ziekenhuizen, GGZ-instellingen, revalidatie instellingen, en zorg- en welzijnsorganisaties vanuit alle hoeken van Nederland, doen mee in Goede Zorg Proef Je.

 

1 juli 2022