l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Vernieuwde BBL-opleiding

Publicatiedatum: juni 2019

Achter Ruth Kortenhoeven prijkt een planbord dat bijna de hele wand in beslag neemt. “Mooi hè, hier kunnen we de hele leerweg in kaart brengen van onze leerlingen.” Ruth is net als Wim Zevering, verpleegkundig praktijkbegeleider van het St Jansdal. Ruth vervolgt: "De BBL leerweg (Beroeps Begeleidend Leren), waarmee verpleegkundigen in de praktijk opgeleid worden, is in ons ziekenhuis sinds kort een stuk effectiever ingericht. We werkten nog altijd met een vierjarige opleiding in het ziekenhuis, waardoor de leerlingen de mogelijkheid hadden om de hele opleiding in St Jansdal te volgen. Ze starten nu pas vanaf hun derde leerjaar bij ons.”  

 

 

“Leerlingen volgen de eerste twee jaar lessen op een ROC en doen hun stage bijvoorbeeld in de thuiszorg en een verzorgingshuis. Ze doen daar alvast veel ervaring op met verschillende zorgvelden. Als ze in hun derde jaar bij ons komen, brengen ze die ervaring mee,” vertelt Wim. “De nieuwe methode brengt veel voordelen met zich mee. Normaal konden we jaarlijks zes tot acht leerlingen opleiden. Nu kunnen het er zomaar zestien worden.” In deze tijd, met een tekort aan verpleegkundigen, is dat heel gunstig. Leerling verpleegkundigen zijn nu gelijk inzetbaar en kunnen op behoorlijk niveau presteren.

 

Wij hebben er zin in!

Na de zomervakantie begint de eerste groep van tien leerlingen. St Jansdal heeft voor deze BBL-duaal route in het derde en vierde jaar een goede samenwerking met Landstede Zwolle en Harderwijk en het Hoornbeeck College in Amersfoort, Kampen en Apeldoorn. “Wij hebben er zin in! En ook de verpleegafdelingen kijken er naar uit,” sluiten ze af.

 

 Jennie den Besten, hoofd St Jansdal academie:

“We willen toekomstbestendig opleiden. Hoe zorgen we ervoor dat er voldoende en gekwalificeerde zorgprofessionals blijven die de complexe patiëntenzorg kunnen blijven bieden? De BBL-duaal vorm is hier één van de passende antwoorden op.”

 

Pieter Immerzeel, Hoofd kliniek:

“De complexiteit in het ziekenhuis neemt toe. Van verpleegkundigen wordt steeds meer verwacht dat ze de zorg voor en na een ziekenhuisopname in kunnen schatten. Het is daarom van belang dat verpleegkundigen het hele werkveld leren kennen. Het opleiden van leerlingen in vier jaar in het ziekenhuis had veel voordelen. Leerlingen werden ingewerkt op allerlei afdelingen in het ziekenhuis en hadden een goede kijk op ziekenhuiszorg. Het nadeel is dat de eerste en tweedejaars leerlingen beperkt inzetbaar zijn. Ze moeten nog veel leren (theorie) en kennen tegelijk de praktijk nog te weinig. Deze investering gaan we nu anders aanpakken. We gaan leerlingen pas in het derde jaar aannemen. Ze hebben dan al meerdere stages gedaan en kennen de zorg breder dan alleen het ziekenhuis. Tegelijk komen ze met theoretische en praktische kennis binnen in het ziekenhuis. Dit zorgt ervoor dat we sneller al echt wat van ze kunnen gaan vragen.”

 

 

Auteur: Elles Boot